1/2009

Edullisempia lasersovelluksia

Laser

ORC ja Radiotekniikan instituutti täydentävät toisiaan: toinen tekee
lasereita, toinen niiden komponentteja.

ORC ja Venäjän tiedeakatemiaan kuuluva Radioelektroniikan instituutti rakentavat teollisuusyritysten käyttöön nykyistä tehokkaampaa ja edullisempaa laserteknologiaa.

Valery Filippov työskentelee TTY:ssä toimivassa Optoelektroniikan tutkimuskeskuksessa ORC:ssa vanhempana tutkijana. Hänen erikoisalaansa ovat suuritehoiset, kuituoptiikkaan perustuvat laserit ja niiden teolliset sovellukset.

Miehen tutkimusaihe otti tuulta alleen maaliskuussa 2007, kun Filippov oli tullut ORC:n palvelukseen. Samoihin aikoihin ORC alkoi tehdä kuitupuolella tiukempaa yhteistyötä Venäjän tiedeakatemian Radioelektroniikan instituutin kanssa.

Venäjän tiedeakatemia on Venäjän ylin tieteen instituutio. Sen Moskovassa toimiva Radioelektroniikan instituutti tekee perustutkimusta radiofysiikan ja -tekniikan, elektroniikan ja tietojenkäsittelyopin saralla. Instituutti on omalla alallaan erittäin tunnettu, ja sillä on paljon kokemusta lasereissa tarvittavien kuitujen tuotannosta.

- Teemme yhteistyötä tohtori Juri Chamorovskin ja hänen osastonsa kanssa. Omalta osaltani tuo yhteistyö sai alkunsa jo Venäjän-aikoinani, Filippov kertoo.

PALS 2009 kokoaa kahden maan laserosaajat yhteen

Toukokuun 24.-27. päivinä tarkkakorvainen tamperelainen voi keskustassa kulkiessaan kuulla poikkeuksellisen paljon laserteknologia-aiheista keskustelua. Silloin museokeskus Vapriikissa järjestetään PALS 2009, suomalais-venäläinen symposium fotoniikasta ja laserteknologioista .

Tämänvuotinen, järjestyksessä neljäs PALS kokoaa Suomen ja Venäjän parhaat laser- ja fotoniikkaosaajat yhteen esittelemään tutkimusalojen uusimpia tuloksia, vaihtamaan ideoita ja keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista.

- Alan venäläiset tutkijat ovat usein erikoistuneet eri aiheisiin kuin suomalaiset. PALS:n avulla halutaan rakentaa naapurimaiden välille enemmän ja suorempaa tutkimusyhteistyötä, jotta voimme jatkossa tutkia ja tuotteistaa asioita tehokkaammin, summaa TTY:n Optoelektroniikan tutkimuskeskuksen ORC:n vanhempi tutkija Valery Filippov.

Uraauurtavaa kuitutuotantoa

ORC:n ja Radioelektroniikan instituutin yhteistyöstä on Filippovin mukaan hyötyä molemmille osapuolille, koska ne ovat erikoistuneet saman teknologian eri vaiheisiin.

- ORC:lla on kansainvälistä huippuosaamista kuitulasereiden tutkimuksessa, Radioelektroniikan instituutti taas keskittyy erikoiskuitujen tuotantoon. Täydennämme toisiamme: me teemme lasereita, he komponentteja niihin. Instituutti voi tehdä meille erikoiskuituja, joita ei vielä toistaiseksi ole olemassa markkinoilla ja joita kukaan muu ei tällä hetkellä pystyisi edes tekemään. Yhteistyökumppanimme tohtori Chamorovski on yksi uudenlaisen kuitutuotannon keksijöistä ja sen teknologiapatentin haltijoista.

Tehokas laserteknologia useampien ulottuville

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että ORC voi tarjota teollisuusyrityksille tehokasta mutta aikaisempaa edullisempaa laserteknologiaa, jota voi käyttää esimerkiksi hitsaamisessa, metallin katkaisussa ja mikrokoneissa.

- Meidän ratkaisumme voivat tuoda kuitulasereihin perustuvat käytännön sovellukset yhä useamman yrityksen saataville - myös niiden, joille voimakkaat ja tehokkaat kuituoptiset laserit ovat tähän mennessä olleet liian kalliita, visioi Filippov.

 

Teksti: Jukka Holopainen
Kuva: Petri Laitinen

Kerro kaverille
Fuusiosta tulee totta
Fuusiosta tulee totta
1/2009
Fuusiosta tulee totta
 
1/2009
 
1/2009
Mäkihyppääjä ponnistaa älymonolla
Mäkihyppääjä ponnistaa älymonolla
1/2009
Mäkihyppääjä ponnistaa älymonolla
Kaikilla mielipide, mutta löytyykö osaamista?
Kaikilla mielipide, mutta löytyykö osaamista?
1/2009
Kaikilla mielipide, mutta löytyykö osaamista?
Laajakaistalla Pori Jazziin
Laajakaistalla Pori Jazziin
1/2009
Laajakaistalla Pori Jazziin
 
1/2009
Musiikin moniääninen nuotinnus teki rumpalista tohtorin
Musiikin moniääninen nuotinnus teki rumpalista tohtorin
1/2009
Musiikin moniääninen nuotinnus teki rumpalista tohtorin
Dream-team hallitsee solunsisäisten ilmiöiden mallinnuksen
Dream-team hallitsee solunsisäisten ilmiöiden mallinnuksen
1/2009
Dream-team hallitsee solunsisäisten ilmiöiden mallinnuksen
 
1/2009
Aarteenetsintää GPS:llä
Aarteenetsintää GPS:llä
1/2009
Aarteenetsintää GPS:llä
MM-kyykkä vapusta seuraava
MM-kyykkä vapusta seuraava
1/2009
MM-kyykkä vapusta seuraava

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi