Ajankohtaista - Tampereen teknillinen yliopisto

Rakennustekniikan ajankohtaista

Stipendejä kiitettävistä rakennustekniikan diplomitöistä 22.1.2018
Teollisuusneuvos Aarre M. Mattisen perustama säätiö jakoi stipendejä TTY:n rakennustekniikan opiskelijoille.

Tuore teos valottaa Suomen vesihuollon kehitystä sadan vuoden ajalta 19.12.2017
Suomi on monessa suhteessa vesihuollon mallimaa. Tämän takana on pitkä kehitystaival, jonka ovat tehneet mahdolliseksi demokraattinen yhteiskunta sekä pitkän aikavälin suunnittelu, toteutus ja käyttö.

Rakennustekniikan vuosiseminaarista ajatuksia tulevaan 18.12.2017
Marraskuussa pidetyn Rakennustekniikan vuosiseminaarin teemana oli tällä kertaa kokeilukulttuuri ja yhteiskehittäminen rakennusalan uudistajina

Tampereen teknillinen yliopisto perustaa uuden kiertotalouden opintokokonaisuuden 13.12.2017
Poikkitieteellisen kokonaisuuden opintoja voi suorittaa jo vuoden 2018 aikana. Hanketta on rahoittanut Sitra 100 000 eurolla.

Tampereen teknillinen yliopisto ja A-insinöörit solmivat kumppanuussopimuksen 4.12.2017
Tavoitteena on vahvistaa jo pitkään jatkunutta yhteistyötä rakennustekniikan opetuksessa. Sopimuksen myötä yhteistyö laajenee myös jatko-opintoihin ja tutkimukseen.

Rakennusalan opinnäytteille palkintoja 1.12.2017
Liikesivistysrahastoon kuuluva Oskari Vilamon rahasto palkitsee vuosittain parhaat edellisenä vuonna valmistuneet rakennusalan opinnäytteet. Yksi kolmesta väitöskirjastaan palkitusta on TTY:ltä väitellyt Marco D´Ignazio.

Kolmiulotteinen malli teräsliitosten suunnittelua varten 27.11.2017
Rakenteiden kelpoisuutta ei aina ole mahdollista osoittaa suoraan standardissa annettujen menetelmien avulla. Tämä pätee rakenneosien liitosten mitoitukseen erityisesti silloin, kun mitoitustehtävä on kolmiulotteinen. Henri Perttola kehitti kolmiulotteista mallia teräsliitosten suunnittelua varten.

Uusiomaarakentamisen koulutukselle vuoden GeoTeko-palkinto 20.11.2017
TTY:n maa- ja pohjarakenteiden yksikön ja Aalto-yliopiston yhteisesti toteuttama uusiomaarakentamisen erikoisopintojakso UKI voitti Suomen geoteknillisen yhdistyksen GeoTeko-palkinnon.

Rakennusalan yritystapahtuma TTY:llä taas tammikuussa 15.11.2017
Tapaa teekkareita, poimi parhaat! Yritystapahtuma TTY:llä torstaina 25.1.2018 kello 10–15.

Ville Mäen geotekniikan alan diplomityö palkittiin 9.10.2017
Suomen Geoteknillinen Yhdistys valitsi Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan tutkinto-ohjelmassa opiskelevan Ville Mäen diplomityön vuoden parhaaksi geotekniikan alan diplomityöksi.

Jätteenpolton pohjakuonista kiviaineksen kaltaisia tuotteita maarakentamiseen 6.11.2017
Maarakentamisessa materiaalitarve on suuri, mutta luonnonkiviainekset eivät ole uusiutuva luonnonvara. Annika Sormunen kehitti väitöskirjassaan jätteenpolton pohjakuonasta kiviaineksen kaltaisia tuotteita erilaisiin maarakennussovellutuksiin.

Tampereen Rakentajakilta – 50 vuotta historiaa rakentamassa 2.11.2017
Tampereen teknillisen yliopiston raksateekkareiden yhteisö Tampereen Rakentajakilta on viettänyt tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan monin tavoin. Vuosi huipentui 28.10. pidettyyn pääjuhlaan ja historiikin julkistamiseen.

Rakennusfysiikka 2017 -seminaari keräsi ennätysmäärän kävijöitä ja yhteistyökumppaneita 1.11.2017
Rakennusfysiikka 2017 -seminaari järjestettiin 24.–26.10.2017 Tampere-talossa. Seminaari keräsi yli 600 osallistujaa ja 74 yhteistyökumppania.

Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto jaettu 31.10.2017
Kolmatta kertaa jaettu Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto on myönnetty rakennustyömaan kosteudenhallintakoulutukselle ja sitä kehittäneelle työryhmälle.

Tietomallin käyttö määrätiedon tuottamisessa vähentää päällekkäistä työtä rakennushankkeissa 23.10.2017
Tietomallien käytön lisääntyessä kiinnostus niiden hyötyjä kohtaan on kasvanut rakennusurakoitsijoiden keskuudessa. Mallia voitaisiin hyödyntää tehokkaammin myös määrätiedon tuottamisessa, selviää Sini Kallion väitöskirjassa.

Urban Smart Energy -hanke vauhtiin 13.10.2017
Urban Smart Energy (USE) -hankkeen tavoitteena on luoda uusia paikallisia malleja energian varastointiin, tuotantoon ja ohjaukseen osana Tampereen Hiedanrannan alueen brownfield-kehittämistä. Hankkeen lähtökohtana ovat käytännön kokeilut uuden kaupunginosan kehittämisessä.

Mukaan Bio- ja kiertotalous matchmaking -tapahtumaan 10.10 2017
Kiihtyvä kaupungistuminen edellyttää uusia kestäviä kaupunki- ja tilaratkaisuja. Keskeisessä roolissa ovat monialaiset ratkaisut, joiden luomiseen tarvitaan erilaisten yritysten osaamista. Matchmaking-tapahtuma kokoaa yhteen yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita Build as a Service -ratkaisuista.

Ville Mäellä infra-alan paras opinnäytetyö 5.10.2017
TTY:n rakennustekniikan koulutusohjelman opiskelija Ville Mäki palkittiin infra-alan parhaasta opinnäytetyöstä Destia Oy:n järjestämässä opinnäytekilpailussa, jonka tulos julkistettiin torstaina 28.9.2017 pidetyn Maarakennuspäivän yhteydessä Finlandia-talossa.

Yritysyhteistyö rakennustekniikan opetuksessa 4.10.2017
Rakennustekniikan opetuksessa hyödynnetään yritysyhteistyötä monipuolisesti. Vierailuluennoitsijoiden lisäksi merkittävä esimerkki on joka syksyinen kenttäharjoitus, jonne Taratest Oy tarjoaa kairavaunun ja kairaryhmän päiväksi opetuskäyttöön.

Rakennustekniikan vuosiseminaari 22.11. - Teemoina kokeilukulttuuri ja yhteiskehittäminen 20.9.2017
Tutkimukseen ja kehittämiseen tarvitaan lisää nopeutta, ketteryyttä sekä poikkialaista toimintaa yritysten ja yliopiston kesken. Minkälaisia esimerkkejä tästä on muilla toimialoilla? Mitkä ovat yritysten toiveet? Miten TTY vastaa muuttuviin tarpeisiin? Tapaa alan kiinnostavimpia startup-yrityksiä.

Tampereen teknillinen yliopisto ja Pöyry solmivat kumppanuussopimuksen 18.9.2017
Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) sekä kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointiyritys Pöyry solmivat 18.9. kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa pitkäkestoista, suunnitelmallista ja aktiivista yhteistyötä.

Rakennusteollisuus RT:n hallitus TTY:n vieraana 15.9.2017
Opetuksen työelämäläheisyys, rakennusalan keskeiset tutkimusteemat sekä Tampere3-prosessin eteneminen olivat vilkkaan keskustelun aiheina Rakennusteollisuus RT ry:n hallituksen vieraillessa TTY:llä.

TTY ja Roadscanners yhteistyössä älykkään liikenteen testausekosysteemin parissa 12.9.2017
TTY:n maa- ja pohjarakenteiden yksikön tutkijat toteuttavat Aurora-hankkeen tierakenneinstrumentoinnit yhteistyössä Roadscanners Oy:n kanssa.

Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla 8.9.2017
TTY:n uusin TUT Industry Professor Ari Ahonen aloitti syyskuun alussa viisivuotisen kautensa rakennustekniikan laboratoriossa. Hänen professuurinsa ala on kiinteistökehittäminen. Yhtenä tavoitteena on saada yrityksiin lisää tohtoreita.

