Puhujaesittelyt - Tampereen teknillinen yliopisto

Valoa pimeyteen

Puhujaesittelyt

Puheenvuorot: Valoa pimeyteen: Tampere 1918 – maailma 2018 

Sisällissodasta kansalaisyhteiskuntaan:

moderaattori Maarit Tastula

Maarit Tastula on YLE:n toimittaja.

professori Pirjo Markkola, Tampereen yliopisto

Pirjo Markkola on suomalaisen yhteiskunnan historian professori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut työväen- ja perheiden ja uskonnon historiaa Suomessa. Keskeisiä julkaisuja ovat Synti ja siveys, Näkymätön sukupuoli sekä Kotiseutu ja kansakunta.

intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva, Poliisimuseo, POLAMK

Tiina Tuulasvaara-Kaleva on valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta pääaineenaan Suomen historia. Hän toimii intendenttinä Poliisimuseossa. Hänellä on yli 30 vuoden näyttely- ja tutkimuskokemus eri museoista.

 

professori Pertti Haapala, Tampereen yliopisto

Pertti Haapala on  Suomen historian professori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut niin Tampereen kaupungin kehittymistä kuin sisällissotaakin. Keskeisimpiä sisällissotaa käsitteleviä julkaisuja ovat Kun yhteiskunta hajosi (1995) ja Sisällissodan pikkujättiläinen (2009).

 

Taiteen totuuksia:

moderaattori Heikki Hakala

Heikki Hakala on toimittaja ja viestintäasiantuntija. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana Lahdessa.

säveltäjä Olli Kortekangas

Olli Kortekangas on säveltäjä. Hän on säveltänyt suuren määrän orkesteri- ja vokaaliteoksia ja useita oopperoita. Hänen säveltämänsä ooppera Veljeni vartija esitetään helmi-maaliskuussa Tampere-talossa.

kirjailija Elina Hirvonen 

Elina hirvonen on palkittu kirjailija ja elokuvantekijä. Hänen uusin romaaninsa Kun aika loppuu (2015) kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia lähitulevaisuudessa. Dokumenttielokuvassaan Kiehumismispiste (2017) hän luotaa Suomen nykyistä kahtiajakautumista ja herättelee keskustelua muukalaisvihasta.

taiteilija Johanna Lecklin

Tampere 1918 näyttämöllä:

moderaattori Olli Löytty

Olli Löytty on Jyväskylän yliopistossa työskentelevä tamperelainen kirjallisuudentutkija. Viime vuodet hän on tutkinut vierautta suomalaisessa kirjallisuudessa. Hän on ollut tekemässä teosta Toistemme viholliset?, joka käsittelee kirjallisuuden sisällissotakuvauksia.

käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola, Tampereen Työväen Teatteri

Sirkku Peltola on 1960 syntynyt näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hän on kirjoittanut 27 näytelmää, joita on käännetty 13 kielelle. Peltola on palkittu mm. Lea-palkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Olavi Veistäjä -palkinnolla.

 

käsikirjoittaja-ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen, Tampereen Teatteri

Tampereen Teatterin pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen on teatteriohjaaja, näyttelijä ja näytelmäkirjailija. Hänen uusin teoksensa 1918 Teatteri taistelussa saa kantaesityksen 27.1.2018 Tampereen Teatterin päänäyttämöllä.

 

libretisti-ohjaaja Tuomas Parkkinen, Tampereen Ooppera

Tuomas Parkkinen on ohjaaja ja dramaturgi. Hän on sekä käsikirjoittanut että ohjannut Tampere-talossa esitettävän oopperan Veljeni vartija.

tutkija Mari Lind, Museokeskus Vapriikki

Infosota ja kyberturvallisuus:

professori Tarja Väyrynen, Tampereen yliopisto

Väyrynen on rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori ja Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRIn tutkimusjohtaja

kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell, Aalto-ylipisto ja dosentti, Tampereen teknillinen yliopisto

Jarno Limnéll on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa ja dosentti sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa. Hän on koulutukseltaan Sotatieteiden tohtori, VTM ja Upseeri. Hän on työskennellyt turvallisuusasioiden parissa yli 20 vuotta ja hänen uusin kirjansa on "Pelottaako? Nuoret ja turvallisuuden tulevaisuus."

 

tutkija, Mirva Salminen, Lapin yliopiston Arktinen keskus

Mirva Salminen työskentelee tutkijana Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Hänen tutkimuksensa keskittyy digitalisaatioon ja kyberturvallisuuteen Euroopan pohjoisilla alueilla. Aiemmin hän on tehnyt laaja-alaisesti turvallisuustutkimusta niin yliopistoille, tutkimuslaitoksille kuin ICT-alan yrityksille julkaisten pääasiassa kyberturvallisuudesta ja turvallisuuden kaupallistumisesta.

Mikaeli Langinvainio, Inforglobe

Mikaeli Langinvainio omaa viidentoista vuoden kokemuksen rauhanvälityksestä ja kriisinhallinnasta. Hän on työskennellyt yli 15 maassa haastavien konfliktinratkaisuprosessien parissa. Hän on ohjelmistoyritys Inforgloben toimitusjohtaja, joka kehittää uudenlaisia menetelmiä, joilla voidaan rakentaa ihmisten välistä yhteisymmärrystä. Hän on aikaisemmin toiminut puolustushallinnossa vanhempana tutkijana, sisäasianhallinnossa siviilikriisinhallinnan koulutuksen kansallisena koordinaattorina ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n menetelmä- ja analyysiyksikön päällikkönä. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri.


Suomi sovittelijana

moderaattori Jussi Lähde

Jussi Lähde on toimittaja, kirjailija ja yhteiskunnallinen keskustelija.

ministeri Elisabeth Rehn

Elisabeth Rehn on suuren perheen äiti ja isoäiti, entinen kansanedustaja sekä Suomen ja koko maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Aktiiviuran jälkeen Rehn on tullut tunnetuksi paljon maailmalla liikkuvana ihmisoikeuksien puolestapuhujana ja rauhantekijänä. Itsenäisyyden juhlavuonna pidetyn puhujan kalenteri täyttyy lukuisista suurista ja pienistä tilaisuuksista.

senior advisor Katja Ahlfors, CMI

Diplomaatti Katja Ahlfors toimii vuoden vanhempana neuvonantajana konfliktinratkaisuun erikoistuneessa CMI:ssä. Suomen suurlähetystöissä Tukholmassa ja Addis Abebassa palvellut Ahlfors on vaihtovirkamiehenä Euroopan komissiossa ollut perustamassa EU:n rauhanvälitystiimiä.

kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä

Kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä toimii Pääesikunnan operaatiopäällikkönä. Hän on eri tehtävissä johtanut ja perehtynyt laajasti suomalaiseen kriisinhallintatoimintaan sekä rauhanturvaamistehtäviin.

kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvinen, Kirkon ulkomaanapu

Tomi Järvinen on Kirkon ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteiden tohtori.

Päivittäjä: Kristiina Tattari, 29.01.2018 15:12.
Sisällöstä vastaa: Tattari Kristiina
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, näkyvyys ja viestintä, valoa pimeyteen, tiedetapahtuma, tapahtumat