Astola ja tieteellinen ajattelu - Tampereen teknillinen yliopisto

Jaakko Astola: Tieteellistä ajattelua ei voi opetella kirjasta

Jaakko Astola

– Tutkija on kuin käsityöläinen, joka kasvaa täyteen mittaansa mestari-kisälli-ohjauksessa, vertaa professori Jaakko Astola.

Vuonna 2012 professori Jaakko Astola sai kutsun Euroopan Akatemian (Academia Europaea) jäseneksi. Vuonna 1988 perustettu hallituksista riippumaton tieteen akatemia edistää opetusta ja tutkimusta.

Kutsu tuli ansiosta, sillä Astola on tehnyt liki 40 vuoden ansiokkaan uran signaalinkäsittelyn tutkimuksessa ja opetuksessa. Hän on tutkinut muun muassa matematiikan, informaatioteorian ja epälineaarisen signaalinkäsittelyn ongelmia ja kouluttanut kymmeniä tutkijoita. 70-luvulla hän aloitti korjauskoodien tutkimuksella ja on keskittynyt myöhemmin kuvankäsittelyyn ja -pakkaukseen. TTY:n signaalinkäsittelyn tutkimusryhmän johtaja hänestä tuli vuonna 1993.

Uransa kohokohtia nimetessään Astola palaa yllättäen opiskeluvuosiin ja nostaa esille opettajansa Arto Salomaan ja Aimo Tietäväisen.

– He loivat uralleni perustaa. Opiskelin Turun yliopistossa matematiikkaa ja sovellettua matematiikkaa. Heiltä opin korkeatasoista tieteellistä ajattelua.

– Tiede ei ole vain tarkkojen sääntöjen ja menetelmien kirjoittamista ja pelkkää mittaamista. Asiat täytyy omaksua ja sisäistää. Tämä on mahdollista vain olemalla riittävästi tieteellisesti ajattelevien ihmisten seurassa ja ohjauksessa, hän sanoo.

Tahtoo tietää on riittävä syy

– Joskus tutkimuksen syyksi pitäisi riittää, että tahtoo vain tietää. Matematiikassa ja fysiikassa on paljon ongelmia, joita on yritetty ratkaista jopa satoja vuosia. Ne vasta kiinnostavia ovatkin! Mutta kuinka löydämme tehtävään kyvykkäimmät henkilöt ja kuinka heitä kannustaisimme? Lahjakkailla nuorilla on nykyisin niin paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Signaalinkäsittelyn ryhmässä perustutkimuksen osuus on 40 prosenttia. Ryhmän muut painoalat ovat moderni multimedia ja laskennallinen systeemibiologia. Tutkijoita tässä TTY:n kansainvälisimmässä ryhmässä on lähes sata.

– Oma työni kuluu pääosin hallinnollisiin tehtäviin, lisäksi kirjoitan oppikirjoja. Vähitellen siirrän vastuuta muille. Tutkimus vetää puoleensa. Ehkäpä tartun aiheisiin, jotka kiinnostivat minua jo 20 vuotta sitten, Astola suunnittelee.

 

Lue myös:

Rajapinta 4/2009: Huippuyksikössä on tilaa perustutkimukselle ja riskinotolle

Päivittäjä: Marjut Kemiläinen, 04.01.2013 13:32.
Sisällöstä vastaa: Kemiläinen Marjut
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, signaalinkäsittely