4/2009

Alan Thompson: "Opettaminen on elämäntapa"

Alan Thompson

- Käydessäni Englannissa en koe kulttuurishokkia, mutta en koe sitä myöskään
palatessani Suomeen. Suomalaisissa ja briteissä on yllättävän paljon samaa.
Ihmiset katsovat maailmaa samalla tavalla ja ovat perusluonteeltaan reiluja,
sanoo Suomeen hyvin kotiutunut Thompson.

Vuoden Hyvä Luennoitsija Alan Thompson kertoo, että suomalaisilla opiskelijoilla on hyvä kielitaito ja motivaatio kohdallaan.

"Inspiroivaa, motivoivaa ja vuorovaikutteista". Näin kuvaili lehtori Alan Thompsonin opetusta TTY:n ylioppilaskunnan valintalautakunta, joka valitsi Thompsonin Vuoden 2009 Hyväksi Luennoitsijaksi. TTY:n kielikeskuksessa englantia opettava Thompson itse suhtautuu kehuihin rauhallisemmin.

- Minulla ei ole tietoista opetusfilosofiaa. Käytän keinoja, jotka toimivat, ja jätän pois ne, jotka eivät toimi. Kielten opettaminen on siitä erikoista, että kukaan ei oikeastaan tiedä, kuinka vieraita kieliä opitaan. Vieraan kielen oppiminen aikuisena on vaikeampaa kuin luullaankaan, Thompson selittää.

Oikealla tavalla, oikeissa tilanteissa

Yliopistotasolla kieltenopiskelun tavoitteena on, että opiskelijat oppivat käyttämään kieltä oikealla tavalla käytännön tilanteissa.

- Opiskelijoilla on sanasto ja kielioppi jo hyvin hallinnassa, kun he tulevat yliopistossa kurssille. Kielten opetus alemmilla koulutasoilla on Suomessa mielestäni onnistunutta verrattuna moneen muuhun maahan, Thompson arvioi.

- Vain pieni prosentti opiskelijoista kaipaisi ylimääräistä kieliopin ja ääntämisen intensiiviopiskelua ennen pakollisia kursseja.

Niin yritysmaailmassa kuin tiedeyhteisöissäkin englannin kielen taito on tuleville diplomi-insinööreille itsestään selvä vaatimus.

- Tuskin kukaan kuvittelee pääsevänsä töihin kansainvälisesti toimiviin yrityksiin ilman englannin osaamista. Se näkyy myös opiskelumotivaatiossa, Thompson kiittelee.

Kansainvälistyvä yliopistoyhteisö antaa opiskelijoille mahdollisuuden kehittää käytännön kielitaitoa kotimaassakin.

- Minulla on parhaillaan liike-elämän englannin ryhmä, jonka 23 opiskelijasta 17 on ulkomaalaisia. Näin opiskelijoiden on pakko käyttää keskenään englantia, koska muuta vaihtoehtoa ei ole.

Opiskelijoiden maailmankatsomus laajentunut

Hyvä Luennoitsija ei nuorena haaveillut opetustyöstä. Alan Thompson opiskeli aluksi arkkitehtuuria, mutta halusi vaihtaa ihmisläheisemmälle alalle. Hän lähti opiskelemaan englantia ja filosofiaa Dubliniin ja ajautui sitten opetustehtäviin.

KUKA: Alan Thompson

  • Tehtävä: Englannin lehtori kielikeskuksessa
  • Ikä: 64
  • Kotoisin: Chesteristä, Pohjois-Walesista
  • Harrastukset: Puutarhanhoito, lukeminen, squash ja matkustelu
  • Erityinen intohimo: Luolamaalaukset

Thompsonin ensimmäinen työpaikka oli opettajan pesti Belfastissa. Vuotta myöhemmin levottomuudet Pohjois-Irlannissa pahenivat. Samaan aikaan Thompson törmäsi ilmoitukseen, jossa haettiin opettajia Suomeen ja Norjaan.

- En tiennyt Suomesta mitään, mutta se kuulosti eksoottiselta. Niinpä tulin vuodeksi Tampereelle opettamaan, Thompson muistelee.

Sen jälkeen vuodet veivät Thompsonia ympäri maailmaa: vuoroin jatko-opintojen perässä Cardiffiin, vuoroin opetustöihin Libyaan, Saudi-Arabiaan ja Qatariin - ja takaisin Tampereelle. Matkan varrella hän oli tavannut tulevan vaimonsa, joka oli suomalainen. Vuonna 1987 Thompson päätyi TTY:lle englannin kielen lehtoriksi.

- Opettaminen ei ole minulle ura, enemmänkin elämäntyyli. Nautin työstäni kovasti. Opin opiskelijoideni kautta koko ajan lisää opettamisen prosessista mutta myös muista asioista, kuten insinööritieteistä, Thompson kertoo.

- Insinööriopiskelijoiden maailmankatsomus on laajentunut. Aiemmin he olivat usein suuntautuneita vain tekniikkaan. Nykyään he ovat ihmiskeskeisempiä ja ymmärtävät enemmän yhteiskunnan tapahtumista.

 

Teksti ja kuva: Katri Syvärinen

 

 

Kerro kaverille
Roistoaalto on merimiehen painajainen ja tutkijan unelma
Roistoaalto on merimiehen painajainen ja tutkijan unelma
4/2009
Roistoaalto on merimiehen painajainen ja tutkijan unelma
Bosch Rexroth luottaa TTY:n digitaalihydrauliikan osaamiseen
Bosch Rexroth luottaa TTY:n digitaalihydrauliikan osaamiseen
4/2009
Bosch Rexroth luottaa TTY:n digitaalihydrauliikan osaamiseen
Verkko muuttaa tapaamme viestiä
Verkko muuttaa tapaamme viestiä
4/2009
Verkko muuttaa tapaamme viestiä
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009
 
4/2009

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi