1/2010

Palkittu Adam Foster tutkii atomitason ilmiöitä

Foster

- Olen viihtynyt nykyisessä työssäni TTY:llä mainiosti. Ihmisillä on
täällä tieteellistä intohimoa ja innostusta. Samalla he ottavat
huomioon myös sen, miten oma tieteenala hyödyttää yhteiskuntaa,
Foster sanoo.

Nuori fysiikan professori haluaa tehdä tutkimusryhmästään maailman parhaan.

Joskus uravalinta on kovin pienestä kiinni. Jos professori Adam Foster ei olisi ollut tiettynä hetkenä "lazy and late", hän ilmeisesti tutkisi tänään maailmankaikkeuden syntyä. Kävi nimittäin niin, että Foster jäi täpärästi ilman paikkaa, kun kosmologian professori otti kesäksi tutkimusapulaisia.

- Menin sitten töihin suosikkiluennoijalleni, joka opetti laskennallista fysiikkaa. Olen pysynyt uskollisesti alalla, jolle päädyin suuremmin suunnittelematta parikymppisenä, Foster kertoo.

Laskennallinen fysiikka osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä Foster suoritti alalla tohtorin tutkinnon University College London -yliopistossa vuonna 2000. Hän oli tuolloin 25-vuotias. Samana vuonna hän muutti Lontoosta Helsinkiin silloisen tyttöystävänsä, nykyisen vaimonsa kanssa. Suomessa Foster työskenteli ensin post doc -tutkijana ja vuodesta 2004 lähtien akatemiatutkijana laskennallisen nanotieteen (COMP) yksikössä Teknillisessä korkeakoulussa.

Viime vuosi oli Fosterin uralla merkittävä. Hänet nimitettiin Tampereen teknillisen yliopiston fysiikan professoriksi. 34-vuotiaana hän on fysiikan laitoksen nuorin ja koko yliopiston toiseksi nuorin professori. Loppuvuodesta Foster sai Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinnon, joka myönnetään urallaan edistyneelle ja aktiivista luomiskauttaan elävälle tutkijalle. Palkinto oli suuruudeltaan 15 000 euroa.

Teoreettista, silti laajasti sovellettavaa

Adam Foster kuuluu edelleen COMPin tutkijaryhmään. Suomen Akatemian huippuyksiköksi nimeämä COMP keskittyy nanomateriaalien, -rakenteiden ja -komponenttien tutkimukseen. Tutkimusalueita ovat muun muassa materiaalien ja nanorakenteiden elektroniset ominaisuudet, monihiukkasilmiöiden kvanttifysiikka sekä pintojen ja rajapintojen nanorakenteet. Viimeksi mainittu aihe kuuluu Fosterin johtamalle tutkimusryhmälle.

- Tutkimme kooltaan atomitasoisia kappaleita, niiden rakenteita sekä kappaleiden pintojen välisiä ilmiöitä, esimerkiksi kitkaa.

Kuka? Adam Foster

  • Tunnetaan erityisesti tunnelointi- ja atomivoimamikroskopian kuvantamisen kehittäjänä ja soveltajana.
  • Kehittänyt kontaktittoman nanomikroskopian ja -manipuloinnin teoriaa ja sovelluksia pintojen ja rajapintojen atomitason ilmiöihin.
  • Tunnettu myös oksidimateriaaleja ja hiilinanoputkia käsittelevästä työstään.
  • Tuottelias alan katsauksien kirjoittaja.
  • Naimisissa, vaimo työskentelee aerosolifysiikan professorina Helsingin yliopistossa
  • Vapaa-aikanaan seuraa innokkaasti urheilua, varsinkin krikettiä, lukee ja nauttii hyvistä viineistä.

Tutkimusryhmän työ on pitkälti teoreettista laskentaa, mutta sen sovellusala on laaja.

- Tuloksia voidaan hyödyntää nanoteknologiassa, kuten mikroelektroniikassa, jossa komponentit ovat olla millimetrin miljoonasosan suuruusluokkaa, tai biologiseen kudokseen sopivissa antureissa tai implanteissa.

Etusijalla oman ryhmän edistyminen

TTY:n professorina Foster on koonnut uudelleen COMPiin kuuluvan Surfaces and Interfaces at the Nanoscale -ryhmänsä. Ryhmän nykyisessä kokoonpanossa on viisi tutkijaa TTY:ltä ja kaksi Teknillisestä korkeakoulusta.

- Ryhmä on tieteellisesti etevä. On hyvin palkitsevaa seurata nuorten tutkijoiden kehittymistä. Monissa asioissa he ovat jo ryhmänjohtajaansa fiksumpia, Foster naurahtaa.

Ryhmän menestys on Fosterille niin tärkeä, että hän asettaa sen tämänhetkiseksi tieteelliseksi tavoitteekseen.

- Pyrin siihen, että ryhmäni on jonain päivänä alallaan maailman paras.

Teksti: Päivi Eskelinen
Kuva: Petri Laitinen

 

Kerro kaverille
Professori paljasti asteroidin pimeän puolen
Professori paljasti asteroidin pimeän puolen
1/2010
Professori paljasti asteroidin pimeän puolen
Uusi tuottavuusajattelu alkaa ruohonjuuritasolta
Uusi tuottavuusajattelu alkaa ruohonjuuritasolta
1/2010
Uusi tuottavuusajattelu alkaa ruohonjuuritasolta
Synergia sytyttää työhön
Synergia sytyttää työhön
1/2010
Synergia sytyttää työhön
 
1/2010
 
1/2010
 
1/2010
 
1/2010
 
1/2010

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi