Menestystarinat - Tampereen teknillinen yliopisto

Menestystarinat

Hölkkä Oy Pulmaperjantain 20. asiakas

Pulmaperjantai kokosi TTY:n asiantuntijoita ja yritysedustajia yhteen jo 20:nnen kerran. Hölkkä Oy:n Eveliina Oinas ja Tiina Sirén ovat kehittäneet ulkolenkkeilijän aktiiviliivin, jonka he toivat TTY:n Sanna Siljanderin ja Jukka Vanhalan tarkasteltavaksi.

Laser paljastaa veden epäpuhtaudet

Lukuisat teollisuudenalat käyttävät prosesseissaan vettä. Jotta kaikki toimisi kuten pitää ja päästövedet olisivat puhtaita, on tärkeää saada selville vesien epäpuhtaudet mahdollisimman tarkasti. TTY:ssä tehty keksintö on tulevaisuuden ratkaisu veden epäpuhtauksien selvittämiseen teollisuudessa ja vaikkapa vedenpuhdistamoissa.

Intel ja TTY purkavat dataliikenteen pullonkauloja

Intelin ja TTY:n tutkimusyhteistyö on tuottanut erinomaisia tuloksia ideoinnista aina järjestelmätason mallinnukseen ja fyysiseen toteutukseen asti. Pitkäaikaista yhteistyötä laajennetaan parhaillaan 5G-verkkojen alueelle.

Rakentaminen tehokkaaksi ja tuottavaksi

Julkisessa keskustelussa on viime vuodet perätty rakentamisen laatua. Professori Jukka Pekkanen laventaisi näkökulmaa: on kehitettävä myös tuottavuutta ja tuuletettavaalan toimintatapoja.

Yhteiskunta ja työelämä tulevat tutuksi Yrityskylässä

Pirkanmaalaiset kuudesluokkalaiset pääsevät kokeilemaan yritysten johtamista, taloudenpitoa ja työelämää Yrityskylässä. Pienoisyhteiskunnassa oppi- ja tutkimuslaitosmaailmaa edustaa Tampereen teknillinen yliopisto.

Uusi laite ja menetelmä lasten astman diagnosointiin

TTY:llä kehitettiin mittausmenetelmä helpottamaan lasten astman toteamista ja hoidon seurantaa. Työtä jatketaan valmistamalla laite ohjelmistoineen terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

TTY:n hydrauliosaaminen vakuutti Rolls-Roycen

Rolls-Roycen Rauman tehdas on kääntyvien potkurilaitteiden ja vintturijärjestelmien johtava valmistaja maailmassa. Yhteistyö TTY:n automatiikan ja hydrauliikan laitoksen Rauman laboratorion kanssa on jatkunut jo kymmenen vuotta.

Diplomityö yritykselle kannustaa näyttämään kyntensä

Pitkänä sivuaineena tuotekehitystä opiskellut Jussi Roto arvostaa mahdollisuutta tehdä diplomityö oikeasta ongelmasta aidossa ympäristössä. - Kaupan päälle opiskelija saa tarpeellisia kontakteja tulevalle uralleen, hän sanoo. Yrityksen tarpeita palvellut diplomityö toi myös työpaikan, kuten usein käy kun opiskelija pääsee näyttämään osaamisensa yritykselle.

Tutkimus vai bisnes? Pelinkehittäjä valitsi molemmat

Akateemisen tutkimuksen ja liiketoiminnan tuloksekas yhdistäminen on mahdollista, todistaa peliyritys Ovelin Oy:n osakas Anssi Klapuri. Osan työviikostaan hän työskentelee TTY:n signaalinkäsittelyn laitoksella. Bisneksessä hän keskittyy täysillä Ovelinin teknologiavastaavan tehtäviin.

Opiskelija oppii parhaiten kädet savessa

TTY:llä huolehditaan monin eri tavoin opintojen hyvästä työelämävastaavuudesta. Uusin trendi on suunnitella ja toteuttaa kursseja yhdessä yritysten kanssa.

Mikrorobotiikalla parempaa paperia?

TTY:n mikrorobotiikan osaaminen mahdollistaa entistä kevyemmän ja edullisemman, mutta silti laadukkaan paperin valmistamisen. PowerBonds-projektissa kehitetään professori Pasi Kallion johdolla tekniikkaa paperikuitujen välisten sidosten mittaamiseen.

TTY siirsi hydrauliikan digiaikaan

19.3.1999 jää aikakirjoihin päivänä, jolloin TTY:n tutkija Matti Linjama esitteli ideansa digitaalisesta hydrauliikasta. Tänään teknologiaa soveltavat maailman johtavat raskaan sarjan koneenrakentajat. Yhteistyö tuo myös harjoittelupaikkoja opiskelijoille ja työtä valmistuville diplomi-insinööreille ja tohtoreille.

Kulumisen ytimestä kilpailuetua

TTY:n kulumistutkimusyksikkö, Tampere Wear Center, on kansainvälisesti yksi suurimmista kulumisen tutkimukseen keskittyneistä toimijoista. Omalla erikoisalallaan, iskevän ja abrasiivisen kulumisen tutkimuksessa, se on maailman kärkeä. Tutkija Juuso Terva kehittää yksikössä teollisuudelle uusia kulumista mittaavia laitteita.

Yliopiston asiantuntijat pk-yrityksen avuksi

Kineso Oy:n kehitystyö mobiililaitteelle ladattavan fysioterapian kuntoutusohjelman parissa sai tärkeää apua Tampereen teknillisen yliopiston Pulmaperjantai-palvelusta. Mahdollisuus tehdä asioita oikein on kannustava voima kuntoutuksessakin.

Päivittäjä: Mika Puonti, 05.07.2017 14:00.
Sisällöstä vastaa: Laukkanen Tuuli
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö