2/2009

Matkapuhelimesta mobiili monitoimikone

Edward Delp

TTY:llä FiDiPro-professorina työskentelevä Edward Delp on yksi
eturivin asiantuntijoista multimedian signaalinkäsittelyn alalla. 

Matkapuhelimella lähetetään sähköpostia, surffataan netissä, ostetaan tuotteita ja palveluita - asioita, joita aikaisemmin on tehty vain tietokoneella. Signaalinkäsittelyn laitoksella työskentelevä professori Edward Delp on omistautunut tutkimukselle, jolla kehitetään teknologioita tulevaisuuden mobiililaitteisiin.

Kolmen, viiden vuoden sisällä matkapuhelimet muistuttavat toiminnoiltaan yhä enemmän kannettavaa tietokonetta.

- Puhelimiin tulee yhä enemmän myös viihdepalveluita. Ei vain pelejä, vaan niillä katsellaan videoita ja kuunnellaan musiikkia. Jo nyt esimerkiksi iPhone on painottunut vahvasti musiikin kuunteluun, analysoi Tampereen teknillisen yliopiston signaalinkäsittelyn laitoksella työskentelevä professori Edward Delp.

Delpiä pidetään kansainvälisesti yhtenä eturivin multimedian signaalitutkimuksen asiantuntijana. Hänen tutkimuskenttäänsä kuuluvat muun muassa kuva- ja videokompressointi, kuvankäsittely sekä multimedian tietoturva.TTY:llä hän työskentelee tällä hetkellä Suomen Akatemian rahoittamana FiDiPro-professorina.

Tutkimuksesta tuotteisiin

Matkapuhelimet ovat yhä useammin mobiileja monitoimilaitteita. Esimerkiksi TV:n katselu kännykällä lisääntyy. Mobiiliteknologiat vaativat kuitenkin paljon tutkimus- ja tuotekehitystyötä.

- Tutkimushankkeissamme olemme kiinnostuneita muun muassa siitä, miten voidaan indeksoida informaatiota. Esimerkiksi puhelimessasi voi olla tuhansia kuvia, ja kysymys kuuluu miten löydät sieltä kaipaamasi kuvan. Vastaavasti puhelimessasi on kymmeniä tunteja videokuvaa. Miten löydät kaipaamasi videoklipin helposti?

- Tutkimme myös miten videoita siirretään mobiilisti. Koska lähetyksessä on aina paljon häiriöitä ja virheitä, tutkimustyötä ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan.

Tutkimuksen tulosten toivotaan siirtyvät käytännön sovelluksiin. Delpin mielestä matkapuhelinalan markkinatilanne onkin erittäin kiinnostava. Alalle tulee yrityksiä, jotka eivät ennen ole olleet mukana matkapuhelin bisneksessä, kuten Apple. Suomalaisittain Nokia saa jatkossa enemmän kilpailijoita, ja uutta ajattelua tarvitaan.

KUKA: Edward Delp

  • Syntynyt Cincinnatissa (Ohio, USA)
  • Asuu Indianassa (USA)
  • Valmistunut Cincinnatin yliopistosta, tohtorintutkinto Purduen yliopistosta
  • Työskentelee Purduen yliopistossa (The Charles William Harrison Distinguished Professor of Electrical and Computer Engineering, Professor of Biomedical Engineering)
  • Tampereen teknillisen yliopiston kunniatohtori
  • Työskentelee Tampereen teknillisellä yliopistolla FiDiPro-professorina (Finland Distinguished Professor)
  • FiDiPro-hankkeessa tutkitaan digitaalisen median ydinalueista ääni-, kuva- ja videotietokantojen indeksointia ja hakumenetelmiä, skaalautuvaa kuva- ja videokompressointia sekä multimedian tietoturvaa. Tutkimuksen erityisalueena on lisäksi seuraavan sukupolven liikkuvan tietoliikenteen sovellukset.

Signaalinkäsittely maailman luokkaa

Professori Delp on vieraillut TTY:llä sekä tutkimuksen että opetuksen merkeissä jo yli kymmenen vuoden ajan. Tässä ajassa hän on tutustunut niin suomalaiseen yliopistomaailmaan kuin itse maahankin.

Yhteistyö sai alkunsa Kaliforniassa pidetystä konferenssista, jossa Delp tutustui TTY:n signaalinkäsittelyn professoriin Jaakko Astolaan. Astola kutsui hänet TTY:lle, ja ensimmäisestä vierailustaan lähtien Delp on vuosittain tehnyt tutkimustyötä ja opettanut Tampereella.

- TTY on kansainvälisesti hyvin tunnettu yliopisto signaalinkäsittely alalla. Myös täällä työskentelevät tutkijat ovat kansainvälisesti maineikkaita.

Menestyksen taustalla Delp arvioi olevan kolme asiaa: osaavat ihmiset, läheinen yhteistyö Nokian kanssa sekä ripaus tuuriakin. Myös yli 20 vuotta sitten tehty päätös panostaa signaalinkäsittelyyn oli rohkea, mutta osoittautui oikeaksi.

- Täällä on tehty hyvää työtä ja tutkimus on kehittynyt vuosien varrella. Esimerkiksi biologiaan liittyvä signaalinkäsittelyn tutkimus on hyvä uusi avaus. Tutkimuksen ja opetuksen painopiste on täällä laadussa.

Mistä kahdesta en luopuisi?

Kysyttäessä mistä teknisestä laitteesta Delp ei luopuisi, hän mainitsee kaksi ylivoimaisesti tärkeintä:

- Kännykkä ja kannettava tietokone tietenkin. Miten tulimme toimeen ennen niitä?
- Pidän siitä, että saan niillä yhteyden kollegoihini ja perheeseeni, mutta jos haluan iltaisin keskittyä ajattelemaan tai vaikka lukemaan, pidän myös matkapuhelimeni off-painikkeesta!

 

Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteistyössä käynnistämä rahoitusohjelma ulkomaisten tai pitkään ulkomailla toimineiden suomalaisten professoritasoisten huippututkijoiden rekrytoimiseksi 2-5 vuodeksi Suomeen. Rahoitusta voivat hakea suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset. Ohjelma vahvistaa Suomen tieteellistä ja teknologista osaamista sekä kansainvälistää maamme tutkimusjärjestelmää.

Signaalinkäsittely on valittu yhdeksi Tampereen teknillisen yliopiston strategisista huippututkimusaloista. Opetusministeriö on valinnut laitoksen tutkimusryhmän Signal Processing Algorithm Group (SPAG) jo toiseksi kaudeksi Suomen Akatemian huippuyksiköksi.

 

Teksti ja kuva: Tuuli Laukkanen

 

Kerro kaverille
Bioaktiivinen lasi parantaa, ja katoaa
Bioaktiivinen lasi parantaa, ja katoaa
2/2009
Bioaktiivinen lasi parantaa, ja katoaa
Erilainen ympäristönsuojelija
Erilainen ympäristönsuojelija
2/2009
Erilainen ympäristönsuojelija
 
2/2009
 
2/2009
Energiatehokkuutta lähiöiden korjaamiseen
Energiatehokkuutta lähiöiden korjaamiseen
2/2009
Energiatehokkuutta lähiöiden korjaamiseen
 
2/2009
Yli 3 500 haki opiskelemaan TTY:lle
Yli 3 500 haki opiskelemaan TTY:lle
2/2009
Yli 3 500 haki opiskelemaan TTY:lle
Kolmas kansainvälinen kuivakäymäläkonferenssi 12. - 15.8.2009
Kolmas kansainvälinen kuivakäymäläkonferenssi 12. - 15.8.2009
2/2009
Kolmas kansainvälinen kuivakäymäläkonferenssi 12. - 15.8.2009
 
2/2009

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi