2/2010

Ulkomailla opiskelu ei varmasti kaduta

Krista Kouvalainen

Kristalle Bangkok tarjoaa paljon tekemistä ja näkemistä aina kulttuurista
urheiluun.
-Kaupunki on erityisen tunnettu loistavista ostosmahdollisuuksistaan sekä
yöelämästään, joten jos nämä asiat kiinnostavat, on Bangkok oikea osoite.

Automaatioteekkari Krista Kouvalainen hankkii Thaimaasta pontta tulevalle uralleen ja saa kaupan päälle upean rusketuksen.

Kaikki ystäväni ovat olleet vaihto-opiskelijoina eri puolilla maapalloa. Kaikilla oli omat ylä- ja alamäkensä vaihtoaikanaan, mutta jokainen sanoi olleensa tyytyväinen päätökseensä lähteä.

Yksi ystävistäni kysyi, aionko itse lähteä opiskelemaan ulkomaille. Olin jo jonkin aikaa miettinyt sivuaineen tekemistä jossakin toisessa suomalaisessa korkeakoulussa. Voisinko sittenkin opiskella sivuaineen ulkomailla? Ystäväni vakuuttivat, etten tulisi katumaan ulkomailla opiskelua. Sanoista rohkaistuneena aloin etsiä itselleni sopivaa kohdetta.

Hakemisprosessia vaikeampaa oli päättää kohde monien hyvien vaihtoehtojen joukosta. Kuinka valita oikein, kun haluaisi nähdä kaiken, ja opiskelupaikkoja on tarjolla ympäri maailman? Lopulta erilainen kulttuuri, kohtuullinen hintataso, loistavat matkustusmahdollisuudet ja mielenkiintoiset kurssit veivät minut Bangkokin sykkeeseen Mahidol University International Collegeen, MUIC:iin.

Koulupuku ylle ja luennolle

Tämän vuoden tammikuussa aloitin yliopisto-opiskelun Thaimaassa. Opiskelu poikkeaa melko paljon opiskelusta suomalaisessa yliopistossa. Kaikkien opiskelijoiden tulee käyttää koulupukua ja ilman asianmukaista vaatetusta ei luennoille ja tentteihin ole asiaa. Luennoilla on läsnäolopakko. Periaatteessa poissaolo on sallittu vain lääkärintodistuksella, mutta ainakin omat opettajani ovat joustavia poissaolojen suhteen. Myös kurssien valinnassa on omat kiemuransa. Kursseja saa ottaa yhdellä periodilla korkeintaan neljä. Kurssien vaihtaminen ja pois jättäminen onnistuu vain parina päivänä uuden opiskeluperiodin alussa. Kerrankin saa siis luvan kanssa jättää kurssien määrän vähemmälle ja keskittyä kunnolla niihin aiheisiin, jotka kiinnostavat.

Monet työnantajat arvostavat ulkomaan kokemusta ja kielitaitoa, joka kasvaa reissussa kuin itsestään. MUIC:ssa opiskelemistani solubiologian kursseista saan tutkintooni uuden opintokokonaisuuden mittaus- ja lääketieteellisen tekniikan rinnalle. Näin saan tutkintooni kaipaamani monipuolisuutta ja toivottavasti myös mahdollisuuden työskennellä tulevaisuudessa laajemmalla sektorilla.

KUKA: Krista Kouvalainen

  • 25 vuotta, kotoisin Savon sydämestä, Leppävirralta
  •  5. vuosikurssin automaatioteekkari (biosensing, lääketieteellinen tekniikka, mittaustekniikka)
  •  toiveammatti: 5-vuotiaana presidentti, 25-vuotiaana tutkija
  • valmistuu: joskus tulevaisuudessa..
  • tärkeät asiat: poikaystävä ja muut läheiset
  • kiinnostuksen kohteet: matkustaminen, opiskelijatoiminta, hyvä seura ja huonot jututKohta 3
  • parhaat hetket TTY:llä: kaste fuksiwappuna, energiatekniikan perusteiden -kurssi
  • motto: Turha sellaista pelätä on, pelätä elämää. - Maj Karma

Joskus tökkii, mutta Mai pen lai

Vaihto-opiskelussa on hienoa sekin, että huomaa pärjäävänsä yksin keskellä tuntematonta. Ensimmäiset päivät Bangkokissa menivät hämmennyksen vallassa. Hervannan rauhaan tottuneelle 12 miljoonan asukkaan Bangkok vaati totuttelemista outoine tuoksuineen, äänineen ja ihmismassoineen. Loputtomilta tuntuvat ruuhkat, kielimuuri ja ikävä poikaystävää saavatkin koti-ikävän puhkeamaan ajoittain. Joskus asiat myös tapahtuvat thaimaalaisessa kulttuurissa hitaammin kuin toivoisi, joten pitkä pinna tulee toisinaan tarpeeseen.

Leppoisaan elämänrytmiin tottuu kuitenkin nopeasti. Thait eivät paljon stressaa, joten miksi minäkään. Mai pen lai, ei sen niin väliksi. Arkirutiinit, uudet kaverit ja mukava tekeminen pitävät pahimman ikävän ja ajoittaisen turhautumisen loitolla. Koulupäivän jälkeen onkin mukava vaikkapa mennä viettämään iltapäivä oman asuintalon uima-altaalle. Thaimaassa asumisessa on totisesti puolensa!

Tukea opiskeluihin ulkomailla

Tampereen teknillisellä yliopistolla on 240 yhteistyöyliopistoa ympäri maailman. Yliopisto rohkaisee opiskelijoitaan kansainvälistymään ja suorittamaan osan kandaatti- tai maisterivaiheen tai jatkotutkintoon sisältyvistä opinnoista ulkomailla.

TTY tukee ulkomaan opintoja opiskelu- ja matkastipendein.

Viime vuonna ulkomailla opiskeli yli 200 TTY:n opiskelijaa. Kansainvälistyminen onnistuu myös Hervannan kampuksella, sillä opiskelija- ja tutkijavaihdossa TTY on noussut Suomen kansainvälisimmäksi teknilliseksi yliopistoksi.

TTY:llä opiskeli vuonna 2009 yli tuhat vaihto- tai vierailevaa opiskelijaa.

Kukkaroystävällisiä elämyksiä

Vapaa-ajalla käyn elokuvissa. Uutuusleffat tulevat teattereihin aiemmin kuin Suomessa ja kahden euron lippuhinta ei kukkaron sisältöä verota. Nälässä ei myöskään tarvitse olla. Thairuoka on erittäin hyvää, ja ravintoloita joka lähtöön aina katukeittiöistä viiden tähden ravintoloihin. Suurimmassa osassa thaimaalaisissa asunnoissa ei ole keittiötä, sillä monesti ruoan laittaminen itse tulee kalliimmaksi kuin sen ostaminen valmiina.

Bangkokista päsee muutamalla eurolla lähisaarille ja yhteydet naapurimaihin ovat loistavat. Monet lentoyhtiöt tarjoavat kohtuuhintaisia lentolippuja muualle Aasiaan. Oman reissuni ehdottomia kohokohtia ovatkin olleet juuri matkat Thaimaan paratiisisaarille sekä naapurimaihin.

Alan uskoa ystäviäni: opiskelua ulkomailla en tule katumaan. Kun heinäkuussa jätän Thaimaan taakseni, palaan kotiin monta upeaa kokemusta ja muutama opintopiste rikkaampana. Unohtamatta tietenkään sitä upeaa rusketusta...


Teksti: Krista Kouvalainen
Kuva: Krista Kouvalaisen arkisto

 

Kerro kaverille
TTY - Kirkkaasti paras valinta
TTY - Kirkkaasti paras valinta
2/2010
TTY - Kirkkaasti paras valinta
Tulevaisuuden elämäntapa takaa töitä teekkareille
Tulevaisuuden elämäntapa takaa töitä teekkareille
2/2010
Tulevaisuuden elämäntapa takaa töitä teekkareille
Osaava saa töitä
Osaava saa töitä
2/2010
Osaava saa töitä
Työ tieteen parissa on kuin mieluisa harrastus
Työ tieteen parissa on kuin mieluisa harrastus
2/2010
Työ tieteen parissa on kuin mieluisa harrastus
 
2/2010
Pelien tekeminen ei ole leikkiä
Pelien tekeminen ei ole leikkiä
2/2010
Pelien tekeminen ei ole leikkiä
Scifiä vai totta: ajatuksen voimalla ohjattava peli!
Scifiä vai totta: ajatuksen voimalla ohjattava peli!
2/2010
Scifiä vai totta: ajatuksen voimalla ohjattava peli!
Kännykästään teekkari tunnetaan
Kännykästään teekkari tunnetaan
2/2010
Kännykästään teekkari tunnetaan
Ja maailma pelastuu...
Ja maailma pelastuu...
2/2010
Ja maailma pelastuu...
Opiskelua urheilun ehdoilla
Opiskelua urheilun ehdoilla
2/2010
Opiskelua urheilun ehdoilla
Lähiöistä kukoistavia keitaita
Lähiöistä kukoistavia keitaita
2/2010
Lähiöistä kukoistavia keitaita
Matematiikka ja fysiikka ovat tekniikan opiskelijan työkalut
Matematiikka ja fysiikka ovat tekniikan opiskelijan työkalut
2/2010
Matematiikka ja fysiikka ovat tekniikan opiskelijan työkalut
Tuhtia tietoa opinnoista
Tuhtia tietoa opinnoista
2/2010
Tuhtia tietoa opinnoista

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi