TUTLab - yhteisöllinen verstas - Tampereen teknillinen yliopisto

TUTLab - TTY:n yhteisöllinen verstas

ProLab+FabLab=TUTLab

TUTLabin muodostavat:

 • tilaustyöpaja ProLab
 • kaikille avoin oppimisympäristö Fablab TUT
   

ProLab

ProLabin rooli kevyenä konepajana on tukea tutkimusta ja opetusta valmistamalla tutkimuslaitteita niiden käyttöön. Tämän lisäksi ProLab palvelee ulkopuolisia yrityksiä. ProLabin tarjoamia palveluita ovat muun muassa osavalmistus, kokoonpano, mekaaninen ja sähkömekaaninen konsultaatio sekä koneistuspalvelut. Lisätietoja TUTLabin palveluista TTY:n sisäisille tutkimusryhmille löytyy Tutkasta. Yritykset ja TTY:n ulkopuoliset tutkimusryhmät voivat ottaa yhteyttä Lasse Söderlundiin (lasse.soderlund(at)tut.fi).

FabLab TUT   

Fablab TUT on kaikille avoin täysin uusi oppimisympäristö, joka on rakennettu TTY:n sovelluksena globaalista MIT:n kehittämästä Fablab-konseptista. Se on avoin digitaalisen valmistuksen verstas, jossa opastetaan digitaalisen valmistuksen ja käsillä tekemisen kokeilemiseen ja oppimiseen. FabLab toimii kaikkien halukkaiden työpajana ja tekemisen keskipisteenä TTY:n opiskelijoille, henkilökunnalle. Tämän lisäksi FabLab TUT järjestää kaikille avoimia työpajoja sekä on avoinna yleisölle tiettyinä aikoina omien projektien tekemistä varten. FabLabissa kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan digitaaliseen valmistukseen pelkkiä materiaalikustannuksia vastaan.

 

FabLab TUT:n tarjoamat mahdollisuudet (laitteet, käyttöohjeet ym.)

Laitteet ja käyttöohjeet
Ohjeita ja linkkejä mallinnukseen
Keskustelupalsta
Tehtyjen töiden raportointi

Miten pääsen käyttämään TUTLabia?

TTY:n henkilökunta ja opiskelijat
Yleisö
Päiväkodit
Rekisteröityminen ja kulkuoikeus
Materiaalit
Hinnat

TUTLab yrityksille

Yhteystiedot ja media

 

 

FabLab TUT:n tarjoamat mahdollisuudet

FabLabissa käytettävissä olevat laitteet:

 • 3D-tulostimet 6 kpl
  • 2 kpl MakerBot Replicator+ muovitulostin (295x195x165 mm l/w/h)
  • 1 kpl MakerBot Mini+ muovitulostin (101x126x126 mm l/w/h)
  • 1 kpl Markforged Mark Two hiilikuiti-/lasikuitutulostin (575mmx 322mmx360mm l/w/h)
  • 2 kpl Projet 460Plus kipsitulostin
 • 3D-skanneri 2 kpl
  • Käsiskanneri (Artec Eva)
  • Pöytäskanneri
 • Laserleikkurit 2 kpl
  • Epilog Laser Fusion 75W, työstöalueen koko 1016 mm x 711 mm
  • Trotec  CO2 Laser System 60W, työstöalueen koko 610 mm x 305 mm
 • CNC-levyjyrsin 1 kpl
  • Excitech E2-1325, työstöalue 2400 mm x 1200 mm
 • Vinyylileikkuri 1 kpl (Summa, työalueen leveys n. 600 mm)
 • Brodeerauskone 1 kpl (Husqvarna Designer Diamond Royale)
 • Elektroniikkatyöpyödät 2 kpl (TEKLAB)
 • Kuumalankaleikkurit 2 kpl
  • pöytämalli Proxxon Thermocut 230E (390x280 mm)
  • lattiamalli HWS-table (leikkausleveys ja -korkeus 500mm)
 • Lämpöprässi TS One Heat Press (380x500mm)
 • Käsityökalut

 

Laitteiden käyttöohjeet, valmistajan infoa ym.

Makerbot-tulostimet
Replicator+_User_Manual.pdf
 

Markforged tulostin

Epilog laserleikkuri
TUTLabin omat ohjeet: Epilog laser cutter quick guide.pdf

Trotec laserleikkuri

CNC-jyrsin
TUTLabin omat ohjeet: CNC jyrsin (pdf)

Vinyylileikkuri

Husqvarna brodeerauskone

TEKLAB elektroniikkapöytä
TUTLabin omat ohjeet: TekLab elektroniikkapöytä suomeksi.pdf
TUTLabin omat ohjeet: TekLab elektroniikkapöytä quick guide englanniksi.pdf

 

Ohjeita ja linkkejä mallinnukseen:

Lyhyt ohje 2D- ja 3D-mallinnusohjelmiin löytyy täältä.

Hyviä ideoita ja valmiita malleja etenkin laser-leikkurin ja 3D-printterin osalta löytää näiltä sivuilta:

http://www.thingiverse.com/

https://grabcad.com/library

Laatikoiden malleja: http://makeabox.io/

Suomenkielinen blogi 3D-tulostamisesta: http://kolomeree.blogit.tampere.fi

Miten pääsen käyttämään TUTLabia?

 

TTY:n opiskelijoille ja henkilökunnalle

FabLab TUT on avoin kaikille TTY:n henkilökunnan jäsenille ja opiskelijoille pelkkiä materiaalikustannuksia vastaan. Ohjeet, miten toimia, jos opiskelija/henkilökunnan jäsen haluaa FabLab TUT:n käyttäjäksi löytyvät alta sekä Tutkasta (Tilat - TUTLab) ja POPista (Opiskelu - TUTLab).

TTY:n laboratoriot ja tutkimusryhmät voivat hyödyntää FabLabia myös tykypäivän järjestämisessä. Tykypäivänä voi valmistaa esim. koruja vanerista/akryylistä, painaa paitoja/kangasta tai brodeerata. Tykypäivän hinta TTY:n yksiköille on 100 € sisältäen materiaalit. Erilaiset lyhyet esittelyt/vierailut laboratorioille tai vierailijaryhmille onnistuvat myös. Jos olet kiinnostunut tykypäivästä tai vierailusta FabLabissa, ole yhteydessä koordinaattori Sanna Kivimäkeen tai projektipäällikkö Jussi Viljaseen

Yleisölle ja vierailijoille

FabLab TUT on avoin myös TTY:n ulkopuolisille käyttäjille pelkkiä materiaalikustannuksia vastaan yleisölle tarkoitettuina aikoina. Tämän lisäksi FabLabissa järjestetään erilaisia yleisötapahtumia. Ensimmäiset kaikille avoimet päivät järjestetään kevään 2017 aikana ja niistä sekä yleisötapahtumista tiedotetaan FabLab TUT:n Facebook-sivuilta. Ohjeet, miten toimia, jos haluat FabLab TUT:n käyttäjäksi löytyvät alta.

Myös koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien on mahdollista tulla tutustumaan FabLabiin. Lisää tietoa tutustumisesta TTY:n löytyy täältä. Mikäli olet kiinnostunnut vierailusta FabLabissa voit ottaa yhteyttä myös suoraan koordinaattori Sanna Kivimäkeen.

FabLab sijaitsee TTY:n kampuksella Hervannassa. FabLab on Sähkötalon B-siiven pohjakerroksessa, kts. kampuskartta.

 

Miten FabLab TUT:ta käytetään?

1. Rekisteröityminen ja kulkuoikeus

Lue itseäsi koskevat säännöt ja vastuuvapautussopimus.

Käyttösäännöt TTY:n opiskelijat ja henkilökunta

Käyttösäännöt yleisö

Käyttösäännöt yritykset

Vastuuvapautus

Kulkukortti

 • TTY:n opiskelijat ja henkilökunta: käyttöoikeus rekisteröityy henkilökunta- tai opiskelijakortille.
 • Yleisö: Käyttäjät saavat 20 euron maksua vastaan kulkukortin, jolle käyttöoikeus rekisteröityy. Kortti on henkilökohtainen ja sitä ei saa luovuttaa kenenkään muun käyttöön. Käyttöoikeus on voimassa yhden (1) kalenterivuoden kerrallaan, jonka jälkeen se tulee uusia. Jos kortti katoaa, on siitä ilmoitettava FabLab TUT:n henkilökunnalle välittömästi (tutlab@tut.fi). 
 • Yritysten edustajat: Käyttäjät saavat rekisteröitymistä vastaan kulkukortin, jolle käyttöoikeus rekisteröityy. Kortti on
  henkilökohtainen ja sitä ei saa luovuttaa kenenkään muun käyttöön. Käyttöoikeus on voimassa
  yhden (1) kalenterivuoden kerrallaan, jonka jälkeen se tulee uusia. Jos kortti katoaa, on siitä
  ilmoitettava FabLab TUT:n henkilökunnalle välittömästi (tutlab@tut.fi).

ta ja käyttöä varten tulee rekisteröityä FabLab TUT:n käyttäjäksi. Rekisteröityessään henkilö vakuuttaa lukeneensa ja hyväksyneensä FabLab TUT:n käyttösäännöt (Code of conduct) sekä vastuuvapautuksen (Terms of Use and Liability).

