Tervetuloa uusi opiskelija - Tampereen teknillinen yliopisto

Tervetuloa opiskelemaan TTY:lle

Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) tarjoaa loistavat puitteet opiskelulle ja harrastamiselle. Jotta pääset nauttimaan tästä kaikesta, muista ottaa opiskelupaikkasi vastaan ja ilmoittautua lukuvuodelle.

Opintosi alkavat maanantaina 20.8., jolloin käynnistyy orientaatioviikko. Tutustu orientaatioviikon ohjelmaan! Viikon aikana tapaat uudet opiskelukaverisi, tutustut omaan tutorryhmääsi ja kampukseen. Saat myös tietoa tärkeimmistä opiskeluasioista.

Jos sinut on valittu maisterivaiheeseen opiskelemaan pelkkää DI-tutkintoa, lue näiltä sivuilta orientaatiosta ja opintojen aloittamisesta:

Hanki TTY:n käyttäjätunnukset hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua, jotta pääset kirjautumaan POPiin, TTY:n opiskelijoiden intranetiin, osoitteessa https://www.tut.fi/pop. POPissa on kaikki opiskeluun ja yliopistoelämään liittyvät välineet ja tiedot yhdessä paikassa.

Ylioppilaskunta toivottaa sinut tervetulleeksi

Tutustu TTY:n ylioppilaskunnan (TTYY)  toimintaan, opiskelijaelämään ja tarjolla oleviin harrastusmahdollisuuksiin lukemalla yo-kunnan fuksilehti Tervetuloa Teekkariksi 2018 -2019. Oman kiltasi toimintaan ja tuleviin tutoreihisi voit tutustua tiedekuntakohtaista tietoa -osuudessa. Ylioppilaskunnasta saat hankittua myös opiskelijakortin. Opiskelijakorttihakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin ennen opintojen alkua ylioppilaskunnan toimistoon.

Opiskelu yliopistossa

Tutustu opiskeluasioihin sekä korkeakouluopiskelijana olemiseen Tampereella:

Apua opintoihin

Heti orientaatioviikon ensimmäisenä päivänä pääset mukaan tutorryhmään ja saat itsellesi oman tutorin. Tutoreina toimivat vanhemmat opiskelijat jotka tutustuttavat sinut uuteen opiskeluympäristöön.

Ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille on tehty opintojen suunnittelun avuksi mallilukujärjestykset. Niihin on koottu ne yhteiset perusopinnot, jotka kyseisenä vuonna suositellaan suoritettavan. Mallilukujärjestysten noudattaminen auttaa pysymään opiskelutahdissa ja estää opintojaksojen kasautumista päällekkäin. Tutustu opintosuuntasi ensimmäisen vuoden mallilukujärjestykseen.

Kaikkiin TTY:n neuvontapalveluihin voit tutustua Navigaattorissa (pdf).

Alle on koottu tietopaketteja asioista, jotka ovat sinulle fuksina ajankohtaisia:

Minne saavun ensimmäisenä päivänä ja miten TTY:lle pääsee?

Ensimmäisen päivän aloitustilaisuus on Hervannan kampusalueen Festia-rakennuksessa Festian isossa salissa.

Hervantaan TTY:n pysäkille kulkevat keskustasta useat bussit. Matkan suunnittelussa auttaa Repa Reittiopas. Kertamaksu käteisellä on 3 €.

Kampusalueelle tullessa kannattaa suosia julkisia kulkuvälineitä. Pysäköintipaikkoja on alueella rajoitetusti ja pysäköinti on maksullista.

Kampuskartta ja pysäköinti

Miten rahoitan elämiseni opintojen aikana?

Opintotuki on opiskelijan ensisijainen toimeentulon turvaamisen tarkoitettu etuus. Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat voivat saada 1.8.2017 alkaen myös yleistä asumistukea.

Opintotukea voit hakea Kelan asiointipalvelussa. Tuki myönnetään aikaisintaan hakemiskuukauden alusta lukein. Uusille opiskelijoille tuki myönnetään 1.9. alkaen. Voit lukea lisää opintotuesta Kelan sivuilta.

Mistä löydän asunnon?

Tärkeää on aloittaa asunnon metsästys ajoissa, koska hakijoita on paljon. Ensimmäisen asunnon saa helpoimmin soluasunnosta, sillä jonot yksiöihin saattavat olla pitkiä. Tampereella tarjoavat opiskelijoille asuntoja seuraavat tahot:

 • TOASin (Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö) asuntohakemuksen voi täyttää TOASin sivuilla
 • Opiskelijan Tampere välittää Tampereen korkeakoulujen opiskelijoille asuntoja vapailta markkinoilta. Asuntoja välitetään ilman asunnon vuokraajalta tai vuokranantajalta perittävää välityspalkkiota.
 • Pirkan opiskelija-asunnot Oy tarjoaa Tampereen kaupungin omistamia vuokra-asuntoja opiskelijoille ja alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille.
 • Tampereen Asuntotorillla on omat palvelupisteet VTS-kodeilla, Tampereen Vuokra-asunnot Oy:llä ja Tampereen Kotilinnasäätiöllä. Lisäksi Asuntotorilta saa yli kymmenen muun yhteisön asuntoesitteitä sekä tietoa näiden yhteisöjen asunnoista. Myös linkit kaikkien Tampereen alueen vuokranantajien nettisivuille löytyvät kaupungin Asuntotorin sivuilta.
 • Lisäksi asuntoa kannattaa etsiä myös vapailta markkinoilta, esimerkiksi Aamulehdestä tai www.vuokraovi.com-verkkopalvelusta.
 • Lumo: vuokra-asunnot Tampere, Lumo-verkkokaupasta asunnon voi vuokrata pankkitunnuksilla heti itse ja muuttaa parhaassa tapauksessa jo seuraavana päivänä.
 • Eikö asuntoa siltikään löydy? Ota yhteys Opiskelijan Tampereen asunnonvälitykseen, info@opiskelijantampere.fi

Mitkä terveyspalvelut minulle kuuluvat?

Opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, jolla on toimipisteitä kaikilla maamme yliopistopaikkakunnilla. YTHS:n toimipisteitä on Tampereella kaksi: Hervannassa TTY:n Konetalossa ja keskustassa yliopiston päärakennusta vastapäätä.

Lisätietoa kaikista YTHS:n palveluista ja ajanvarauksesta saat YTHS:n sivuilta.

Kunnalliset terveyspalvelut

Aina ei YTHS:kään ole auki, joten toimistoaikojen ulkopuolella sairastuessa joutuu turvautumaan muihin terveyspalveluihin. Tampereen kaupungin päivystävä terveysasema on Taysissa sijaitseva ensiapu Acuta. Päivystysasema on avoinna vuorokauden ympäri ja äkillisessä sairaustapauksessa paikalle voi mennä ilman ajanvarausta. Tarvittaessa voit soittaa Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvontaan, puh. (03) 100 23.

Lisätietoa kunnallisista terveyspalveluista.

Mitä liikuntamahdollisuuksia minulla on korkeakouluopiskelijana?

Korkeakouluopiskelijan liikuntamahdollisuudet ovat Tampereella loistavat. TTY kuuluu Unipoli Sportiin, mikä mahdollistaa laadukkaat ja monipuoliset liikuntapalvelut kaikille Tampereen alueen korkeakoulujen opiskelijoille kolmella kampuksella. Käytössä on siis kolmen korkeakoulun liikuntapalvelut vain yhdellä maksulla.

Urheiletko oman lajisi huipulla vai onko huippu lähitulevaisuudessa tähtäimessäsi? Sinun kannattaa hakeutua Urheiluakatemian jäseneksi. Tampereen Urheiluakatemia on vuodesta 2008 Pirkanmaan alueella toiminut, Suomen Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Sen tarkoituksena on 

 • auttaa huipulle tähtääviä urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä
 • välittää urheilun asiantuntija- ja tukipalveluita
 • järjestää koulutuksia ja tapahtumia sekä
 • kehittää ja tukea paikallista urheilutoimintaa ja harjoitteluolosuhteita

Urheiluakatemiaan hakeminen tapahtuu täyttämällä sähköinen hakulomake Tampereen urheiluakatemian nettisivuilla sen jälkeen, kun opiskelupaikka on vastaanotettu. Jäsenyyden kriteerinä toimii Suomen Olympiakomitean ohjeistama lajiliittojen urheilijapisteytys, joka perustuu urheilumenestykseen. Hakemukset käsitellään kahdesti vuodessa syys- ja tammikuussa.

Lisätietoa:

 • TTY:n opinto-ohjaaja Heli Tiitinen
 • Tampereen Urheiluakatemian koordinaattori Petteri Luukkainen 040 739 2231, petteri.luukkainen@varala.fi

Miten TTY:llä voi kansainvälistyä?

Tulevana diplomi-insinöörinä tai arkkitehtinä tulet toimimaan kansainvälisessä ympäristössä. Asiakkaasi ja kollegasi tulevat eri kulttuureista ja puhuvat eri kieliä. Opintojesi aikana voit kehittää kansainvälisiä valmiuksiasi monin eri tavoin.

TTY on yksi Suomen kansainvälisimmistä yliopistoista. Yliopisto rohkaiseekin opiskelijoitaan kansainvälistymään suorittamalla osan opinnoista tai työharjoittelun ulkomailla. Lisäksi opiskelija voi ryhtyä kv-tutoriksi tai suorittaa 20 opintopisteen laajuisen kansainvälistymisosion.

Opintopalvelut auttaa opiskelijoita niin opiskelijavaihtoon kuin ulkomaan työharjoitteluunkin liittyvissä kysymyksissä. Opiskelijavaihtoon lähtemistä tuetaan yliopiston myöntämillä stipendeillä ja ulkomaan harjoitteluun myönnetään apurahaa.

Kansainvälisty kielikeskuksessa

TTY:n kielikeskus tarjoaa sinulle tukea hyvän ja monipuolisen kielitaidon, sekä puheviestinnän ja kulttuurien välisen viestinnän taitojen kehittämiseen.

Jos kuulut niihin opiskelijoihin, joiden ohjelmassa on ruotsin opinnot ensimmäisen vuoden syksyllä, sinun tulee tehdä ruotsin lähtötasotesti orientaatioviikolla, viimeistään keskiviikkona 22.8. Verkossa tehtävän testin avulla saat selville, onko sinulla riittävä kielitaito ruotsin kielen kurssille. Tutorit näyttävät, mistä testi löytyy ja varaavat orientaatioviikon ohjelmaan aikaa testin tekemiselle. Testituloksen perusteella eniten apua tarvitsevat ohjataan pidemmälle ruotsin kurssille.

Jos olet menestynyt hyvin ylioppilaskirjoituksissa (eximia/laudatur) tai olet muuten hankkinut erinomaiset taidot jossakin kielessä, voit näyttää osaamisesi kielikokeella ja siirtyä suoraan edistyneempiin opintoihin tai vaikkapa opiskella kokonaan uutta kieltä. Kielikokeista löydät tarkempaa tietoa POPin opinto-oppaasta hakusanalla ”kielikoe”.

Kaikesta kieliopintoihin liittyvästä saat runsaasti lisää tietoa kielikeskuksesta ja orientaatioviikon infopäivänä. Suuntaa siis silloin rohkeasti Päärakennuksen 1. kerrokseen ja tule kansainvälistymään!

Lue lisää kansainvälistymisestä.

Päivittäjä: Sara Heikkilä, 05.07.2018 12:14.
Sisällöstä vastaa: Tiitinen Heli
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tietoa tty:stä, fuksi, uusi opiskelija

Tervetuloa

Onnittelut!

Olet saanut opiskelupaikan Suomen parhaasta tekniikan alan yliopistosta.

 

Muista tehdä ainakin nämä ennen opintojen alkua:

 1. Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu lukuvuodelle
 2. Hanki TTY:n käyttäjätunnukset
 3. Tee opiskelijakorttihakemus
 4. Tutustu Tervetuloa uusi opiskelija -sivuihin huolella
 5. Lue ylioppilaskunnan Tervetuloa teekkariksi -lehti (pdf.)
 6. Saavu 20.8. orientaatioviikon aloitustilaisuuteen

 

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloitukseen liittyen, ole yhteydessä opintotoimistoon.