Tutkimus - Tampereen teknillinen yliopisto

Kärpäsloukun idealla

Valolla liikuteltavat materiaalit kehittyvät Smart Photonic Materials -tutkimusryhmän käsissä kovaa vauhtia. Inspiraatiota on haettu muun muassa kasvikunnasta.

Arri Priimägin ryhmän kehittämä optinen kärpäsloukku on alle sentin mittainen polymeeriliuska. Se on kiinnitetty valokuituun, johon on kytketty sinistä valoa. Kun jokin polymeerin alle osuvista kappaleista heijastaa valoa takaisin sopivalla tavalla, se napsauttaa itsensä kappaleen ympärille. Nostovoimaa on monisatakertaisesti omaan painoon nähden.

Lue lisää Rajapinnasta

Tiedeuutiset

Kestävää, edullista, joustavaa, tehokasta

Suomen Akatemian tutkijatohtori Paola Vivon tutkimat perovskiittiaurinkokennot (PSC) ovat aurinkokennotutkijoiden parissa kuumimpia aiheita.

– PSC:t ovat aurinkokennoteknologian merkittävin läpimurto sitten 1970-luvun. Muutamassa vuodessa niiden hyötysuhde on saatu nousemaan parista prosentista lähelle nykyisten piikennojen tasoa, jopa yli 22 prosenttiin, Vivo sanoo.

Hybrid Nano -hankkeessaan kehitettävät aurinkokennot, jotka ovat edullisia ja niin joustavia, että niitä voitaisiin valmistaa vaikka kankaalle tai talon seinään.

Lue lisää Rajapinnasta

Tutkimus löytyy TUTCRIS-portaalista

TUTCRIS-tutkimustietojärjestelmä on TTY:n tutkimuksen näyteikkuna, josta saa ajantasaisen kuvan tutkijoiden ja tutkimusryhmien toiminnasta julkaisujen, projektien ja tutkijoiden meriittien kautta.

Julkaisuja voi selata esimerkiksi tieteenaloittain tai tutkimusyksikön perusteella. Portaalin kautta pääsee lukemaan avoimia tutkimusjulkaisuja ja lataamaan väitöskirjoja verkkoversioina.

Tutkimustietojärjestelmä löytyy osoitteesta www.tut.fi/tutcris

Teollinen internet puhumaan samaa kieltä

TTY on mukana EIT Digitalin rahoittamassa, kolmivuotisessa ACTIVE-tutkimusohjelmassa. Sen tavoitteena on rakentaa yhteinen, kaupallistettavissa oleva IoT-alusta, jonka avulla pirstaleisen esineiden internetin eri osat saadaan puhumaan samaa kieltä ja keskustelemaan keskenään. 

Alusta helpottaa uusien palveluiden ja sovellusten suunnittelijoiden työtä ja mahdollistaa tiedonsiirron eri markkinoiden ja toimialojen välillä ilman, että laitevalmistajien ja palveluntarjoajien tarvitsee sopia siitä etukäteen erikseen.

Lue lisää Rajapinnasta

Tenure track -polku sitouttaa

Fyysikko Esa Räsänen aloitti työnsä fysiikan laitoksen professorina syyskuussa 2014.  Hän on ensimmäinen TTY:n tenure track -urapolulle rekrytoitu henkilö, joka on edennyt urapolulla oman tieteenalansa professoriksi eli full professor -tasolle.

– Tenure track -polku mahdollisti tutkimuksen suunnittelun pitkällä tähtäimellä. Systeemi myös motivoi ja sitoutti heti omaan työhön sekä laitoksen ja yliopiston kehittämiseen, hän kertoo.

Vakituinen professuuri on ollut Räsäselle tutkijana iso toive ja tavoite.

Lue lisää

BioMediTech – monitieteistä tutkimusyhteistyötä

Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen biotieteiden ja lääketieteen tekniikan instituutti BioMeditech tarjoaa monitieteisen tutkimusympäristön sekä uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan tuen.

BioMediTechin tutkimus ja opetus keskittyy solu- ja molekyylibiologiaan, genetiikkaan, biosensoreihin, laskennallisiin järjestelmiin ja regeneratiiviseen lääketieteeseen.

Lue lisää