Sitowise ja TTY solmivat yhteistyösopimuksen 7.9.2017
Sito Oy:n ja Wise Group Oy:n yhdistyessä syntynyt Sitowise ja Tampereen teknillinen yliopisto solmivat rakennustekniikan alan yhteistyösopimuksen 20.6.2017. Sopimuksella luodaan entistä parempi pohja molempia osapuolia hyödyttävälle yhteistyölle.

Pistepilvitieto vauhdittaa korjaussuunnittelun digitalisaatiota 28.8.2017
Uudisrakentamisessa digitalisaation mahdollisuuksia on jo hyödynnetty hyvin, mutta korjaussuunnittelun puolella on kehittämisen varaa. Korjausrakentamisen lisääntyessä myös suunnittelun pitäisi tehostua. Korjaussuunnittelun digitalisaation lupaavin vauhdittaja on tällä hetkellä pistepilvitieto.

Tampereen teknillinen yliopisto ja Sweco vahvistavat yhteistyötään 15.8.2017
Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja suunnittelu- ja konsulttitoimisto Sweco solmivat 14.8. yhteistyösopimuksen. Sopimuksella halutaan kehittää rakennetekniikan tutkimusta, diplomi-insinöörien koulutusta sekä alan täydennyskoulutusta.

Lasitettujen parvekkeiden ja terassien käyttömukavuus paremmaksi
Suomessa moni haluaa parvekkeelleen tai terassilleen lasituksen, mutta ne voivat olla etenkin kesällä aivan turhan kuumia. Kimmo Hilliaho tutki väitöskirjassaan, miten lasitettujen ulkotilojen käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta voitaisiin parantaa.

Petri Juuti International Water History Associationin puheenjohtajaksi 30.6.2017
Dosentti Petri Juuti on valittu International Water History Associationin (IWHA) puheenjohtajaksi järjestön kokouksessa Yhdysvalloissa. Järjestön kansainvälinen konferenssi järjestetään taas Tampereella vuonna 2019.

Valtakunnallinen rakennusfysiikkaseminaari Tampereella 24.-26.10.2017
Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. järjestävät viidennen valtakunnallisen rakennusfysiikkaseminaarin Tampere-talossa 24.–26.10.2017.

Pistepilvistä ja tietomallinnuksesta hyötyjä korjausrakentamiseen
Helppo korjaushanke -teemalla järjestetyssä seminaarissa 70 kiinteistö- ja rakennusalan osallistujaa kokoontui kuulemaan todellisia esimerkkejä Scan to BIM -prosessin hyödyntämisestä. Seminaari pidettiin 11.5. ja järjestelyistä vastasi TTY:n ja TAMKin yhteishanke ProDigiOUs.

Tiedon hallinnasta tulossa kriittinen menestystekijä vesihuoltolaitoksissa
Vesihuoltolaitoksilla on valtava määrä dataa ja tietoa. Tietojärjestelmien lisäksi on paljon myös ylös kirjaamatonta aineistoa, hiljaista tietoa. Tiedon hallinnasta onkin tulossa kriittinen menestystekijä vesihuoltolaitoksissa.

CoreLab vauhdittaa rakennusalan digiloikkaa
CoreLab on TTY:n rakennustekniikan uusi yhteiskehittämisfoorumi, jossa kiinteistö- ja rakennusalan yritykset, startupit ja tutkijat voivat yhdessä kokeilla ja testata uusia toimintatapoja ja digitaalisia innovaatioita.

Raidesepelin laatu vaikuttaa tukikerroksen toimintaan ja käyttöikään
Raidesepelin hienontuneisuuden ja radan kunnossapitotoimenpiteiden välistä yhteyttä on tutkittu Tampereen teknillisessä yliopistossa vuosien 2014 - 2016 aikana. Tuoreimmat tutkimustulokset ovat nyt luettavissa Liikenneviraston julkaisusta.

Uusiomaarakentaminen haltuun!
Uusiomaarakentamisesta on tulossa arkipäivää. UUMA2-hankkeen aloitteesta TTY ja Aalto järjestävät yhdessä kuusipäiväisen uusiomaarakentamisen erikoisopintojakson, joka toimii alan toimijoiden, materiaalitoimittajien, viranomaisten sekä opiskelijoiden yhteisenä oppimis- ja kehittämisfoorumina.

Luontopohjaiset ratkaisut kaupunkirakentamisen käyttöön
Tampereen teknillinen yliopisto on yhdessä Helsingin yliopiston kanssa saanut merkittävän 300 000 euron rahoituksen Nesslingin Säätiöltä viherjulkisivujen ja -kattojen tutkimukseen.

Historiasta oppia: Jätevedenpuhdistamot eivät ole saastuttajia
Liki kaikissa kaupungeissa viemäriverkkojen jätevedet laskettiin alkuvaiheessa suoraan tai sakokaivojen kautta vesistöihin. Näin oli myös Helsingissä, jossa viemäriverkko 1800-luvun lopussa johti jätevedet puhdistamattomana lähimpään merenlahteen.

Muovipäällysteisten lattiarakenteiden kosteusvauriomekanismit selville
TTY:llä on käynnistynyt runsaan vuoden pituinen laaja tutkimushanke, jossa selvitetään miksi eri-ikäisiin muovipäällysteisiin lattiarakenteisiin liittyy sisäilmaongelmia.

Rakennustekniikan jatko-opiskelijaksi?
Rakennustekniikan jatko-opinnot ovat mahdollisuus kehittää kansainvälisen tason huippuosaamista. Opintojen lopputuloksena voi syntyä ainutlaatuista kilpailukykyä yritysmaailmaan ja tekijälle itselleen. Samalla voidaan ratkoa vaikeita ongelmia, joita ei muuten saada ratkaistua.

Uusinta tietoa betonirakenteiden suunnittelusta
Arvostetun betonirakenteiden asiantuntijan, professori Günter Rombachin vierailuluennot vetivät salin täyteen suunnittelijoita sekä tutkijoita keskustelemaan vaativien rakenteiden suunnittelumenetelmistä.

COMBI-hanke puolivälissä – Tuloksia esiteltiin yleisöseminaarissa TAMKissa
COMBI-tutkimushanke on ollut käynnissä runsaat puolitoista vuotta ja on saavuttanut hankkeen puolivälin. 26.1.2017 hankkeen osapuolet ja tutkimuksesta kiinnostuneet kerääntyivät TAMKin kuulemaan hankkeen etenemisestä ja uusimmista tutkimustuloksista järjestyksessään toiseen yleisöseminaariin.

Valtakunnallinen rakennusfysiikkaseminaari Tampereella 24.-26.10.2017
Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. järjestävät viidennen valtakunnallisen rakennusfysiikkaseminaarin Tampere-talossa 24.–26.10.2017. Esitelmäehdotuksia otetaan vastaan 11.5. saakka.

100 ideaa kiinteistö- ja rakennusalan digitalisointiin
Service Jam -tapahtuma kokosi Kampusareenaan kiinteistö-ja rakennusalan yrityksiä, VR- ja AR-teknologioita ja sisältöjä kehittäviä yrityksiä, opiskelijoita sekä usean tieteenalan tutkijoita ideoimaan kiinteistö- ja rakennusalan digiloikkaa.

Rakentajakilta Taraki 50 vuotta - historiikki tekeillä
Avaa sanainen arkkusi ja kerro muistosi Rakentajakilta Tarakin historiikkiin 28.2.2017 mennessä.

Talvikorjauksella lisäaikaa vuosikelloon
Talvikorjaus-hankkeen tavoitteena on laatia ohjeistus julkisivujen ja parvekkeiden talvikorjaamisen suunnittelua ja toteutusta varten. Hankkeen tuloksena syntyy aineisto, jossa esitellään yleisesti talviolosuhteiden haasteet sekä käytettävissä olevat tuotteet ja työtavat.

Yritykset ja opiskelijat kohtasivat rakennusalan yritystapahtumassa TTY:llä
Rakennusalan yritykset ja tulevaisuuden ammattilaiset verkostoituivat 26.1.2017 menestyksekkäästi rakennusalan yritystapahtumassa. Lue opiskelijoiden mietteitä päivän kulusta.

Sähkötehopiikki iskee illansuussa
Kun villasukat eivät riitä, seinään kytketään sähköpatteri. Pakkasen paukkuessa sähkönkulutus voi nousta hetkellisesti huimaksi. Ennätystehopiikistä tehty tutkimus paljasti kulutuksen syyt ja auttaa suunnittelemaan tulevaisuuden sähköenergiajärjestelmää.

