Optiikka muuttaa maailmaa - Tampereen teknillinen yliopisto

Optiikka muuttaa maailmaa

Martti Kauranen osallistuu aktiivisesti alan kansainvälisiin kongresseihin, sillä tieto karttuu ja kehittyy vain vuorovaikutuksessa.

– Useimmat tieteen viimeaikaiset harppaukset eivät olisi olleet mahdollisia ilman optiikkaa. Se on nykyisin läsnä lähes kaikkialla, vaikka sitä ei usein huomata arjessa, sanoo professori Martti Kauranen.  

TTY:n epälineaarisen optiikan ryhmää johtava Kauranen on työskennellyt optiikan parissa 30 vuotta. Tänä aikana on otettu monia maailmaamme hurjasti muuttaneita edistysaskelia.

– Esimerkiksi tiedonsiirto internetissä sujuu liukkaasti optista eli valoa johtavaa kuitua pitkin. Elokuvia katsotaan ja pelejä pelataan Blu-ray-soittimilta. Silmäleikkauksia ja monia muita kirurgisia operaatioita tehdään laserilla. Laserilla tehdään myös äärimmäistä tarkkuutta vaativia mittauksia.

On aivan mahtava tunne ymmärtää lopulta ilmiötä, jota on ihmetellyt saatuaan sen ensi kertaa eteensä laboratoriossa.

Aktiivinen löytää jyvän

Kaurasen ura lähti vauhtiin 80-luvulla Yhdysvalloissa, missä hän väitteli tohtoriksi.

– 90-luvun alussa muutin Belgiaan, jossa työskentelin tutkijatohtorina seitsemän vuotta useissa akateemisissa pesteissä. Optiikan professuurin Tampereen teknillisessä korkeakoulussa otin vastaan 1999 alalla korkeasti arvostettujen Markus Pessan ja Rolf Hernbergin kannustamana.

Nuorena tutkijana hankkimansa kansainväliset kontaktit Kauranen kertoo säilyttäneensä ja luoneensa lisäksi paljon uusia.

– TTY:n optiikan ja optoelektroniikan tutkimuksella on hyvä kansainvälinen näkyvyys. Koska olemme pieni yhteisö, meidän on oltava itse aktiivisia. Pelkkä julkaiseminen ei riitä, kongresseissa on käytävä henkilökohtaisesti.

Kauranen osallistuu itse aktiivisesti alan kansainvälisiin kongresseihin ja pitää niissä 10–20 esitystä vuodessa.

Hänen mielestään tutkijoiden kansainvälisen vuorovaikutuksen merkitystä ei voi liioitella.

– On hyvin tärkeää hankkia ryhmän tuloksille tieteellistä huomiota ja kuulla muiden tutkimuksesta. Se ruokkii uusia avauksia.

– Esimerkiksi muuan keskeisistä tutkimusaiheistani, metallisten nanohiukkasten optiset ominaisuudet, jonka parissa olemme työskennelleet jo kymmenkunta vuotta, sai aikanaan perusideansa aivan tavallisesta konferenssista.

Tutkijana Martti Kaurasta ajaa eteenpäin yksinkertaisesti uteliaisuus.

– On aivan mahtava tunne ymmärtää lopulta ilmiötä, jota on ihmetellyt saatuaan sen ensi kertaa eteensä laboratoriossa, hän sanoo.

OSA-Fellow

Professori Martti Kauranen palkittiin keväällä 2013 Optical Society of American (OSA) Fellow-jäsenyydellä.

Palkinnon perusteena olivat Kaurasen panos alan perustutkimuksessa ja uraauurtavat tulokset pintojen, ohutkalvojen ja nanorakenteiden epälineaaristen optisten omaisuuksien ja niiden multipoli-ilmiöiden tutkimuksessa.

Vuonna 1916 perustettu OSA on yksi alallaan arvostetuimpia tieteellisiä seuroja. Se edistää optiikan tutkimusta ja tulosten levittämistä. Seuran yli 17 000 jäsenestä noin puolet tulee Yhdysvaltain ulkopuolelta.

Fellow-jäseniä on enintään kymmenesosa jäsenmäärästä. Kaurasen lisäksi suomalaisia OSA-Felloweja on vain kaksi.

Päivittäjä: Merja Jaaksi, 24.10.2013 10:53.
Sisällöstä vastaa: Kemiläinen Marjut
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, työssä tty:llä, optiikka