Tutkimus - Tampereen teknillinen yliopisto

Hornetit lentävät edullisemmin ja pidempään

TTY:llä tehtävän tutkimuksen avulla Hornet-hävittäjät saadaan lentämään vähemmällä huoltomäärällä, varaosavarastoja pystytään käyttämään tarkemmin ja koneiden komponenttien kestoikää on pystytty pidentämään. Säästöt ovat merkittäviä.

– Ilmavoimat käyttää mallinnusmenetelmiä, jotka ovat lähtöisin meidän tutkimusryhmästämme. Menetelmien avulla mallinnetaan komponenttien kulumista ja ennakoidaan niiden vikaantumista, jotta vaihto tapahtuisi oikea-aikaisesti – ei liian aikaisin eikä liian myöhään, projektipäällikkö Jussi Aaltonen sanoo.

Lue lisää Rajapinnasta

Tiedeuutiset

Energianlouhinnalla virtaa vaikeisiin paikkoihin

Kun johdot ja paristot eivät tule kysymykseen, energiaa voidaan tuottaa vaikkapa mekaanisesta värähtelystä, kitkasta ja lämpötilaeroista. Yhä useampi laite saa pian sähkönsä energianlouhinnalla, melkein kuin tyhjästä.

– Energianlouhinnan sovelluskohteita ovat kunnonvalvonta ja kaikki muut sellaiset laitteet, joiden täytyy pystyä toimimaan pitkiä aikoja huoltovapaasti, professori Pekka Ruuskanen kertoo.

Lue lisää Rajapinnasta

Mikä kohottaisi puutalot korkeuksiin?

Pientalo- ja vapaa-ajanrakentamisessa puu on kirkkaasti suosituin materiaali. Suuremman mittakaavan puurakentaminen yleistyy vasta, kun pinttyneet asenteet muuttuvat ja hinnan sijasta aletaan arvostaa ekologisuutta ja terveellisyyttä. Vuonna 2018 alkaa TTY:n, Tampereen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen tutkimushanke, jossa selvitetään puun terveysvaikutuksia.

– Kotimaassa puurakentamisen suurin kasvunvara on kerrostalo- ja julkisessa rakentamisessa, julkisivujen energiakorjauksissa sekä lisäkerros- ja täydennysrakentamisessa. Myös vientipotentiaali on valtava, Associate Professor (tenure track) Markku Karjalainen arvioi.

Lue lisää Rajapinnasta

Tutkimus löytyy TUTCRIS-portaalista

TUTCRIS-tutkimustietojärjestelmä on TTY:n tutkimuksen näyteikkuna, josta saa ajantasaisen kuvan tutkijoiden ja tutkimusryhmien toiminnasta julkaisujen, projektien ja tutkijoiden meriittien kautta.

Julkaisuja voi selata esimerkiksi tieteenaloittain tai tutkimusyksikön perusteella. Portaalin kautta pääsee lukemaan avoimia tutkimusjulkaisuja ja lataamaan väitöskirjoja verkkoversioina.

Tutkimustietojärjestelmä löytyy osoitteesta www.tut.fi/tutcris

Salapoliisina asteroidien jäljillä

TTY:n inversio-ongelmia eli käänteisiä ongelmia selvittelevät matematiikan tutkijat ovat vahvasti mukana asteroidien tutkimuksessa. Onpa tutkijatohtori Matti Viikinkosken mukaan nimetty yksi asteroidikin sen kunniaksi, että hän on kehittänyt maailman monipuolisimman asteroidien mallinnusohjelmiston.

Miltä asteroidit näyttävät? Mitä niiden sisällä on? Muun muassa tällaisia pohditaan, kun alan tutkijat kokoontuvat vuonna 2018 Tampereelle kansainväliseen kokoukseen.

Lue lisää Rajapinnasta

Tenure track -polku sitouttaa

Fyysikko Esa Räsänen aloitti työnsä fysiikan laitoksen professorina syyskuussa 2014.  Hän on ensimmäinen TTY:n tenure track -urapolulle rekrytoitu henkilö, joka on edennyt urapolulla oman tieteenalansa professoriksi eli full professor -tasolle.

– Tenure track -polku mahdollisti tutkimuksen suunnittelun pitkällä tähtäimellä. Systeemi myös motivoi ja sitoutti heti omaan työhön sekä laitoksen ja yliopiston kehittämiseen, hän kertoo.

Vakituinen professuuri on ollut Räsäselle tutkijana iso toive ja tavoite.

Lue lisää

BioMediTech – monitieteistä tutkimusyhteistyötä

Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen biotieteiden ja lääketieteen tekniikan instituutti BioMeditech tarjoaa monitieteisen tutkimusympäristön sekä uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan tuen.

BioMediTechin tutkimus ja opetus keskittyy solu- ja molekyylibiologiaan, genetiikkaan, biosensoreihin, laskennallisiin järjestelmiin ja regeneratiiviseen lääketieteeseen.

Lue lisää

Massadatasta käytettävää tietoa

TTY:llä toimivan yhdysvaltalaisen CVDI-keskuksen (Center for Visual and Decision Informatics) toimipiste on saavuttanut kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana merkittäviä tuloksia ja kannustavaa kasvua. Sen osaaminen on vahvaa monilla koko Suomelle strategisesti tärkeillä aloilla.

– Meidän asiantuntemustamme on signaalin-, kuvan- ja videonkäsittely, jota CVDI:ssä ei aiemmin lainkaan ollut. TTY:ssä projektit toteutetaan monitieteisessä Data-to-Decision-tutkimusyhteisössä, kertoo toimipisteen johtaja, professori Moncef Gabbouj.

Lue lisää Rajapinnassa