TTY:n palotestaustoiminnalle akkreditointi
Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) palotestaustoiminta sai akkreditoinnin kansalliselta akkreditointielimeltä FINASilta. Akkreditoinnin piiriin kuuluvia tuotteita ovat muun muassa paloikkunat ja -ovet sekä ei-kantavat seinärakenteet.

Suomalaista vesihuolto-osaamista yksissä kansissa
Vesihuoltoala on tulevina vuosikymmeninä suurten haasteiden edessä koko maailmassa. Tuore tietoteos kokoaa tähän tilanteeseen Suomen vesihuollon osaamista kansainvälisen lukijakunnan käyttöön.

Yhteisön osallistaminen tärkeää Etiopian maaseudun vesihuollon kehittämisessä
Diplomi-insinööri Beshah Behailu teki kenttätutkimusta maaseudun vesihuollosta Etiopiassa ja arvioi keinoja edistää vesihuoltopalveluiden kestävyyttä. Tutkimuksen mukaan yhteisön mukanaolo on tärkeää kehitettäessä maaseudun vesihuoltopalveluita.

Teknologia on ihmisyydelle rakennettu
Digitalisaatio on kiinteistö- ja rakennusalan keskeisimpiä haasteita tulevina vuosina. Näitä haasteita otettiin haltuun TTY:n rakennustekniikan laitoksen vuosipäiväseminaarissa 15. marraskuuta.

Painavat kuorma-autot parantaneet kuljetusten energiatehokkuutta
Vuonna 2013 Suomessa sallitut, jopa 76 tonnia painavat kuorma-autot vähensivät ajokilometrejä kolme prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä neljä prosenttia. Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tutkimuksen mukaan tiekuljetuskustannukset pienenivät 58 miljoonaa euroa.

Rakennuksia tyhjillään keskuksissa ja syrjäseudulla – kannattaako uutta rakentaa?
Suomessa on kansainvälisesti verrattuna huomattavan paljon asuntoja ja yritystiloja tyhjinä ja vajaakäytöllä. Uutta kuitenkin rakennetaan jatkuvasti. Mitä vanhalle rakennuskannalle kannattaisi tehdä? Arkkitehti Satu Huuhka analysoi väitöstyössään purettuja ja vajaakäyttöisiä rakennuksia.

Betonijulkisivujen korjauksen oikea ajoitus selviää mallinnuksella
Betonirakennuksia heikentävä korroosio voidaan havaita helposti sen alettua, mutta miten korjaustoimiin voisi varautua jo etukäteen? Mistä tietää milloin korjaus on viimeistään aloitettava? Diplomi-insinööri Arto Köliö kehitti mallinnustyökalun, jonka avulla korroosion etenemistä voidaan arvioida.

Uudisrakennuksilla suotuisa vaikutus lähistön vanhojen kerrostaloasuntojen hintoihin
Uusien asuinkerrostalojen rakentaminen nostaa lähellä sijaitsevien omistusasuntojen kauppahintoja, selviää Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa analysoitiin noin 27 000 kerrostaloasunnon kauppatietoja pääkaupunkiseudulta vuosina 2009–2014.

Puumateriaali kiinnostaa kevyt- ja erikoisrakenteiden Associate Professoria
Sami Pajunen siirtyi kone- ja tuotantotekniikan laitokselta rakennustekniikan laitokselle kevyt- ja erikoisrakenteiden Associate Professoriksi. Materiaaleista hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluvat muun muassa alumiini, korkealujuusteräs ja muovit, mutta erityisesti kiinnostaa puu.

Historiatiedoista arvokasta pohjaa vesihuollon suunnitteluun
Ezekiel Nyangeri Nyanchaga, Associate Professor Nairobin yliopiston rakennustekniikan laitokselta Keniasta on ollut kuukauden mittaisella vierailulla Tampereella. TTY:ltä valmistuneen Nyangerin tämänkertainen Suomen-vierailu liittyy hänen tuoreeseen kirjaansa Kenian vesihuollosta ja -hallinnosta.

Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
Namibialaisen Keetmanshoopin kaupungin vesijohtoverkostoon syötetään vuosittain yli kolmannes enemmän vettä kuin mistä vesimittareiden mukaan laskutetaan. Kasvavalla kaupungilla ei ole varaa hukata vettä. Minne vesi katoaa?

Päivittäjä: Elina Soininen, 23.01.2018 10:31.
Asiasanat: tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, näkyvyys ja viestintä, momentti, rak, rakennustekniikka