 • Opiskelijat ja henkilökunta rekisteröityvät Tutkan/POPin kautta
 • Yleisön ja yritysten edustajien rekisterötyminen tapahtuu FabLab TUT:ssa. Rekisteröitymistä varten henkilöllä tulee olla valokuvallinen henkilöllisyystodistus.

 

Laitteiden varaus

 • TTY:n opiskelijat ja henkilökunta: varaa haluamasi laite TTY:n tilanvarausjärjestelmän kautta (Web room booking). Lisäohjeita ja linkki ohjelmaan Tutkassa ja POPissa.
 • Yleisö ja yritysten edustajat: Laitteet varataan FabLab TUT:n henkilökunnalta sähköpostilla (tutlab@tut.fi). FabLab TUT pidättää oikeuden rajoittaa yhden henkilön tekemiä varauksia. Käyttäjät voivat varata laitteita käyttöönsä niille ajoille, kun FabLab TUT on avoinna ulkopuolisille käyttäjille/yrityksille.
 • Varaa laite vasta, kun työ on suunniteltu ja valmis tulostettavaksi.

 

5.Tutustu laitteiden käyttöohjeisiin- ja videoihin osoitteessa alapuolella olevassa "Tietoa kaikille FabLabin käyttäjille"-osiossa ja Youtube-kanavalla. CNC-jyrsintä saavat käyttää ainoastaan erillisen perehdytyksen käyneet henkilöt.

6. Jokaisella kerralla ennen laitteiden käyttöä, on kulkukortti rekisteröitävä lukulaitteella todistaaksesi FabLab TUT:n laitteiden käyttöoikeuden.

7. Ensimmäisellä käyttökerralla ota yhteyttä henkilökuntaan ja käy läpi tilan ja laitteen turvallisuus- ja käyttöohjeet.

8.

9. Käytetyt materiaalit ja niiden hinnat merkitään ylös FabLabissa tarjolla oleviin lappuihin. Kun työ on valmis, se tuodaan käytettyjen materiaalien listan kanssa nähtäväksi henkilökunnalle. Maksaminen tapahtuu maksupäätteellä.

10. Henkilökunta ei anna varsinaista ohjelmien käyttöopetusta vaan jokaisen käyttäjän on itse opeteltava suunnitteluohjelmien käyttö. Jos kuitenkin tarvitset apua suunnitteluohjelmien valinnassa ja/tai niiden soveltamisessa laitteita käytettäessä, autamme mielellämme (lue myös alla oleva "Tietoa kaikille FabLabin käyttäjille").

Materiaalit

Voit käyttää FabLab TUT:ssa myynnissä olevia materiaaleja. Ohessa on lista (pdf) materiaaleista, joita TUTLabista löytyy. Lista on suuntaa antava eli tarjolla saattaa olla materiaaleja, joita ei listassa ole tai kaikkia materiaaleja ei välttämättä ole tarjolla koko ajan. Omien materiaalien käyttämisestä on sovittava erikseen henkilökunnan kanssa. Henkilökunta auttaa materiaalien hankinnassa, jos tarvitsemaasi materiaalia ei löydy varastosta. TUTLabista löytyy myös Futation-materiaalikirjasto, jonka avulla on helppo löytää erilaisia olemassa olevia materiaaleja ja yhteystiedot niiden hankkimiseen.

Hinnat ja maksutavat

TUTLabissa maksetaan pankki-/luottokortilla. Käteinen ei käy maksuvälineenä. Yritykset ym. voidaan laskuttaa.

Materiaalien hinnat ovat nähtävillä TUTLabissa. Hinnat saattavat vaihdella esim. ostetun erän koon mukaan, jonka vuoksi ne eivät ole näkyvillä muualla.

 

Keskustelupalsta (tulossa)

Tehtyjen töiden raportointi (tulossa)

Kaikki TUTLabissa thedyt työt tulee raportoida. Työstä on jätettävä

 

TUTLab yrityksille

TUTLab tarjoaa yrityksille monia eri mahdollisuuksia.

ProLab

ProLab on kevyt konepaja, joka palvelee myös yrityksiä. ProLabin tarjoamia palveluita ovat muun muassa osavalmistus, kokoonpano, mekaaninen ja sähkömekaaninen konsultaatio sekä koneistuspalvelut. Mikäli olet kiinnostunut ProLabin tarjoamista palveluista, ota yhteyttä ProLabin vetäjään Lasse Söderlundiin.

FabLab TUT

FabLab TUT palvelee yrityksiä monin tavoin. Yritys voi toteuttaa FabLabissa monenlaisia tilaisuuksia tai työpajoja tai varata käyttöönsä tarvitsemiaan yksittäisiä laitteita.

Tuotekehityspaja

 • FabLab omaan käyttöön (tilassa ei tällöin työskentele muita)
 • Kaikki laitteet ja koneet ohjatusti käytettävissä
 • Mahdollisuus hyödyntää TTY:n professoreiden ja tutkijoiden asiantuntemusta
 • Kesto 8 tuntia
 • Soveltuva henkilömäärä 10 - 20
 • Hintaluokka noin 2 500 euroa + materiaalit

 

 

 

 

 

TYKY-iltapäivä

 • FabLab omaan käyttöön (tilassa ei tällöin työskentele muita)
 • Ohjelma voi sisältää esimerkiksi:
  • tutustumista laitteisiin
  • pienen tuotteen käytännön toteutus ohjatusti, FabLabin laitteilla voi tehdä esim. koruja ja painaa t-paitoja
  • ruokailu, jonka yhteydessä viihteellistä oheisohjelmaa
 • Kesto 6 tuntia
 • Soveltuva henkilömäärä 10 - 30
 • Hintaluokka noin 2 000 euroa + materiaalit

 

 

 

 

 

 

 

Yksittäisten laitteiden varaus

Yritys voi varata käyttöönsä yksittäisiä laitteita. Laitteiden tuntihinta on 100€ (+alv) /alkava tunti. Yrityksen henkilön, joka tulee käyttämään laitteita tulee rekisteröityä TUTLabin käyttäjäksi (kts. yllä Miten pääsen käyttämään TUTLabia?).

 

 

 

 

 

 

Opiskelijayhteistyö

 • Haasta opiskelijat toteuttamaan ideoita ja etsimään ratkaisuja yrityksen tarpeisiin
 • Opiskelijat hyödyntävät TUTLabin koneita ja laitteita ongelman fyysisen ratkaisun toteuttamiseksi
 • Työlle voi antaa aikarajan
 • Opiskelijat saavat palkkioksi mahdollisesti opintopisteitä ja/tai stipendin yritykseltä
 • Yritys voi löytää sopivia osaajia ja tulevaisuuden työntekijöitä

Tutustu myös muihin TTY:n tarjoamiin opiskelijayhteistyön muotoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarvittaessa räätälöimme tarpeitanne vastaavan tapahtuman tai palvelun. TUTLabin palvelut ovat yrityksille maksullisia.
Ota yhteyttä: projektipäällikkö Jussi Viljanen, 050 300 8839, jussi.viljanen@tut.fi

Yhteystiedot ja media:

FabLab sijaitsee TTY:n kampuksella Hervannassa. FabLab on Sähkötalon B-siiven pohjakerroksessa, kts. kampuskartta.

TUTLabin käyntiosoite:

SB101 Sähkötalo 1 krs.

Korkeakoulunkatu 3

33720 Tampere

TUTLabin postiosoite:

TUTLab/Tampereen teknillinen yliopisto

PL 692

33101 Tampere

Sähköposti: tutlab(at)tut.fi

Some-kanavat, joita käytämme ovat

Facebook

Instagram

YouTube-kanava

Henkilökunta:

Projektipäällikkö Jussi Viljanen jussi.viljanen(at)tut.fi, p. 050 300 8839

Koordinaattori Sanna Kivimäki sanna.kivimaki(at)tut.fi, p. 050 301 4052

Laboratoriomestari Taru Arvio taru.arvio(at)tut.fi, p. 040 198 1202

Laboratoriomestari Mika Kiirikki mika.kiirikki(at)tut.fi, p. 050 447 9236

 

Sivun kuvat: Arto Jalonen, Jussi Viljanen, Taru Arvio

Päivittäjä: Sanna Kivimäki, 27.04.2017 16:10.
Sisällöstä vastaa: Kivimäki Sanna
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö