4/2009

Bosch Rexroth luottaa TTY:n digitaalihydrauliikan osaamiseen

 Vilenius

Matti Vileniuksen mukaan digitaalihydrauliikan potentiaalisimpia
sovelluskohteita ovat suurta suorituskykyä,
energiataloudellisuutta ja vikasietoisuutta vaativat laitteet.

TTY kehittää yhdessä saksalaisen Bosch Rexrothin kanssa ympäristöä ja rahaa säästävää digitaalihydrauliikkaa ja kouluttaa alaan erikoistuneita tohtoreita.

TTY:n hydrauliikan ja automatiikan laitos (IHA) ja Bosch Rexroth AG solmivat syksyllä kattavan teknologiayhteistyösopimuksen digitaalihydrauliikan alueella. Yhteistyössä kehitetään digitaalihydrauliikan tuotteita ja sovellusratkaisuja.

Hydrauliikan ja automatiikan laitoksen johtajan, professori Matti Vileniuksen mukaan sopimus on lajissaan ja laajuudessaan maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen teollisuuden ja yliopiston tutkimusmaailman kesken.

-Kyseessä on kansainvälinen suuryritys, joka ei juuri koskaan tukeudu näin totaalisesti yliopistomaailman innovaatioihin. Äskettäin yhteistyömme laajeni tohtorikoulutukseen.

Saksassa yritys panostaa henkilöstönsä kehittämiseen valitsemalla harjoittelijoita ja diplomityöntekijöitä jatkokoulutusohjelmaansa. Tohtorikouluun hyväksytyt pätevöityvät hydrauliikan ja eritoten digitaalihydrauliikan osaajiksi Tampereella.

Kuuma mobilehydrauliikka

TTY:n hydrauliikan ja automatiikan laitos on digitaalihydrauliikan tutkijana ja soveltajana uranuurtaja. Laitoksen tutkimuksen painopisteenä ovat olleet digitaaliset venttiilistöt ja niiden säätömenetelmät. Nyttemmin mobilehydrauliikka eli liikkuvan kaluston hydrauliikka on noussut yhdeksi kuumimmista tutkimusaloista.

Mobilehydrauliikka on IHA:lle luonteva tutkimuskohde. Laitoksella toimii Suomen Akatemian nimeämä tutkimuksen huippuyksikkö GIM, jonka ydinaluetta ovat älykkäät liikkuvat koneet.

-Näiden koneiden ominaisuuksien kehittämisestä olemme siirtyneet tutkimaan, miten mobilekoneissa ylletään tuleviin EU:n päästönormivaatimuksiin. Uusi aluevaltauksemme on digitaalisten pumppumoottoreiden tutkimus ja kehittäminen, professori Kalevi Huhtala kertoo.

Kaikkien dieselmoottorilla käyvien työkoneiden on vähennettävä päästöjään huomattavasti, kun Euro 6 -standardi astuu voimaan syyskuussa 2014. EU:n jäsenvaltioiden on sen jälkeen kiellettävä sellaisten ajoneuvojen ja työkoneiden tyyppihyväksyntä, rekisteröinti, myynti ja käyttöönotto, jotka eivät täytä päästörajoja.

Hydrauliikan digitalisointi, sen älykäs tietotekninen ohjaus ja digitaaliset pumppu-moottorit mahdollistavat työkoneen hyötysuhteen maksimoinnin ja voivat pienentää koneen energiahäviötä jopa 90 prosenttia. Teknologian myötä työkoneiden polttoaineen kulutus ja päästöt vähenevät merkittävästi. Mobilekoneiden tehon käytön tutkimusta varten hydrauliikan ja automatiikan laitos on rakentanut "IHA-koneen" yhteistyössä AGCO Sisu Powerin, Vilakoneen ja Bosch Rexroth'in kanssa.

Harvinainen tunnustus innovaatiosta

Mobilehydrauliikka kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä. IHA:n edustajat esittelivät laitoksensa osaamista lokakuussa Saksassa pidetyillä Mobile 2009 päivillä ja järjestivät sen innoittamina oman Teknologiapäivänsä marraskuussa Tampereella. TTY:lle saapui kutsuttuina osallistujina viisikymmentä liikkuvien työkoneyritysten toimitusjohtajaa ja tuotekehitysjohtajaa. Päivän aikana käsiteltiin liikkuvien työkoneiden hydrauliikkaa, elektroniikkaa ja käyttömoottoritekniikkaa sekä demonstroitiin IHA-koneen toimintaa.

- Kiinnostus osaamistamme kohtaan oli valtavaa. Etumme on, että Tampereella toimii useita koneita valmistavia yrityksiä, jotka alallaan ovat maailman markkinajohtajia. Nyt yhteistyöstä kiinnostuneita yrityksiä on enemmän kuin valitettavasti voimme näillä resursseilla palvella.

Teknologiapäivän aikana julkistettiin myös uutinen, että Bosch Rexroth AG myöntää tänä vuonna yrityksensä innovaatiopalkinnon digitaalihydrauliikalle. Yleensä palkinto jaetaan yrityksen sisäisille kehittäjäryhmille, mutta nyt sen vastaanottajiin kuuluvat myös professori Matti Vilenius ja dosentti Matti Linjama.

-Meidän näkövinkkelistämme se on todella iso juttu, koska digitaalihydrauliikka on tullut tähän maailmaan TTY:ltä, Matti Vilenius iloitsee.

 

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva:Petri Laitinen

 

 

 

 

Kerro kaverille
Roistoaalto on merimiehen painajainen ja tutkijan unelma
Roistoaalto on merimiehen painajainen ja tutkijan unelma
4/2009
Roistoaalto on merimiehen painajainen ja tutkijan unelma
Verkko muuttaa tapaamme viestiä
Verkko muuttaa tapaamme viestiä
4/2009
Verkko muuttaa tapaamme viestiä
Alan Thompson: "Opettaminen on elämäntapa"
Alan Thompson: "Opettaminen on elämäntapa"
4/2009
Alan Thompson: "Opettaminen on elämäntapa"
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi