Tervetuloa uusi opiskelija - Tampereen teknillinen yliopisto

Tervetuloa opiskelemaan TTY:lle

Muista tehdä ainakin nämä ennen opintojen alkua:

 1. Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu lukuvuodelle
 2. Hanki TTY:n käyttäjätunnukset
 3. Tee opiskelijakorttihakemus
 4. Tutustu Tervetuloa uusi opiskelija -sivuihin huolella
 5. Lue ylioppilaskunnan Fuksilehti
 6. Saavu 21.8. orientaatioviikon aloitustilaisuuteen

 

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloitukseen liittyen, ole yhteydessä opintotoimistoon.

SIVUT PÄIVITYKSESSÄ

Onnittelut! Olet saanut opiskelupaikan Suomen parhaasta tekniikan alan yliopistosta.

 

Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) tarjoaa loistavat puitteet opiskelulle ja harrastamiselle. Jotta pääset nauttimaan tästä kaikesta, muista ottaa opiskelupaikkasi vastaan ja ilmoittautua lukuvuodelle.

Nämä sivut auttavat sinut opinnoissasi alkuun, joten tutustuthan sivuihin huolella.

Opintosi alkavat maanantaina 21.8., jolloin käynnistyy orientaatioviikko. Koko viikko sisältää tutustumista uusiin opiskelukavereihin, kampukseen ja tärkeimpiin opiskeluasioihin, jotta seuraavalla viikolla alkavat opinnot lähtisivät sujuvasti käyntiin. Orientaatioviikko sisältää kaikille opiskelijoille yhteisiä infoja ja oman tutorryhmän kanssa toimimista. Tutustu tarkasti orientaatioviikon ohjelmaan. Jos aloitat opintosi suoraan maisterivaiheessa, tutustu muiden sivujen lisäksi myös maisterivaiheessa aloittavien osuuteen. Jos aloitat maisterivaiheen opinnot Turussa järjestettävässä Konetekniikan DI-tutkinto-ohjelmassa, tarkista opintojen aloitukseen liittyvät aikataulut ohjelman omilta sivuilta.

Sinun kannattaa hankkia TTY:n käyttäjätunnukset hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua. Tunnusten saamisen jälkeen voit tutustua jo etukäteen TTY:n opiskelijoiden intranetiin, POPiin, osoitteessa https://www.tut.fi/pop. POPissa on opiskelijoille kaikki opiskeluun ja yliopistoelämään liittyvät välineet ja tiedot yhdessä paikassa.

Ylioppilaskunta toivottaa sinut tervetulleeksi

TTY:n ylioppilaskunta (TTYY) ja oma kiltasi toivottavat sinut tervetulleeksi opiskelemaan TTY:lle. Voit tutustua paremmin ylioppilaskunnan toimintaan, opiskelijaelämään ja muun muassa tarjolla oleviin harrastusmahdollisuuksiin lukemalla yo-kunnan fuksilehden Tervetuloa Teekkariksi 2016 -2017. Oman kiltasi toimintaan ja tuleviin tutoreihisi voit tutustua oman kiltasi lehden tai muun esittelymateriaalin avulla tiedekuntakohtaista tietoa -osuudessa. Ylioppilaskunnasta saat hankittua myös opiskelijakortin. Opiskelijakorttihakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin ennen opintojen alkua ylioppilaskunnan toimistoon.

Opiskelu yliopistossa

Opiskelu yliopistossa eroaa paljon esimerkiksi lukio-opinnoista. Yliopistossa on akateeminen vapaus, joka tuo mukanaan myös vastuun omista opinnoista. Opiskelijana olet itse vastuussa opinnoista ja niiden sujuvasta etenemisestä. Tämä kannattaa muistaa heti fuksivuoden alusta alkaen, koska opintojen tavoitteellista suoritustahtia määrittelevät vahvasti esimerkiksi opintotuen ja opintoajan rajallisuus. Tampereella korkeakouluopiskelijana olemiseen ja opiskeluasioihin voit tutustua alla olevien teemojen kautta:

Apua opintoihin

Akateeminen vapaus ja vastuu eivät tarkoita sitä, että opintojen suunnittelun kanssa olisit yksin. Heti orientaatioviikon ensimmäisenä päivänä pääset mukaan tutorryhmään ja saat itsellesi oman tutorin. Tutoreina toimivat vanhemmat opiskelijat, jotka ovat itse olleet myös fukseja ja kohdanneet samoja asioita ja kysymyksiä kuin uudet fuksit. Tutoreiden avulla pääset tutustumaan uuteen opiskeluympäristöön, tutustut opiskelukavereihisi ja saat tietoa opiskelusta TTY:llä.

Ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille on tehty opintojen suunnittelun avuksi mallilukujärjestykset, joihin on koottu ne yhteiset perusopinnot, jotka kyseisenä vuonna suositellaan suoritettavan. Mallilukujärjestysten noudattaminen auttaa pysymään opiskelutahdissa ja estää opintojaksojen kasautumista päällekkäin heti opintojen alussa. Tutustu opintosuuntasi ensimmäisen vuoden mallilukujärjestykseen.

TTY:n henkilökunta on sinua varten kaikkeen opintojen suunnitteluun ja opiskeluasioihin liittyvissä tilanteissa. Voit tutustua kaikkiin TTY:n neuvontapalveluihin Navigaattorissa (pdf).

Alapuolelle on koottu tietopaketteja asioista, jotka ovat sinulle fuksina ajankohtaisia:

Minne saavun ensimmäisenä päivänä ja miten TTY:lle pääsee?

Ensimmäisen päivän aloitustilaisuus on Hervannan kampusalueen Festia-rakennuksessa Festian isossa salissa.

Hervantaan TTY:n pysäkille kulkevat keskustasta bussit numero 6, 20 ja 24. Myös busseilla 3 ja 4 pääsee Hervantaan. Matkan suunnittelussa auttaa Repa Reittiopas. Kertamaksu käteisellä on 3 €.

Kampusalueelle tullessa kannattaa suosia julkisia kulkuvälineitä. Pysäköintipaikkoja on alueella rajoitetusti ja pysäköinti on maksullista.

Kampuskartta ja pysäköinti

Miten rahoitan elämiseni opintojen aikana?

Opintotuki on opiskelijan ensisijainen toimeentulon turvaamisen tarkoitettu etuus. Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat voivat saada 1.8.2017 alkaen myös yleistä asumistukea.

Opintotukea voit hakea Kelan asiointipalvelussa. Tuki myönnetään aikaisintaan hakemiskuukauden alusta lukein. Uusille opiskelijoille tuki myönnetään 1.9. alkaen. Voit lukea lisää opintotuesta Kelan sivuilta.

Muistathan, että  opintotuen saamiseen vaikuttavat myös opinnoissa edistyminen ja omat tulot. Sinun tulee  huolehtia itse opintojen riittävästä edistymisestä ja mahdollisten muiden tulojesi vaikutuksesta opintotukeen. Tutustu näihin asioihin jo etukäteen huolella Kelan sivuilla.

Opintotukiasioissa apua saat myös TTY:n opintotoimistosta. Opintotukiasioissa palvelemme ma-to klo 12 - 15 ja pe klo 9 – 12.

Opintotoimisto
Kampusareenan 2. kerros
Sähköposti: opintotuki@tut.fi
Puh: 040 198 1439

Mistä löydän asunnon?

Tärkeää on aloittaa asunnon metsästys ajoissa, koska hakijoita on paljon. Ensimmäisen asunnon saa helpoimmin soluasunnosta, sillä jonot yksiöihin saattavat olla pitkiä. Tampereella tarjoavat opiskelijoille asuntoja seuraavat tahot:

 • TOASin (Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö) asuntohakemuksen voi täyttää TOASin sivuilla
 • Opiskelijan Tampere välittää Tampereen korkeakoulujen opiskelijoille asuntoja vapailta markkinoilta. Asuntoja välitetään ilman asunnon vuokraajalta tai vuokranantajalta perittävää välityspalkkiota.
 • Pirkan opiskelija-asunnot Oy ja Kiinteistö OY Opintanner tarjoavat Tampereen kaupungin omistamia vuokra-asuntoja opiskelijoille ja alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille.
 • Tampereen Asuntotorillla on omat palvelupisteet VTS-kodeilla, Tampereen Vuokra-asunnot Oy:llä ja Tampereen Kotilinnasäätiöllä. Lisäksi Asuntotorilta saa yli kymmenen muun yhteisön asuntoesitteitä sekä tietoa näiden yhteisöjen asunnoista. Myös linkit kaikkien Tampereen alueen vuokranantajien nettisivuille löytyvät kaupungin Asuntotorin sivuilta.
 • Lisäksi asuntoa kannattaa etsiä myös vapailta markkinoilta, esimerkiksi Aamulehdestä tai www.vuokraovi.com-verkkopalvelusta.
 • Lumo: vuokra-asunnot Tampere, Lumo-verkkokaupasta asunnon voi vuokrata pankkitunnuksilla heti itse ja muuttaa parhaassa tapauksessa jo seuraavana päivänä.
 • Eikö asuntoa siltikään löydy? Ota yhteys Opiskelijan Tampereen asunnonvälitykseen, info@opiskelijantampere.fi

Mitkä terveyspalvelut minulle kuuluvat?

Opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, jolla on toimipisteitä kaikilla maamme yliopistopaikkakunnilla. YTHS:n toimipisteitä on Tampereella kaksi: Hervannassa TTY:n Konetalossa ja keskustassa yliopiston päärakennusta vastapäätä.

Lisätietoa kaikista YTHS:n palveluista ja ajanvarauksesta saat YTHS:n sivuilta.

Kunnalliset terveyspalvelut

Aina ei YTHS:kään ole auki, joten toimistoaikojen ulkopuolella sairastuessa joutuu turvautumaan muihin terveyspalveluihin. Tampereen kaupungin päivystävä terveysasema on Taysissa sijaitseva ensiapu Acuta. Päivystysasema on avoinna vuorokauden ympäri ja äkillisessä sairaustapauksessa paikalle voi mennä ilman ajanvarausta. Tarvittaessa voit soittaa Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvontaan, puh. (03) 100 23.

Lisätietoa kunnallisista terveyspalveluista.

Mitä liikuntamahdollisuuksia minulla on korkeakouluopiskelijana?

Korkeakouluopiskelijan liikuntamahdollisuudet ovat Tampereella loistavat. TTY kuuluu Unipoli Sportiin, mikä mahdollistaa laadukkaat ja monipuoliset liikuntapalvelut kaikille Tampereen alueen korkeakoulujen opiskelijoille kolmella kampuksella. Käytössä on siis kolmen korkeakoulun liikuntapalvelut vain yhdellä maksulla.

Urheiletko oman lajisi huipulla vai onko huippu lähitulevaisuudessa tähtäimessäsi? Sinun kannattaa hakeutua Urheiluakatemian jäseneksi. Tampereen Urheiluakatemia on vuodesta 2008 Pirkanmaan alueella toiminut, Suomen Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Sen tarkoituksena on 

 • auttaa huipulle tähtääviä urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä
 • välittää urheilun asiantuntija- ja tukipalveluita
 • järjestää koulutuksia ja tapahtumia sekä
 • kehittää ja tukea paikallista urheilutoimintaa ja harjoitteluolosuhteita

Urheiluakatemiaan hakeminen tapahtuu täyttämällä sähköinen hakulomake Tampereen urheiluakatemian nettisivuilla sen jälkeen, kun opiskelupaikka on vastaanotettu. Jäsenyyden kriteerinä toimii Suomen Olympiakomitean ohjeistama lajiliittojen urheilijapisteytys, joka perustuu urheilumenestykseen. Hakemukset käsitellään kahdesti vuodessa syys- ja tammikuussa.

Lisätietoa:

 • TTY:n opinto-ohjaaja Heli Tiitinen
 • Tampereen Urheiluakatemian koordinaattori Petteri Luukkainen 040 739 2231, petteri.luukkainen@varala.fi

Miten TTY:llä voi kansainvälistyä?

Tulevana diplomi-insinöörinä tai arkkitehtinä tulet toimimaan kansainvälisessä ympäristössä. Asiakkaasi ja kollegasi tulevat eri kulttuureista ja puhuvat eri kieliä. Opintojesi aikana voit kehittää kansainvälisiä valmiuksiasi monin eri tavoin.

Mitä on kansainvälisyys?

Erilaisia kulttuureita, vieraita kieliä, uskomattomia kokemuksia. Tutustumalla eri kulttuureihin ja erilaisiin toimintatapoihin tutut käytännöt näkee uudessa valossa, mikä luo mahdollisuuden oppia samalla myös uusia puolia omista tottumuksista ja tavoista. TTY tarjoaa useita mahdollisuuksia kansainvälistyä. TTY on yksi Suomen kansainvälisimmistä yliopistoista. Yliopisto rohkaiseekin opiskelijoitaan kansainvälistymään suorittamalla osan opinnoista tai työharjoittelun ulkomailla. Kansainvälistyä voi myös lähtemättä minnekään, sillä kv-tutorointi avaa mahdollisuuden parantaa kielitaitoa ja tutustua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin. Opiskelija voi opintojensa aikana suorittaa 20 opintopisteen laajuisen kansainvälistymisosion.

Opintopalvelut auttaa opiskelijoita niin opiskelijavaihtoon kuin ulkomaan työharjoitteluunkin liittyvissä kysymyksissä. Sopiva vaihtopaikka löytyy kaikille, sillä TTY:llä on eri puolilla maailmaa yli 230 yhteistyöyliopistoa, joihin on mahdollista lähteä opiskelijavaihtoon. Lisäksi opiskelijavaihtoon lähtemistä tuetaan yliopiston myöntämillä stipendeillä. Opiskelu- tai työharjoittelupaikan voi itse etsiä, ja sen etsintään saa vinkkejä opintopalveluista. Myös kansainvälisen harjoittelun vaihtojärjestöt auttavat työharjoittelupaikan löytämisessä. TTY myöntää ulkomaan harjoitteluun apurahaa.

Kansainvälisty kielikeskuksessa

Kieliopinnot ovat tärkeä osa kansainvälistymistä. Hyvä ja monipuolinen kielitaito on osa tekniikan alan ammattilaisen asiantuntijuutta. Työelämässä vaaditaan sujuvaa ja vakuuttavaa viestintää niin kotimaisilla kuin vieraillakin kielillä. TTY:n kielikeskus tarjoaa sinulle tukea näiden taitojen kehittämiseen.

Eri kielten lisäksi voit opiskella puheviestintää ja kulttuurien välistä viestintää. Opintojen sisällöt ja menetelmät ovat työelämälähtöisiä ja käytännönläheisiä. Englannin, ruotsin ja suomen opintoja on yhdistetty oman alan opintoihin, jolloin oppiminen on motivoivaa ja tehokasta. Opintojen sujuvoittamiseksi alakohtaiset kieliopinnot ovat aikataulutettu tutkintoihin ja pakolliset kieliopinnot suoritetaan suunniteltuna ajankohtana.

Jos kuulut niihin opiskelijoihin, joiden ohjelmassa on ruotsin opinnot ensimmäisen vuoden syksyllä, sinun tulee tehdä ruotsin lähtötasotesti orientaatioviikolla, viimeistään torstaina 24.8. Verkossa tehtävän testin avulla saat selville, onko sinulla riittävä kielitaito ruotsin kielen kurssille. Tutorit näyttävät, mistä testi löytyy ja varaavat orientaatioviikon ohjelmaan aikaa testin tekemiselle. Testituloksen perusteella eniten apua tarvitsevat ohjataan pidemmälle ruotsin kurssille.

Jos olet menestynyt hyvin ylioppilaskirjoituksissa (eximia/laudatur) tai olet muuten hankkinut erinomaiset taidot jossakin kielessä, voit näyttää osaamisesi kielikokeella ja siirtyä suoraan edistyneempiin opintoihin tai vaikkapa opiskella kokonaan uutta kieltä. Kielikokeista löydät tarkempaa tietoa POPin opinto-oppaasta hakusanalla ”kielikoe”.

Voit myös muodostaa sivuaineen kieliopinnoistasi. Sivuaineeseen voit ottaa mukaan myös vaihto-opintojen aikana suorittamiasi kieliopintoja. Tästä ja kaikesta kieliopintoihin liittyvästä saat runsaasti lisää tietoa orientaatioviikon infopäivässä keskiviikkona 23.8. Suuntaa siis silloin rohkeasti Päärakennuksen 1. kerrokseen ja tule kansainvälistymään!

Päivittäjä: Kaisa Keskitalo, 30.11.2017 13:36.
Sisällöstä vastaa: Tiitinen Heli
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tietoa tty:stä, fuksi, uusi opiskelija