Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
- Kurssi kohti merta! Marine-puolella digitaalihydrauliikalle on
useita sovelluskohteita, uskovat tutkija Marko Perukangas (vas.)
ja vanhempi tutkija Esa Mäkinen.
TTY:llä tutkitaan digitaalihydrauliikkaa vesijet-vetolaitteita käyttävien työveneiden ohjauksessa.
Suomalaisilla purje- ja moottoriveneiden valmistajilla on vahva asema kansainvälisillä markkinoilla. Alan teollisuuden tuotannosta menee vientiin noin 75 prosenttia. Tarjolla on kuitenkin vain vähän suomalaista tekniikkaa veneiden ohjaukseen ja laitteistojen hallintaan.
Tilanteeseen haetaan parannusta Tekesin Vene-teknologiaohjelmaan kuuluvassa Älykkäät veneet -hankkeessa. Tavoitteena on hankkia viimeisin tieto tulevaisuuden mahdollisuuksista, toisaalta kehittää laitteiden avoimuutta ja liitettävyyttä sekä standardiratkaisuja. Marine-puolelle aiotaan tuoda myös työkoneisiin liittyvää tietotaitoa ja osaamista.
TTY:n hydrauliikan ja automatiikan laitos on mukana Älykkäät veneet -hankkeessa omalla digitaalihydrauliikan sovelluksiin keskittyvällä rinnakkaishankkeellaan.
TTY:llä tutkitaan digitaalihydrauliikkaa vesijet-vetolaitteita eli vesisuihkupropulsiolaitteita käyttävien työveneiden ohjauksessa. Vesijeteissä - puhutaanpa hupikäyttöön tarkoitetuista "vesiskoottereista" tai työveneiden vetolaitteista - ei ole potkuria eikä peräsintä. Vene etenee vesisuihkun työntämänä ja sitä ohjataan kääntämällä suihkua. Työveneissä suihkun ohjaus on yleensä toteutettu hydraulisesti.
- Perinteistä tekniikkaa yksinkertaisempi ja vikasietoisempi digitaalihydrauliikka parantaa ohjauksen toimintavarmuutta, sanoo vanhempi tutkija Esa Mäkinen TTY:n Rauman yksiköstä.
- Kansainväliset luokituslaitokset valvovat marine-sovelluksia tarkasti. Hankimme luokitusta varten tilastollista tietoa, kuinka luotettava digitaalinen venttiili todellisuudessa on.
- Suunnittelemme TTY:llä testiohjelman, jonka hanketta koordinoiva Metropolia-ammattikorkeakoulu toteuttaa vesijet-laitteistollaan, tutkija Marko Perukangas kertoo.
Esa Mäkinen näkee digitaalihydrauliikalle muitakin sovellusmahdollisuuksia merellä, onhan työveneissä ja laivoissa paljon hydraulisia järjestelmiä. Merellä laitteiden käyttötavat kuitenkin poikkeavat työkonehydrauliikan käytöstä. Siinä missä metsäkonetta käytetään ympäri vuorokauden, avataan rahtialuksen kansiluukut vain satamassa. Muun ajan käyttölaitteet voivat olla vaikka paksun jään peitossa.
Digitaalihydrauliikan avulla merihydraulisista laitteista voidaan tehdä kompakteja moduuleita, joiden etuina ovat parempi käyttövarmuus, helppo asennettavuus ja hyvä hyötysuhde. Lisäksi järjestelmässä olevan öljyn määrä ja ulkoisten öljyvuotojen riski minimoituu, kun laitteet ovat mahdollisimman pienikokoisia ja putkia on vähän.
TTY:n ja Metropolian lisäksi Älykkäät veneet -hankkeessa ovat mukana kymmenkunta alan yritystä sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu, Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja Meripelastusseura. Kehitteillä on muun muassa purjeveneen sähköinen apumoottori ja monitoimiveneen toimilaitteita.