2/2010

High techia hevosurheiluun

EST-Yrittajat


- Kilpailijamme ovat ulkomailta. Aiomme itsekin kansainvälistyä
nopeasti ja laajentaa Ruotsin markkinoille jo ensi syksynä,
Ida Koivisto (vas.) ja Marianne Hietanen sanovat.

Tarve uudistaa hevos- ja ratsastusurheilun tekstiilejä ajoi Ida Koiviston ja Marianne Hietasen yrittäjiksi.

Tätä haastattelua tehtäessä Ida ja Marianne ovat juuri palanneet Saksasta kaksilta messuilta ja odottavat ensimmäistä valmiiden ratsastusvaatteiden erää ompeluyrittäjältä Latviasta. Kiirettä on pitänyt viime kuukaudet.

- Emme haaveilleet opiskeluaikoina yrittäjyydestä, mutta nyt kun yrittäjyyttä on maistanut, parempaa työtä ei olekaan, he sanovat.

Palataanpa muutama vuosi taaksepäin. Ida ja Marianne aloittivat tekstiili- ja vaatetustekniikan opinnot TTY:llä vuonna 2004. He ystävystyivät, ja kymmenvuotiaasta ratsastusta harrastanut Ida houkutteli tallille myös Mariannen. Valmistuttuaan molemmat menivät töihin Valkeakoskelle Kuitu Oy:öön, mutta reilu vuosi sitten yhtiö kaatui konkurssiin.

Idalta ja Mariannelta meni työpaikka alta, mutta nyt heillä oli tilaisuus kehittää erästä ideaansa tosimielellä.

- Olimme monesti kaivanneet funktionaalisten urheiluvaatteiden kaltaisia varusteita myös ratsastukseen. Mielestämme niiden pitäisi olla hengittäviä, hyvin istuvia, kosteutta iholta pois siirtäviä - ei puuvillaa, josta ratsastusvaatteet yleensä on valmistettu, eikä pelkästään muodikkuuden ehdoilla suunniteltuja, he sanovat.

Ideakilpailu sysäsi liikkeelle

Yritystallissa haaveista tulee totta

  • Yrittäjiksi aikovia opiskelijoita ja tutkijoita tuetaan TTY:llä monin tavoin. Esimerkiksi tutkimus- ja innovaatiopalveluyksikössä toimivan yrittäjyyspalvelun kautta saa neuvontaa ja konsultaatiota kaikissa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.
  • Yrittäjyyspalvelujen kautta on mahdollista päästä TTY:n Yritystalliin. Se perustettiin reilut kymmenen vuotta sitten. Vastaavaa palvelua ei ole muissa suomalaisyliopistoissa.
  • Yritystalliin haetaan mukaan yritysidealla. Yritystallissa ideaa kehitetään tavoitteena yrityksen perustaminen. Tuki on käytännönläheistä ja monipuolista ja se räätälöidään kunkin hankkeen tarpeisiin.
  • Yhteydenottoja tulee vuosittain runsaasti, ja useita kehityshankkeita käynnistetään. Vuonna 2009 Yritystallissa perustettiin kuusi yritystä. TTY:llä on 2000-luvulla perustettu yli 50 uutta yritystä, joista useat ovat olleet mukana Yritystallista. Opiskelijat perustavat varsinkin ICT- ja ohjelmistoyrityksiä, mutta toisaalta yrityksiä syntyy kaikille aloille.

Tekstiiliteknologian ammattilaisina Ida ja Marianne tuntevat hyvin älyvaatetutkimuksen, jota TTY:llä on tehty jo pitkään. Miksei älyvaateratkaisuja voisi soveltaa myös hevos- ja ratsastusurheilussa, he keksivät, ja osallistuvat ideallaan tamperelaisten korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilöstön IIDA Ideakilpailuun. Oivallus arvioitiin vuoden 2009 voittajaksi.

- IIDA sysäsi meidät eteenpäin. TTY:n Yritystallista otettiin yhteyttä ja yrityksen perustaminen alkoi edetä vauhdilla. Ilman Yritystallia ehkä vieläkin jahkailisimme.

Ida ja Marianne kertovat tarvinneensa kokemattomina kaiken sen tuen, jota he saivat Yritystallista.

- Kaikki perustamisasiakirjat hoituivat sen kautta. Yritystalli ohjasi meidät Hermia Yrityskehitykseen, jonka kanssa teimme liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelman, ja jonka avulla löysimme rahoittajaksi liikeideaamme uskovan pääomasijoittajan.

E.S.T. näkyy pian talleilla

Equestrian Sport Textiles E.S.T. perustettiin viime lokakuussa, ja yrityksen ensimmäiset tuotteet - paidat, takit ja sukat sekä satulahuovat - tulevat Suomessa kauppoihin tänä keväänä. Mallisto täydentyy myöhemmin ratsastushousuilla ja hevosloimilla. Suunnitteilla on vaatetusta myös koirille, jotka ovat tärkeä osa tallielämää.

Vaatteiden materiaalit ovat pääosin polyesteriä ja polyamidia sekä niiden funktionaalisia versioita. Yrittäjät kertovat seuraavansa tiiviisti myös älytekstiilien kehitystä. Esimerkiksi UV-valossa väriään vaihtaville, sähköä johtaville tai iskusta kovettuville älytekstiileille voisi löytyä ratsastustekstiileissä hyviä sovelluskohteita.

Liikeneekö yrittäjiltä aikaa enää hevosille?

- Ehdottomasti. Omat hevoset huolehtivat, että työpäivät pysyvät kohtuullisissa mitoissa. Tallielämä on tärkeä ideoiden lähteenä. Siellä testataan myös tuotteittemme protomallit, Ida ja Marianne sanovat.

 

 Teksti ja kuva: Päivi Eskelinen

 

 

 

Kerro kaverille
TTY - Kirkkaasti paras valinta
TTY - Kirkkaasti paras valinta
2/2010
TTY - Kirkkaasti paras valinta
Tulevaisuuden elämäntapa takaa töitä teekkareille
Tulevaisuuden elämäntapa takaa töitä teekkareille
2/2010
Tulevaisuuden elämäntapa takaa töitä teekkareille
Osaava saa töitä
Osaava saa töitä
2/2010
Osaava saa töitä
Työ tieteen parissa on kuin mieluisa harrastus
Työ tieteen parissa on kuin mieluisa harrastus
2/2010
Työ tieteen parissa on kuin mieluisa harrastus
Pelien tekeminen ei ole leikkiä
Pelien tekeminen ei ole leikkiä
2/2010
Pelien tekeminen ei ole leikkiä
Scifiä vai totta: ajatuksen voimalla ohjattava peli!
Scifiä vai totta: ajatuksen voimalla ohjattava peli!
2/2010
Scifiä vai totta: ajatuksen voimalla ohjattava peli!
Kännykästään teekkari tunnetaan
Kännykästään teekkari tunnetaan
2/2010
Kännykästään teekkari tunnetaan
Ja maailma pelastuu...
Ja maailma pelastuu...
2/2010
Ja maailma pelastuu...
Opiskelua urheilun ehdoilla
Opiskelua urheilun ehdoilla
2/2010
Opiskelua urheilun ehdoilla
Lähiöistä kukoistavia keitaita
Lähiöistä kukoistavia keitaita
2/2010
Lähiöistä kukoistavia keitaita
Matematiikka ja fysiikka ovat tekniikan opiskelijan työkalut
Matematiikka ja fysiikka ovat tekniikan opiskelijan työkalut
2/2010
Matematiikka ja fysiikka ovat tekniikan opiskelijan työkalut
Ulkomailla opiskelu ei varmasti kaduta
Ulkomailla opiskelu ei varmasti kaduta
2/2010
Ulkomailla opiskelu ei varmasti kaduta
Tuhtia tietoa opinnoista
Tuhtia tietoa opinnoista
2/2010
Tuhtia tietoa opinnoista

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi