Ajankohtaista - Tampereen teknillinen yliopisto

Ajankohtaista

Valtakunnallinen rakennusfysiikkaseminaari Tampereella 24.-26.10.2017
Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. järjestävät viidennen valtakunnallisen rakennusfysiikkaseminaarin Tampere-talossa 24.–26.10.2017.

Pistepilvistä ja tietomallinnuksesta hyötyjä korjausrakentamiseen
Helppo korjaushanke -teemalla järjestetyssä seminaarissa 70 kiinteistö- ja rakennusalan osallistujaa kokoontui kuulemaan todellisia esimerkkejä Scan to BIM -prosessin hyödyntämisestä. Seminaari pidettiin 11.5. ja järjestelyistä vastasi TTY:n ja TAMKin yhteishanke ProDigiOUs.

Tiedon hallinnasta tulossa kriittinen menestystekijä vesihuoltolaitoksissa
Vesihuoltolaitoksilla on valtava määrä dataa ja tietoa. Tietojärjestelmien lisäksi on paljon myös ylös kirjaamatonta aineistoa, hiljaista tietoa. Tiedon hallinnasta onkin tulossa kriittinen menestystekijä vesihuoltolaitoksissa.

CoreLab vauhdittaa rakennusalan digiloikkaa
CoreLab on TTY:n rakennustekniikan uusi yhteiskehittämisfoorumi, jossa kiinteistö- ja rakennusalan yritykset, startupit ja tutkijat voivat yhdessä kokeilla ja testata uusia toimintatapoja ja digitaalisia innovaatioita.

Raidesepelin laatu vaikuttaa tukikerroksen toimintaan ja käyttöikään
Raidesepelin hienontuneisuuden ja radan kunnossapitotoimenpiteiden välistä yhteyttä on tutkittu Tampereen teknillisessä yliopistossa vuosien 2014 - 2016 aikana. Tuoreimmat tutkimustulokset ovat nyt luettavissa Liikenneviraston julkaisusta.

Uusiomaarakentaminen haltuun!
Uusiomaarakentamisesta on tulossa arkipäivää. UUMA2-hankkeen aloitteesta TTY ja Aalto järjestävät yhdessä kuusipäiväisen uusiomaarakentamisen erikoisopintojakson, joka toimii alan toimijoiden, materiaalitoimittajien, viranomaisten sekä opiskelijoiden yhteisenä oppimis- ja kehittämisfoorumina.

Luontopohjaiset ratkaisut kaupunkirakentamisen käyttöön
Tampereen teknillinen yliopisto on yhdessä Helsingin yliopiston kanssa saanut merkittävän 300 000 euron rahoituksen Nesslingin Säätiöltä viherjulkisivujen ja -kattojen tutkimukseen.

Historiasta oppia: Jätevedenpuhdistamot eivät ole saastuttajia
Liki kaikissa kaupungeissa viemäriverkkojen jätevedet laskettiin alkuvaiheessa suoraan tai sakokaivojen kautta vesistöihin. Näin oli myös Helsingissä, jossa viemäriverkko 1800-luvun lopussa johti jätevedet puhdistamattomana lähimpään merenlahteen.

Muovipäällysteisten lattiarakenteiden kosteusvauriomekanismit selville
TTY:llä on käynnistynyt runsaan vuoden pituinen laaja tutkimushanke, jossa selvitetään miksi eri-ikäisiin muovipäällysteisiin lattiarakenteisiin liittyy sisäilmaongelmia.

Rakennustekniikan jatko-opiskelijaksi?
Rakennustekniikan jatko-opinnot ovat mahdollisuus kehittää kansainvälisen tason huippuosaamista. Opintojen lopputuloksena voi syntyä ainutlaatuista kilpailukykyä yritysmaailmaan ja tekijälle itselleen. Samalla voidaan ratkoa vaikeita ongelmia, joita ei muuten saada ratkaistua.

Uusinta tietoa betonirakenteiden suunnittelusta
Arvostetun betonirakenteiden asiantuntijan, professori Günter Rombachin vierailuluennot vetivät salin täyteen suunnittelijoita sekä tutkijoita keskustelemaan vaativien rakenteiden suunnittelumenetelmistä.

COMBI-hanke puolivälissä – Tuloksia esiteltiin yleisöseminaarissa TAMKissa
COMBI-tutkimushanke on ollut käynnissä runsaat puolitoista vuotta ja on saavuttanut hankkeen puolivälin. 26.1.2017 hankkeen osapuolet ja tutkimuksesta kiinnostuneet kerääntyivät TAMKin kuulemaan hankkeen etenemisestä ja uusimmista tutkimustuloksista järjestyksessään toiseen yleisöseminaariin.

Valtakunnallinen rakennusfysiikkaseminaari Tampereella 24.-26.10.2017
Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. järjestävät viidennen valtakunnallisen rakennusfysiikkaseminaarin Tampere-talossa 24.–26.10.2017. Esitelmäehdotuksia otetaan vastaan 11.5. saakka.

100 ideaa kiinteistö- ja rakennusalan digitalisointiin
Service Jam -tapahtuma kokosi Kampusareenaan kiinteistö-ja rakennusalan yrityksiä, VR- ja AR-teknologioita ja sisältöjä kehittäviä yrityksiä, opiskelijoita sekä usean tieteenalan tutkijoita ideoimaan kiinteistö- ja rakennusalan digiloikkaa.

Rakentajakilta Taraki 50 vuotta - historiikki tekeillä
Avaa sanainen arkkusi ja kerro muistosi Rakentajakilta Tarakin historiikkiin 28.2.2017 mennessä.

Talvikorjauksella lisäaikaa vuosikelloon
Talvikorjaus-hankkeen tavoitteena on laatia ohjeistus julkisivujen ja parvekkeiden talvikorjaamisen suunnittelua ja toteutusta varten. Hankkeen tuloksena syntyy aineisto, jossa esitellään yleisesti talviolosuhteiden haasteet sekä käytettävissä olevat tuotteet ja työtavat.

Yritykset ja opiskelijat kohtasivat rakennusalan yritystapahtumassa TTY:llä
Rakennusalan yritykset ja tulevaisuuden ammattilaiset verkostoituivat 26.1.2017 menestyksekkäästi rakennusalan yritystapahtumassa. Lue opiskelijoiden mietteitä päivän kulusta.

Sähkötehopiikki iskee illansuussa
Kun villasukat eivät riitä, seinään kytketään sähköpatteri. Pakkasen paukkuessa sähkönkulutus voi nousta hetkellisesti huimaksi. Ennätystehopiikistä tehty tutkimus paljasti kulutuksen syyt ja auttaa suunnittelemaan tulevaisuuden sähköenergiajärjestelmää.

TTY:n palotestaustoiminnalle akkreditointi
Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) palotestaustoiminta sai akkreditoinnin kansalliselta akkreditointielimeltä FINASilta. Akkreditoinnin piiriin kuuluvia tuotteita ovat muun muassa paloikkunat ja -ovet sekä ei-kantavat seinärakenteet.

Suomalaista vesihuolto-osaamista yksissä kansissa
Vesihuoltoala on tulevina vuosikymmeninä suurten haasteiden edessä koko maailmassa. Tuore tietoteos kokoaa tähän tilanteeseen Suomen vesihuollon osaamista kansainvälisen lukijakunnan käyttöön.

Yhteisön osallistaminen tärkeää Etiopian maaseudun vesihuollon kehittämisessä
Diplomi-insinööri Beshah Behailu teki kenttätutkimusta maaseudun vesihuollosta Etiopiassa ja arvioi keinoja edistää vesihuoltopalveluiden kestävyyttä. Tutkimuksen mukaan yhteisön mukanaolo on tärkeää kehitettäessä maaseudun vesihuoltopalveluita.

Teknologia on ihmisyydelle rakennettu
Digitalisaatio on kiinteistö- ja rakennusalan keskeisimpiä haasteita tulevina vuosina. Näitä haasteita otettiin haltuun TTY:n rakennustekniikan laitoksen vuosipäiväseminaarissa 15. marraskuuta.

Painavat kuorma-autot parantaneet kuljetusten energiatehokkuutta
Vuonna 2013 Suomessa sallitut, jopa 76 tonnia painavat kuorma-autot vähensivät ajokilometrejä kolme prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä neljä prosenttia. Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tutkimuksen mukaan tiekuljetuskustannukset pienenivät 58 miljoonaa euroa.

Rakennuksia tyhjillään keskuksissa ja syrjäseudulla – kannattaako uutta rakentaa?
Suomessa on kansainvälisesti verrattuna huomattavan paljon asuntoja ja yritystiloja tyhjinä ja vajaakäytöllä. Uutta kuitenkin rakennetaan jatkuvasti. Mitä vanhalle rakennuskannalle kannattaisi tehdä? Arkkitehti Satu Huuhka analysoi väitöstyössään purettuja ja vajaakäyttöisiä rakennuksia.

Betonijulkisivujen korjauksen oikea ajoitus selviää mallinnuksella
Betonirakennuksia heikentävä korroosio voidaan havaita helposti sen alettua, mutta miten korjaustoimiin voisi varautua jo etukäteen? Mistä tietää milloin korjaus on viimeistään aloitettava? Diplomi-insinööri Arto Köliö kehitti mallinnustyökalun, jonka avulla korroosion etenemistä voidaan arvioida.

Uudisrakennuksilla suotuisa vaikutus lähistön vanhojen kerrostaloasuntojen hintoihin
Uusien asuinkerrostalojen rakentaminen nostaa lähellä sijaitsevien omistusasuntojen kauppahintoja, selviää Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa analysoitiin noin 27 000 kerrostaloasunnon kauppatietoja pääkaupunkiseudulta vuosina 2009–2014.

Puumateriaali kiinnostaa kevyt- ja erikoisrakenteiden Associate Professoria
Sami Pajunen siirtyi kone- ja tuotantotekniikan laitokselta rakennustekniikan laitokselle kevyt- ja erikoisrakenteiden Associate Professoriksi. Materiaaleista hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluvat muun muassa alumiini, korkealujuusteräs ja muovit, mutta erityisesti kiinnostaa puu.

Historiatiedoista arvokasta pohjaa vesihuollon suunnitteluun
Ezekiel Nyangeri Nyanchaga, Associate Professor Nairobin yliopiston rakennustekniikan laitokselta Keniasta on ollut kuukauden mittaisella vierailulla Tampereella. TTY:ltä valmistuneen Nyangerin tämänkertainen Suomen-vierailu liittyy hänen tuoreeseen kirjaansa Kenian vesihuollosta ja -hallinnosta.

Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
Namibialaisen Keetmanshoopin kaupungin vesijohtoverkostoon syötetään vuosittain yli kolmannes enemmän vettä kuin mistä vesimittareiden mukaan laskutetaan. Kasvavalla kaupungilla ei ole varaa hukata vettä. Minne vesi katoaa?

Päivittäjä: Elina Soininen, 16.06.2017 11:40.
Asiasanat: tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, näkyvyys ja viestintä, momentti, rak, rakennustekniikka