Parempia laserhoitoja syöpä- ja ihotautipotilaille - Tampereen teknillinen yliopisto

Parempia laserhoitoja syöpä- ja ihotautipotilaille


Kotimaassaan Serge Mordonin tutkimusyhteistyö yritysten ja kliinikoiden kanssa on ollut hedelmällistä niin potilaiden, lääkäreiden kuin tuotekehittäjien näkökulmasta. Nyt hän työskentelee laserhoitojen kehittämiseksi täkäläisten toimijoiden kanssa.

TTY:n optoelektroniikan tutkimuskeskuksen (ORC) ja ranskalaisen FiDiPro-professori Serge Mordonin kolmivuotisessa projektissa yhdistyvät laserteknologia ja sen lääketieteelliset sovellukset.

Serge Mordon, 56 v

  • FiDiPro-professori TTY:n optoelektroniikan tutkimuskeskuksessa (ORC) 2015–2017
  • Tutkimusyksikön johtaja Ranskan Terveyden ja lääketieteen tutkimuksen kansallisessa instituutissa (INSERM), Lillen yliopistollisen sairaalan Photomedicine Center -keskuksen johtaja
  • Koulutus: PhD lääketieteellisessä fysiikassa, Lillen yliopisto, Ranska, 1985.
  • Tutkimuskohteet: Laserin lääketieteelliset sovellukset, nykyään erityisesti fokaalinen laserablaatio ja fotodynaaminen hoito, aiemmin myös laserin käyttö dermatologiassa ja plastiikkakirurgiassa.
  • Perhe: vaimo Gwenaelle ja 3 tytärtä.
  • Harrastukset: Musiikki (”Tampereella on erinomainen filharmoninen orkesteri”), lukeminen ja strategia (suoritti maisterin tutkinnon strategiassa ja organisaatioiden johtamisessa, Pariisin Paris X -yliopistossa vuonna 2012).

FiDiPro-projektin johtaja, biofyysikko Serge Mordon tunnetaan maailmanlaajuisesti laserin lääketieteellisen soveltamisen asiantuntijana, ORC puolestaan innovatiivisena laserteknologioiden, viimeisimpänä kelta-oranssin laserin, kehittäjänä.

– Projektissa teen yhteistyötä myös joidenkin alan yritysten ja tamperelaisten lääkärien kanssa, sanoo Mordon.

Kaksiosaisen projektin rahoittaa Tekes. Tavoitteena on kehittää ORC:n teknologiaan perustuvia uusia lääketieteellisiä lasereita syöpä- ja ihotautien hoitoon. Syövän hoitoon kehitetään fotodynaamista terapiaa (PDT), joka soveltuu joidenkin ihokasvainten, kuten aktiinisen keratoosin, sekä esimerkiksi eturauhas- ja rintasyvän paikallisten syöpäkasvainten hoitoon. Ihotaudeista laserilla hoidetaan jo yleisesti esimerkiksi verisuoniperäisiä portviiniluomia, psoriasista ja valkopälveä.

Uuden laitteen kliiniset kokeet alkavat vuonna 2016

– Tutkimuksen toisessa osassa kehitetään ORC:n kelta-oranssia puolijohdekiekkolaseria (VECSEL) ihotautien hoitoon soveltuvaksi laitteeksi, joka paitsi mahdollistaa tehokkaamman hoidon, tekee sen myös halvemmaksi ja helpommin toteutettavaksi.

 

Tulevan laitteen ominaisuudet, aallonpituus, valopulssin pituus, säteen koko ja säteilyteho, optimoidaan ihotautien hoitoon. Tähän saakka lääketieteessä on käytetty kömpelön kokoista ja kalliisti ylläpidettävää laitetta. Uusi laite ei vaadi huoltoa, ja lääkäri voi kuljettaa sitä mukanaan, joten hoitoja voidaan tarjota entistä useammille.

– Laitteen kelta-oranssilla aallonpituudella voidaan hoitaa erityisesti ihon pinnalla olevia vammoja ja sairauksia, kuten liekkiluomia, ruusufinniä ja laajentuneita verisuonia. Kliinisiä kokeita aletaan valmistella laitteen prototyypin valmistuttua, ja niitä päästään toteuttamaan loppuvuodesta 2016. 

Mordon asuu ja työskentelee Ranskan Lillessä. Terveyden ja lääketieteen tutkimuksen kansallisessa instituutissa (INSERM) hänen johtamansa tutkimusyksikkö kehittää lääketieteelliseen kuvantamiseen ja laserin käyttöön perustuvia, kajoamattomia hoitoja. Lisäksi hän johtaa yliopistollisessa sairaalassa keskusta, joka on keskittynyt valon käyttöön lääketieteessä.

TTY:llä tammikuussa 2015 aloittanut Mordon on kansainvälisesti erittäin laajasti verkostoitunut, ja hänen käsityksensä Suomesta on selkeä.

– Suomi on lääketieteellisen teknologian kehityksen pikkujättiläinen, hän sanoo.

Kuvat: INSERM

Päivittäjä: Merja Jaaksi, 22.12.2015 10:48.
Sisällöstä vastaa: Laukkanen Tuuli
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, fidipro