4/2010

Korkea opetuksen laatu ja huippututkimus edellyttävät investointeja

lukuvuoden avajaiset

TTY:n lukuvuoden avajaisiin tervehdyksen toi alumni Jorma Tirkkonen.

Perjantaina 3.9. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) vietti ensimmäisiä lukuvuoden avajaisiaan säätiöyliopistona.

Avajaispuheessaan rehtori Markku Kivikoski totesi, että TTY:ssä säätiömuotoisen toimintamallin ja koko yliopistouudistuksen uskotaan olevan aidosti mahdollisuus parantaa toiminnan laatua ja kilpailukykyä sekä opetuksessa että tutkimuksessa. Hän ei kuitenkaan näe korkeakoulukentän uudistustarpeen olevan ohi.

- Yliopistouudistusta on jatkettava korkeakoulu-uudistuksella, johon liitetään mukaan sekä ammattikorkeakoulut että sektoritutkimuslaitokset. Erilaisten tutkimus- ja koulutusyksiköiden pienuus ja sitä kautta seuraava resurssien hajanaisuus on tunnustettava.

Tampereen teknillinen yliopisto on profiloitunut ainoaksi tekniikan yliopistoksi Suomessa. Kivikosken mukaan yliopistojen pitää pystyä nykyistä selkeämmin profiloitumaan ja samalla sopimaan keskinäisestä työnjaosta.

-Ainoastaan näillä toimenpiteillä voidaan hallitusti tehdä välttämättömät muutokset. Tämä tietenkin edellyttää, että yliopistojen rahoitusmalli tukee tällaista aloitteellisuutta. Korkeaa opetuksen laatua ja huippututkimusta ei saada ilman investointeja.

Yhteistyötä ja työnjakoa Tampereen teknillinen yliopisto edistää parhaillaan muun muassa Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa. Tampereen yliopistoon perusteilla olevan johtamiskorkeakoulun kanssa jatketaan yhteisten oppimisympäristöjen kehittämistä ja tutkimusyhteistyön tiivistämistä. Tamperelaisten yliopistojen bioteknologian ja biolääketieteellisen tekniikan yhteistoiminnan valmistelu etenee myös rivakasti.

-Toiminta pyritään aloittamaan ensivuoden alussa, ja yhteisessä koulutusohjelmassa ensimmäiset uudet opiskelijat aloittavat näillä näkymin syksyllä 2012.

Tilaisuuden juhlapuhuja, opetusministeri Henna Virkkunen piti tamperelaisten yliopistojen yhteistyön vahvistumista ilahduttavana: -Tamperelaisilla korkeakouluilla on selkeä ja onnistunut keskinäinen työnjako, joka perustuu niiden profiileihin, strategisiin painopistealueisiin ja osaamisen vahvuusalueisiin. Yhdessä ne muodostavat osaamiskeskittymän, jonka varaan Pirkanmaa ja koko Länsi-Suomi rakentavat hyvinvointiaan.

Yliopistolta työelämään ja takaisin

Elokuun lopulla TTY:llä juhli valmistumistaan ennätysmäärä uusia arkkitehteja ja diplomi-insinöörejä. Tänä vuonna tähän mennessä on perustutkintoja suoritettu ennätykselliset 1409, mikä on tuhat enemmän kuin viime vuosina vastaavaan aikaan. Viime vuonna TTY:ssä suoritettiin ennätysmäärä eli 84 tohtorin tutkintoa ja tänä vuonna uusia tohtoreita on väitellyt samaan tahtiin. Kivikosken mukaan valmistuvat eivät päädy numeroiksi työttömyystilastoihin: -Tyypillisesti pitemmän kaavan mukaan opiskelleet arkkitehdit ja diplomi-insinöörit ovat jo valmiiksi työelämässä. Myös huomattava osa tohtoreista lähtee elinkeinoelämän palvelukseen.

