3/2010

Uusi blogisti: Suomen on hyödynnettävä kansainvälisten opiskelijoiden potentiaali

 

Jouni Lyly-Yrjänäinen

Patiala, Punjab, India. Thapar Universityssä Jouni Lyly-Yrjänäinen vierailee opettamassa
kahdesti vuodessa.

Jouni Lyly-Yrjänäisen intohimona on kansainvälisen opetuksen kehittäminen Suomessa. Hän pursuaa ajatuksia, kun teemana on työperäinen maahanmuutto ja yliopistojen rooli sen edistämisessä.

Lyly-Yrjänäisen vaatekaapissa on tusina mustia identtisiä kauluspaitoja, puolentusinaa mustaa pukua ja 15 pikimustaa t-paitaa. Mustilla materiaaleilla sisustamassaan asunnossa hän aterioi Iittalan mustasta Teema-sarjasta, jonka osasten tuotantoon on itse vaikuttanut.

Lyly-Yrjänäinen on kuitenkin ainoa vaalea viikinki Pohjois-Intiassa sijaitsevan Thaparin yliopiston kampuksella, jonka MBA-ohjelmassa hän vierailee kahdesti vuodessa opettamassa johdon laskentatointa. Kampuksella kävellessään 186-senttinen mustaan nahkatakkiin pukeutunut skandinaavi erottui joukosta:

-Opiskelijat ristivät minut aika nopeasti Batmaniksi.

Thaparissa teoreettista, TTY:llä käytännönläheistä

Intiaan Lyly-Yrjänäinen päätyi opettamaan TTY:llä tutkijana vierailleen, arvostetun teknologia- ja innovaatiojohtamisen professorin, Alok Chakrabartin kutsusta.

-MBA-ohjelman alkaessa heinäkuussa pidän kollegani Santiago Velásquezin kanssa viikon teholeirin, Management Boot Campin, jossa opiskelijat oppivat liikkeenjohdon peruskäsitteet ja saavat tuntumaa liikkeenjohdon hektiseen maailmaan. Tammikuussa luennoin neljä viikkoa johdon laskentatointa.

Osaamisen tuotteistamisella tulosta

Jouni Lyly-Yrjänäisen mukaan suomalaiset insinöörit eivät, ainakaan stereotypioiden mukaan, juuri ymmärrä myynnistä ja markkinoinnista. Hänessä itsessään nämä ominaisuudet kuitenkin yhdistyvät. Lyly-Yrjänäisellä on hallussaan kaksi patenttia ja useita muhineita keksintöjä.

-Monet keksintöni liittyvät siihen, miten suomalaisyrityksille tyypillisessä projektilähtöisessä laitevalmistuksessa massaräätälöinnin avulla päästään merkittäviin kustannussäästöihin ja lyhyempiin toimitusaikoihin asiakaslähtöisyydestä tinkimättä.

Lyly-Yrjänäinen neuvottelee parhaillaan yhden väitöskirjansa sivutuotteena syntyneen keksintönsä käyttöönotosta saksalaisen Bosch Rexroth AG:n kanssa.

- Kun asiakasräätälöinnin vaikutukset suunnitteluun ja valmistukseen massaräätälöinnin myötä pienenevät merkittävästi, ei valmistuksen tarvitse enää olla niin lähellä asiakkaita. Bosch Rexroth valmistaa koneikkoja 60 maayhtiössä. Kehittämäni ratkaisu mahdollistaa koneikkovalmistuksen keskittämisen muutamaan isompaan tehtaaseen, perustelee Lyly-Yrjänäinen yritykselle syntyviä merkittäviä säästöjä.
Samankaltaiset haasteet ovat monen suomalaisen yrityksen kansainvälistymisen esteenä. Projektikohtainen räätälöinti pakottaa helposti paikalliseksi toimijaksi.

-Pienet muutokset vaikkapa laitteen ohjausjärjestelmässä tai anturoinneissa aiheuttavat usein merkittävästi lisätyötä mekaniikkasuunnittelussa, kun komponenttien kiinnitysrajapinnat muuttuvat. Lisäksi tällaisessa toimintamallissa suunnittelun ja valmistuksen on oltava lähellä toisiaan ja myös asiakasta.

Laitevalmistukseen liittyvän osaamisen tuotteistaminen ja tuotteiden joustavuuden lisääminen mahdollistaa markkina-alueen laajentamisen ja kannattavan kasvun.

-Monesti tämä kuitenkin edellyttää vakiintuneiden toimintamallien kyseenalaistamista ja luovaa ajattelua yhdistettynä systemaattiseen asiakastarpeiden ja teknisten ratkaisujen analysointiin, Lyly-Yrjänäinen näkee.

Aasiassa opetus on hyvin teoreettista, mikä poikkeaa paljon suomalaisesta ja erityisesti TTY:n tarjoamasta liikkeenjohdon koulutuksesta. Nimenomaan pedagogisella puolella intialaisessa koulutusjärjestelmässä on Lyly-Yrjänäisen mukaan vielä paljon kehitettävää.

-USA:ssa mittavan uran tehnyt Alok on melkoisten haasteiden edessä uudistaessaan MBA-ohjelmansa opetusta. Intia on yllättävän konservatiivinen maa, joten vastassaan hänellä ovat niin opiskelijat, yliopiston hallinto kuin henkilökuntakin.

-Toisaalta on hauska olla mukana tämänkaltaisessa kehitystyössä ja päästä seuraamaan muutosprosessia sisältäpäin näinkin vieraassa kulttuurissa.

Intohimona kansainvälisen opetuksen kehittäminen

Lyly-Yrjänäisen intohimona on kansainvälisen opetuksen kehittäminen ja kansainvälisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksien parantaminen Suomessa. Intohimojaan hän toteuttaa osallistumalla TTY:n teknis-taloudellisen tiedekunnan kansainvälisen DI-ohjelman rakentamiseen. Ohjelma kouluttaa teknisen taustatutkinnon omaavista opiskelijoista kansainvälisen hankinnan ja myynnin kehittämisen ammattilaisia.

- Suomalaisyritysten kasvu keskittyy kehittyville markkinoille. Suomalaisten yliopistojen kansainvälisten koulutusohjelmien opiskelijat tulevat pääsääntöisesti kehittyvistä maista. Valmistuttuaan he ovat suomalaisille yrityksille arvokas resurssi substanssiosaamisensa ohessa myös kielitaitonsa ja kulttuurituntemuksensa vuoksi.

Vaikka afrikkalaiset opiskelijat ovat saaneet runsaasti julkisuutta, paljon lahjakkaita opiskelijoita tulee Aasiasta ja Itä-Euroopasta. Teknillisten yliopistojen kansainvälisissä koulutusohjelmissa juuri näiden alueiden opiskelijat pärjäävät hyvän matemaattisen osaamisen ansiosta.
-Saadaksemme entistä parempia opiskelijoita, meidän tulee näyttää, miten hyvin kansainvälisistä koulutusohjelmistamme valmistuvat opiskelijat työllistyvät, Lyly-Yrjänäinen innostuu.

KUKA: Jouni Lyly-Yrjänäinen

 • Koulutus: DI 2002, Tekniikan lisensiaatti 2004, Tekniikan tohtori 2008. Lukioaikana vaihto-oppilaana USA:ssa, opiskeluaikana kesätöissä Ruotsissa ja Saksassa, yliopiston kautta vaihdossa Meksikossa.
 • Tehtävä TTY:llä: opettava tutkija teollisuustalouden laitoksella
 • Harrastukset: Tanssii salsaa ja soittaa haitaria
 • Ahaa: Yksi opintoviikko Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta, pääaineena sosiologia.
 • Tutkimusalat:
  -Massaräätälöinti ja sen taloudelliset vaikutukset projekilähtöisessä (engineering-to-order) laitevalmisuksessa.
  -Kustannus- ja kannattavuustiedon hyödyntäminen myynnin ja hankintatoimen kehittämisessä.
  -Insinööritieteille tyypillisen yrityslähtöisen ajattelun ja käytännön kehitystoiminnan tuominen mukaan johdon laskentatoimen tutkimusmetodologiseen työkalupakkiin.

Oikeiden projektien kautta työelämään

Teknis-taloudellisen tiedekunnan kansainvälisessä koulutusohjelmassa liikkeenjohdon opinnot yhdistetään käytännön tekemiseen. Heti ensimmäisten viikkojen aikana jokainen opiskelija saa oman yritysprojektin, joka tarjoaa aineistoa useammalle kurssille tehtäviin harjoitustöihin. Näiden töiden vaatimustaso kasvaa opintojen ja projektin edetessä.

-Tällaiset projektit auttavat diplomityöpaikan tai valmistumisen jälkeisen työpaikan hankkimisessa. Lisäksi erityisesti PK-sektorilla nuori opiskelija voi saada aikaan toimeksiantajan näkökulmasta merkittäviä tuloksia.

Vaikka kansainvälisistä koulutusohjelmista valmistuvien opiskelijoiden työllistyminen on osoittautunut Suomessa haastavaksi, näkee Lyly-Yrjänäinen myös positiivisia merkkejä.

-Kaksi opiskelijaamme tekee parhaillaan diplomityötään Nokialla ja juuri valmistumassa oleva opiskelija sai diplomityönsä jatkeena työpaikan Sandvikilta.

Yhteistyötä on virinnyt myös Iittalan suuntaan. Kun yritys uudelleenlanseerasi mustan Teema-sarjansa, siitä puuttui iso matala lautanen - juuri sellainen, jota Lyly-Yrjänäinen astiastoonsa kaipasi. Hän otti yhteyttä valmistajaan ja visioi toimintamallin, joka mahdollistaa massaräätälöinnin erätuotantoon perustuvassa astiabisneksessä.

-Osana Iittalan uutta verkkokauppaa asiakkaat voisivat tilata tuotteita, jotka eivät sillä hetkellä kuulu yrityksen valikoimaan. Jos tilauksia tulee riittävästi, yrityksen kannattaa valmistaa erä. Tällaisen palvelukonseptin lanseeraaminen ei vaadi juurikaan investointeja.

Lyly-Yrjänäisen mukaan vastaavia ratkaisuja käytetään menestyksekkäästi monella muulla toimialalla. Ratkaisu ei vaikuta tuotantoon ja verkkokaupan ansiosta Iittalalla on valmiina prosessit erän jakelemiseksi suoraan yksittäisille asiakkaille.

-Koulutusohjelmamme opiskelija, jolla on työkokemusta Oraclelta ja NSN:ltä,kehitti ensimmäisen prosessimallin ja tekee parhaillaan diplomityötä aiheesta. Ja kyllä, nyt minulla on mustat isot lautaset.


Lue Jouni Lyly-Yrjänäisen blogi Rajapinnasta

 

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva: Jouni Lyly-Yrjänäisen arkisto

Kerro kaverille
Bioakustiikan tutkijalle kevät tulvii ääniä
Bioakustiikan tutkijalle kevät tulvii ääniä
3/2010
Bioakustiikan tutkijalle kevät tulvii ääniä
Maantie kutsuu suomalaista lomalla ja vapaalla
Maantie kutsuu suomalaista lomalla ja vapaalla
3/2010
Maantie kutsuu suomalaista lomalla ja vapaalla
Vaihtoehto kesämökin lämmitykselle
Vaihtoehto kesämökin lämmitykselle
3/2010
Vaihtoehto kesämökin lämmitykselle
Suomalainen tavoittelee yksilöllisyyttä myös mökillään
Suomalainen tavoittelee yksilöllisyyttä myös mökillään
3/2010
Suomalainen tavoittelee yksilöllisyyttä myös mökillään
Digitaalihydrauliikka ottaa kurssin kohti merta
Digitaalihydrauliikka ottaa kurssin kohti merta
3/2010
Digitaalihydrauliikka ottaa kurssin kohti merta
Täydellinen tila synnyttää uutta
Täydellinen tila synnyttää uutta
3/2010
Täydellinen tila synnyttää uutta
Yliopistot kaipaavat laatua palkitsevaa rahoituspolitiikkaa
Yliopistot kaipaavat laatua palkitsevaa rahoituspolitiikkaa
3/2010
Yliopistot kaipaavat laatua palkitsevaa rahoituspolitiikkaa
Ymmärrystä sairauksien mekanismeihin
Ymmärrystä sairauksien mekanismeihin
3/2010
Ymmärrystä sairauksien mekanismeihin
Kasvaako kantasoluihin syöpäriski?
Kasvaako kantasoluihin syöpäriski?
3/2010
Kasvaako kantasoluihin syöpäriski?
Terveydentilan tarkkailuun implantoitava EKG-laite
Terveydentilan tarkkailuun implantoitava EKG-laite
3/2010
Terveydentilan tarkkailuun implantoitava EKG-laite
Uusien professorien juhlaluennot
Uusien professorien juhlaluennot
3/2010
Uusien professorien juhlaluennot
Projekteille yrityksen toiminnassa entistä strategisempi rooli
Projekteille yrityksen toiminnassa entistä strategisempi rooli
3/2010
Projekteille yrityksen toiminnassa entistä strategisempi rooli
Kohti vastuullisesti positiivista johtajuutta
Kohti vastuullisesti positiivista johtajuutta
3/2010
Kohti vastuullisesti positiivista johtajuutta
Miksi metalli kipinöi mikrossa?
Miksi metalli kipinöi mikrossa?
3/2010
Miksi metalli kipinöi mikrossa?
 
3/2010
 
3/2010

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi