4/2010

Ennätysmäärä insinöörejä ja arkkitehteja valmistuu TTY:ltä

Ulla Ruotsalainen

Hyväksyttyjen diplomitöiden kanssa ovat dekaani Ulla Ruotsalainen
(vas.) ja osastosihteeri Päivi Salo.

Tänä kesänä tutkintonsa sai valmiiksi yhtä monta opiskelijaa kuin viime vuonna yhteensä.

Ennätysmäärä, 861, diplomi-insinööriä ja arkkitehtia juhli elokuun lopulla valmistumistaan Tampereen teknillisestä yliopistosta. Myös kesäkuun valmistumisjuhlassa oli tungosta. Talouden laskusuhdanteesta huolimatta vastavalmistuneiden diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllistymistilanne on valoisa. Vaikka tarkkoja työllistymislukuja tältä vuodelta ei vielä olekaan tiedossa, nyt valmistuneiden ei pelätä päätyvän joukoittain työttömiksi. TTY:stä viime vuosina valmistuneista 80 prosenttia on ollut valmistumishetkellään töissä.

- Arvelen suurimman osan jo vakiinnuttaneen asemansa työmarkkinoilla, joten työttömäksi valmistumista ei tarvitse pelätä, sanoo tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Ulla Ruotsalainen.

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaan kuuluvasta tietotekniikan koulutusohjelmasta valmistuvat työllistyvät TTY:n opiskelijoista varmimmin, viime vuonna 97 prosenttisesti. Vaikka ansiotyö imaisee joskus kesken opintojen, työ ei aina hidasta valmistumista.

- Parhaat opiskelijat työllistyvät helposti jo opiskeluaikana. Työssäkäynti lisää usein myös opiskelumotivaatiota.

Syksyllä opintonsa aloitti 1258 uutta opiskelijaa

TTY:lle hyväksyttiin kevään diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa yhteensä 968 uutta opiskelijaa. Lisäksi TTY:lle valittiin 300 insinööriä ja muualla kandidaattitasoisen tutkinnon suorittanutta suoraan ylempiin diplomi-insinöörin ja arkkitehdin tutkinto-ohjelmiin sekä kansainvälisiin maisteriohjelmiin lähes 400 ulkomaalaista. Opintonsa aloitti syksyllä 1258 uutta opiskelijaa.

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa opiskelemaan hyväksytyistä on uusia ylioppilaita, syksyllä 2009 tai keväällä 2010 valmistuneita, kaikkiaan 58 prosenttia. Hyväksytyistä uusista ylioppilaista naisia on 28 prosenttia. Kaikkiaan 370 ylioppilaista hyväksyttiin suoraan ilman pääsykokeita ylioppilastutkinnon perusteella ja 598 ylioppilastutkinnon ja pääsykokeiden yhteispisteillä tai pelkkien pääsykokeiden perusteella.

Aloituspaikkoihin verrattuna eniten hakijoita oli arkkitehtuurin, biotekniikan ja tuotantotalouden koulutusohjelmiin. Myös rakennustekniikan, tietotekniikan ja konetekniikan koulutusohjelmat saivat runsaasti hakijoita. Parhaat ylioppilastodistukset ja menestyminen pääsykokeissa vaadittiin biotekniikkaan, teknis-luonnontieteelliseen, tuotantotalouteen ja ympäristö- ja energiatekniikkaan.

Uudet opiskelijat tulevat TTY:lle ympäri Suomen. Suurin osa heistä, 39 prosenttia, tulee Pirkanmaalta. Lukuisasti uusia opiskelijoita tulee myös Keski-Suomen, Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Uusimaan maakunnista. 

Deadline kannusti

- Vihdoin tuli se viimeinen päivä, mihin mennessä oli toimittava. Ilman tutkintouudistusta diplomityö olisi mahdollisesti vieläkin työpöydällä ja mielessä, sanoo Christian Henriksson. Hänet työelämä ja kiivas työtahti imaisivat kesken opintojen. Valmistujaisia vietettiin kesäkuussa, 15 vuoden päästä opintojen aloittamisesta.

TTY:ltä valmistuneet diplomi-insinöörit ja arkkitehdit opiskelevat keskimäärin 6,5 vuotta. Monella elokuussa valmistumistaan juhlineilla opiskeluaika on ollut tavallista pidempi. Valmistumispiikin taustalla on tutkintouudistuksen määräaika, joka on motivoinut työelämässä pidempään olleet saattamaan opintonsa loppuun.

Christian Henriksson on Agco Sisu Powerin tutkija ja vastaa muutaman eri asiakkaan moottorimalleista. Lisäksi hän antaa teknistä tukea asiakkaille, tuotannolle ja huollolle. Opinnot ovat tukeneet hyvin työtä tuotekehityksessä ja helpottaneet yhteistyötä ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa.

- Opinnot ovat tuoneet teknistä tietämystä uusiin asioihin ja työkaluja kuinka toimia. Sain opinnoista merkittävää tukea työhöni, koska opiskelin koneensuunnittelua. Lisäksi luin markkinointia ja kieliä.

Tänä kesänä tutkintotodistuksen pokkasi myös Team Manager Timo Pokkinen Digiasta. Hän aloitti sähkötekniikan opintonsa 25 vuotta sitten.

- Opinnot pysähtyivät, kun kiinnostava kesätyö muuttui edellisen laman ja yt-neuvottelujen aikaan vakituiseksi työpaikaksi. Nyt valmistuminen oli lopulta helppoa ja nopeaa, toteaa Pokkinen.

 

Teksti: Tarja Luukko, Marjut Kemiläinen
Kuva: Santtu Jalkanen

 

 

Kerro kaverille
Aurinkosähkön läpimurto lähestyy
Aurinkosähkön läpimurto lähestyy
4/2010
Aurinkosähkön läpimurto lähestyy
Roistoaallon prototyypin jäljillä
Roistoaallon prototyypin jäljillä
4/2010
Roistoaallon prototyypin jäljillä
CCS-menetelmä antaa jatkoaikaa hiilenpoltolle
CCS-menetelmä antaa jatkoaikaa hiilenpoltolle
4/2010
CCS-menetelmä antaa jatkoaikaa hiilenpoltolle
Pyörällä päästään Euroopassa - miksei Suomessakin?
Pyörällä päästään Euroopassa - miksei Suomessakin?
4/2010
Pyörällä päästään Euroopassa - miksei Suomessakin?
Putkien peruskorjauksen puolesta
Putkien peruskorjauksen puolesta
4/2010
Putkien peruskorjauksen puolesta
Kenian vesihuolto uudistuu TTY:n opeilla
Kenian vesihuolto uudistuu TTY:n opeilla
4/2010
Kenian vesihuolto uudistuu TTY:n opeilla
Professori Sirpa Jalkanen TTY-säätiön hallitukseen
Professori Sirpa Jalkanen TTY-säätiön hallitukseen
4/2010
Professori Sirpa Jalkanen TTY-säätiön hallitukseen
Professorit lahjoittivat TTY:n säätiöpääomaan
Professorit lahjoittivat TTY:n säätiöpääomaan
4/2010
Professorit lahjoittivat TTY:n säätiöpääomaan
Korkea opetuksen laatu ja huippututkimus edellyttävät investointeja
Korkea opetuksen laatu ja huippututkimus edellyttävät investointeja
4/2010
Korkea opetuksen laatu ja huippututkimus edellyttävät investointeja
Tiivistelmä rehtori Kivikosken avajaispuheesta
Tiivistelmä rehtori Kivikosken avajaispuheesta
4/2010
Tiivistelmä rehtori Kivikosken avajaispuheesta
 
4/2010
 
4/2010

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi