Tutkimus - Tampereen teknillinen yliopisto

Tutkimus löytyy TUTCRIS-portaalista

TUTCRIS-tutkimustietojärjestelmä on TTY:n tutkimuksen näyteikkuna, josta saa ajantasaisen kuvan tutkijoiden ja tutkimusryhmien toiminnasta julkaisujen, projektien ja tutkijoiden meriittien kautta.

Julkaisuja voi selata esimerkiksi tieteenaloittain tai tutkimusyksikön perusteella. Portaalin kautta pääsee lukemaan avoimia tutkimusjulkaisuja ja lataamaan väitöskirjoja verkkoversioina.

Tutkimustietojärjestelmä löytyy osoitteesta www.tut.fi/tutcris.

Tiedeuutiset

Tietokone näkee ja tulkitsee kuvaa pian kuin ihminen

FidiPro-professuuri Jiri Matas kehittää Internetin kuvahakuja. Nykymenetelmillä haku näyttää lähes identtisiä kuvia samasta kohteesta.

Kone voi tunnistaa kohteen liikkeen seuraamista kamerasta toiseen. Ominaisuutta voidaan hyödyntää seurannassa ja autonomisten autojen järjestelmissä. Kuvahaun avulla voidaan myös jäljittää verkossa myytävää varastettua tavaraa. Kasvontunnistus ja -analyysi ovat kiinnostavia mainostajien kannalta.

Lue lisää.

Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille

Keltaista ja punaista valoa lähettäviä lasereita on ollut vaikea valmistaa, mutta niille olisi käyttöä monella alalla. Ville-Markus Korpijärven väitöstyössään valmistamat, ennätyksiä rikkovat laserit paikkaavat tätä puutetta.

– Valmistamiemme lasereiden lähettämät valotehot ovat ennätyssuuria. Kelta-punaisella aallonpituuksilla toimivilla lasereilla olisi laajasti käyttöä lääketieteessä, spektroskopiassa, astronomiassa ja laserprojektoreissa, Ville-Markus Korpijärvi kertoo.

– ORC:n jatkoprojekteissa tutkitaan työssä kehitettyjen ja vastaavien lasereiden käyttöä syöpien ja ihotautien hoidossa, laserprojektoreissa sekä kvanttioptiikassa.

Lue lisää Rajapinnasta.

Big Data haastaa ohjelmistokehittäjän

Shuvra S. Bhattacharyyan FiDiPro-kausi käynnistyi TTY:llä tammikuussa 2015, mutta yhteistyö on alkanut yli kymmenen vuotta sitten.

– TTY:llä olen vieraillut useita lyhyitä jaksoja, ja nyt käsillä oleva projekti perustuu aiempaan työhömme tietotekniikan laitoksella. Tekesin kolmivuotisen rahoituksen avulla pääsemme kehittämään laajempia järjestelmiä ja ohjelmistotyökaluja, joilla parannetaan merkittävästi suurten datamassojen ja tietoverkkojen tuottaman datavirran käsittelyä, sanoo Bhattacharyya.

Teollisuus odotettaa ratkaisuja malttamattomina.

Lue lisää

Parempia laserhoitoja syöpä- ja ihotautipotilaille

FiDiPro-projektin johtaja, biofyysikko Serge Mordon tunnetaan maailmanlaajuisesti laserin lääketieteellisen soveltamisen asiantuntijana, ORC puolestaan innovatiivisena laserteknologioiden kehittäjänä.

Tutkimuksessa kehitetään ORC:n kelta-oranssia laseria ihotautien hoitoon soveltuvaksi laitteeksi. Se mahdollistaa sekä tehokkaamman hoidon että tekee sen myös halvemmaksi ja helpommin toteutettavaksi. 

– Laitteella voidaan hoitaa erityisesti ihon pinnalla olevia vammoja ja sairauksia, kuten liekkiluomia, ruusufinniä ja laajentuneita verisuonia. 

Syövän hoitoon kehitetään fotodynaamista terapiaa, joka soveltuu joidenkin ihokasvainten sekä esimerkiksi eturauhas- ja rintasyvän paikallisten syöpäkasvainten hoitoon.

Lue lisää

Priimägille 1,5 miljoonan ERC-rahoitus

Euroopan tutkimusneuvosto on myöntänyt Arri Priimägille 1,5 miljoonan euron Starting Grant -rahoituksen. Rahoitettavan hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi biosensoreiden herkkyyden parantamisessa tai orgaanisessa elektroniikassa.

ERC:n arvostettu Starting Grant jaettiin nuorille tutkijolle, joiden tieteellinen ura on oman tutkimusryhmän perustamisvaiheessa. Suomessa rahoituksen sai kolme hakijaa, joista Priimägi oli ainoa luonnontieteen ja tekniikan alalla. Lue lisää.

Saatu rahoitus on toinen laatuaan. Ensimmäisen ERC Starting Grant -rahoituksen sai Tuomas Virtanen, joka kehittää laskennallisia menetelmiä jokapäiväisten ääniympäristöjen analysoimiseen.

Tenure track -polku sitouttaa

Fyysikko Esa Räsänen aloitti työnsä fysiikan laitoksen professorina syyskuussa 2014.  Hän on ensimmäinen TTY:n tenure track -urapolulle rekrytoitu henkilö, joka on edennyt urapolulla oman tieteenalansa professoriksi eli full professor -tasolle.

– Tenure track -polku mahdollisti tutkimuksen suunnittelun pitkällä tähtäimellä. Systeemi myös motivoi ja sitoutti heti omaan työhön sekä laitoksen ja yliopiston kehittämiseen, hän kertoo.

Vakituinen professuuri on ollut Räsäselle tutkijana iso toive ja tavoite.

Lue lisää.

BioMediTech – monitieteistä tutkimusyhteistyötä

Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen biotieteiden ja lääketieteen tekniikan instituutti BioMeditech tarjoaa monitieteisen tutkimusympäristön sekä uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan tuen.

BioMediTechin tutkimus ja opetus keskittyy solu- ja molekyylibiologiaan, genetiikkaan, biosensoreihin, laskennallisiin järjestelmiin ja regeneratiiviseen lääketieteeseen.

Lue lisää