Tutkimus - Tampereen teknillinen yliopisto

Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä

Tampereen teknillisen yliopiston Smart Photonic Materials -tutkimusryhmä on kehittänyt keinoiiriksen, joka toimii ihmissilmän tavoin. Sillä voi olla kiinnostavia sovelluksia silmälääketieteessä.

– Autonominen iiris, joka pystyy säätämään itsenäisesti aukkonsa kokoa valon määrän mukaan, on uutta valo-ohjattavien materiaalien saralla, tutkimusryhmää johtava Akatemiatutkija, Associate Professor (tenure track) Arri Priimägi TTY:n kemian ja biotekniikan laboratoriosta kertoo.

Lue lisää Rajapinnassa

Tiedeuutiset

Massadatasta käytettävää tietoa

TTY:llä toimivan yhdysvaltalaisen CVDI-keskuksen (Center for Visual and Decision Informatics) toimipiste on saavuttanut kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana merkittäviä tuloksia ja kannustavaa kasvua. Sen osaaminen on vahvaa monilla koko Suomelle strategisesti tärkeillä aloilla.

– Meidän asiantuntemustamme on signaalin-, kuvan- ja videonkäsittely, jota CVDI:ssä ei aiemmin lainkaan ollut. TTY:ssä projektit toteutetaan monitieteisessä Data-to-Decision-tutkimusyhteisössä, kertoo toimipisteen johtaja, professori Moncef Gabbouj.

Lue lisää Rajapinnassa

Kestävää, edullista, joustavaa, tehokasta

Suomen Akatemian tutkijatohtori Paola Vivon tutkimat perovskiittiaurinkokennot (PSC) ovat aurinkokennotutkijoiden parissa kuumimpia aiheita.

– PSC:t ovat aurinkokennoteknologian merkittävin läpimurto sitten 1970-luvun. Muutamassa vuodessa niiden hyötysuhde on saatu nousemaan parista prosentista lähelle nykyisten piikennojen tasoa, jopa yli 22 prosenttiin, Vivo sanoo.

Hybrid Nano -hankkeessaan kehitettävät aurinkokennot, jotka ovat edullisia ja niin joustavia, että niitä voitaisiin valmistaa vaikka kankaalle tai talon seinään.

Lue lisää Rajapinnasta

Tutkimus löytyy TUTCRIS-portaalista

TUTCRIS-tutkimustietojärjestelmä on TTY:n tutkimuksen näyteikkuna, josta saa ajantasaisen kuvan tutkijoiden ja tutkimusryhmien toiminnasta julkaisujen, projektien ja tutkijoiden meriittien kautta.

Julkaisuja voi selata esimerkiksi tieteenaloittain tai tutkimusyksikön perusteella. Portaalin kautta pääsee lukemaan avoimia tutkimusjulkaisuja ja lataamaan väitöskirjoja verkkoversioina.

Tutkimustietojärjestelmä löytyy osoitteesta www.tut.fi/tutcris

Tenure track -polku sitouttaa

Fyysikko Esa Räsänen aloitti työnsä fysiikan laitoksen professorina syyskuussa 2014.  Hän on ensimmäinen TTY:n tenure track -urapolulle rekrytoitu henkilö, joka on edennyt urapolulla oman tieteenalansa professoriksi eli full professor -tasolle.

– Tenure track -polku mahdollisti tutkimuksen suunnittelun pitkällä tähtäimellä. Systeemi myös motivoi ja sitoutti heti omaan työhön sekä laitoksen ja yliopiston kehittämiseen, hän kertoo.

Vakituinen professuuri on ollut Räsäselle tutkijana iso toive ja tavoite.

Lue lisää

BioMediTech – monitieteistä tutkimusyhteistyötä

Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen biotieteiden ja lääketieteen tekniikan instituutti BioMeditech tarjoaa monitieteisen tutkimusympäristön sekä uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan tuen.

BioMediTechin tutkimus ja opetus keskittyy solu- ja molekyylibiologiaan, genetiikkaan, biosensoreihin, laskennallisiin järjestelmiin ja regeneratiiviseen lääketieteeseen.

Lue lisää