Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
Olli Niemi haluaa nähdä yliopiston kampuksen vielä enemmän
kampuksena, työtä ja elämää helpottavana yhteisensä areenana.
Dosentti Olli Niemi: Yliopiston tilojen tulee tukea luovuutta ja aitoa oppimista. Fyysinen toimintaympäristö on osa strategista viestintää, ei pelkkä kustannus.
Suomalaisten yliopistojen matka kohti kansainvälistä huippua edellyttää dosentti Olli Niemen mukaan uuden tiedon luomista. Uuden luominen puolestaan edellyttää luovuutta.
-Luovuudessa on keskeistä henkilökohtainen poikkitieteellinen vuorovaikutus, jota ei kehittyneilläkään tiedonsiirtovälineillä pystytä korvaamaan. Yliopistoihin on syytä suunnitella ja luoda ympäristöjä, tiloja ja ratkaisuja, jotka mahdollistavat luovuuden ja synnyttävät uutta.
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n tutkimus- ja kehitystyöstä vastaava Niemi keskittyy työssään oppimisympäristöjen kehittämiseen. Hän tietää kokemuksesta, millaisia ovat intoa ja luovaa kohtaamista tuottavat tilat.
-Niissä on luontevia ja käyttäjän kannalta helppoja ratkaisuja, joihin on vaivatonta järjestää tapaaminen ja joiden tavoitettavuus on hyvä eri kulkuvälineillä. Onnistumisia lisää myös mahdollisuus satunnaisiin kohtaamisiin.
Niemi tunnistaa yliopistojen näkyvät rakenteet osaksi yliopistojen strategista viestintää.
-Meidän tulee näyttää siltä, mitä haluamme olla. Rakennukset ovat yliopiston tärkeä resurssi, ne ovat osa brändiä, markkinointia ja rekrytointia.
Rakennustaloudesta väitellyt ja alalla pitkän uran tehnyt Niemi painottaa, että yritysten ja ennen kaikkea yliopistojen tulee hyödyntää kiinteistöjään ydinprosesseissaan kokonaisvaltaisemmin. Hän näkee kiinteistöt mahdollisuutena, ei vain kustannuspaikkana, josta pitää säästää ja hyötyä halvalla. Jotta tähän päästään, asenteiden on muututtava.
- Esimerkiksi TTY:llä on hienoja laitteita, joilla tehdään maailman tehokkaimpia juttuja, mutta ne ovat piilossa seinien ja lukkojen takana. Olisi aivan upeata, että ne olisivat soveltuvin osin ihmisten ihailtavana, vaikkapa lasiseinän takana.
Niemi näkee tulevaisuuden kampuksen kuhisevana ja kokonaisena kaupunginosana. Kampuksella on kauppoja, palvelut parturista päivähoitoon ja ulkopuolisia houkutteleva sisäkatu. Tärkeä osa on lisääntyvä yhteistyö yritysten kanssa.
-Järjestetään yrityksille toimitiloja tänne yliopistolle, yhteistyöstä hyötyvät kaikki.
Pärjääminen kansainvälisessä kilpailussa edellyttää myös muutoksia perinteisiin luentosaleihin ja oppimisympäristöihin. Aivan tarkkaa ymmärrystä ei Niemelläkään ole siitä, millaisia fyysisten ympäristöjen tulisi olla. Tavoitteena on käynnistää aiheesta kansallinen tai kansainvälinen tutkimusohjelma.
-Pitää tutkia, miten voimme kehittää opetusta ja tutkimusta, jotta se olisi tuloksekkaampaa, nopeampaa ja parempaa. Yksi kiinnostava alue on ongelmakeskeinen oppiminen. Millaisia tiloja, resursseja ja ratkaisuja se edellyttää?
Ongelmakeskeisen oppimisen vaikuttavuudesta hänellä on omakohtaisia kokemuksia opiskeluajoilta.
-Taisin olla vaikea opiskelija, TTY:n alumni muistelee.
- Innostuin ja opin vasta sitten, kun sain todellisia, käytännönläheisiä avoimia kysymyksiä ratkottavakseni. Kirjojen lukeminen oli tylsää.