Alumnitervehdyksen tilaisuuteen tuonut Jorma Tirkkonen Cargotec Oy:stä peräänkuulutti yliopiston, teollisuuden ja valtion yhteistyötä, jotta saataisiin aikaan myös toisensuuntaista liikettä elinkeinoelämän ja yliopiston välillä: -Teollisuudessa kokemusta hankkineita diplomi-insinöörejä pitäisi saada siirtymään takaisin opetustehtäviin paljon nykyistä enemmän, jakamaan hankittua kokemusta tuleville vastuunkantajille. Jos tähän käytettäisiin enemmän rahaa ja aikaa, uskon, että takaisinmaksu yhteiskunnalle syntyy opiskelijoiden nopeamman työllistymisen kautta ja yrityksille opiskelijoiden nopeamman työelämään sopeutumisen ja lyhyemmän oppimisjakson kautta.

Tampereen teknillisen yliopiston Alumni ry kutsui avajaisten yhteydessä koolle 30 ja 40 vuotta sitten opintaipaleensa aloittaneet. Tirkkonen aloitti opintonsa Tampereen teknillisen korkeakoulun sähköosastolla vuonna 1970. Vappuna hän seurasi nostalgisin mielin tyttärensä teekkarikastetta.

-Suunnilleen kaikki kurssillamme 1970 aloittaneet ovat valmistuneet diplomi-insinööreiksi, tekniikan lisensiaateiksi tai tohtoreiksi. 40 vuotta sitten ja tänäkin päivänä siirtymä lukiosta yliopistoon on samankaltainen: opiskelun vaativuus ja sen vaatima kova työ, mutta toisaalta vapaus ja itsenäisyys sekä yllättävät että innostavat.

Lue tiivistelmä rehtori Markku Kivikosken avajaispuheesta.

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva: Aleksi Rinta-Kauppila

 

 

Kerro kaverille
Aurinkosähkön läpimurto lähestyy
Aurinkosähkön läpimurto lähestyy
4/2010
Aurinkosähkön läpimurto lähestyy
Ennätysmäärä insinöörejä ja arkkitehteja valmistuu TTY:ltä
Ennätysmäärä insinöörejä ja arkkitehteja valmistuu TTY:ltä
4/2010
Ennätysmäärä insinöörejä ja arkkitehteja valmistuu TTY:ltä
Roistoaallon prototyypin jäljillä
Roistoaallon prototyypin jäljillä
4/2010
Roistoaallon prototyypin jäljillä
CCS-menetelmä antaa jatkoaikaa hiilenpoltolle
CCS-menetelmä antaa jatkoaikaa hiilenpoltolle
4/2010
CCS-menetelmä antaa jatkoaikaa hiilenpoltolle
Pyörällä päästään Euroopassa - miksei Suomessakin?
Pyörällä päästään Euroopassa - miksei Suomessakin?
4/2010
Pyörällä päästään Euroopassa - miksei Suomessakin?
Putkien peruskorjauksen puolesta
Putkien peruskorjauksen puolesta
4/2010
Putkien peruskorjauksen puolesta
Kenian vesihuolto uudistuu TTY:n opeilla
Kenian vesihuolto uudistuu TTY:n opeilla
4/2010
Kenian vesihuolto uudistuu TTY:n opeilla
Professori Sirpa Jalkanen TTY-säätiön hallitukseen
Professori Sirpa Jalkanen TTY-säätiön hallitukseen
4/2010
Professori Sirpa Jalkanen TTY-säätiön hallitukseen
Professorit lahjoittivat TTY:n säätiöpääomaan
Professorit lahjoittivat TTY:n säätiöpääomaan
4/2010
Professorit lahjoittivat TTY:n säätiöpääomaan
Tiivistelmä rehtori Kivikosken avajaispuheesta
Tiivistelmä rehtori Kivikosken avajaispuheesta
4/2010
Tiivistelmä rehtori Kivikosken avajaispuheesta
 
4/2010
 
4/2010

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi