Sähkötekniikka - Tampereen teknillinen yliopisto

Sähkötekniikan opiskelijat kertovat

Nimi: Ossi Martikainen

Koulutusala: sähkötekniikka
Kotipaikka: Tampere

Mitä opiskelet?

Pääaineena luen elektroniikkaa ja sivuaineena systeemitekniikkaa.

Kerro esimerkki kiinnostavasta harjoitustyöstä?

Eräällä kurssilla pääsin suunnittelemaan ja valmistamaan tietokoneella säädettävän jännitelähteen. Harjoitustyössä pääsi suunnittelemaan kytkentäkaavion ja piirilevyn layoutin, syövyttämään piirilevyn, kolvaamaan komponentit ja koodaamaan jännitteen säätöön tarvittavan ohjelman. Projektina jännitelähde kuulosti aika tylsältä, mutta 150 tunnin turhautumisen jälkeen toimiva laite tuntui aika huikealta ja oma osaaminen oli ottanut aikamoisen harppauksen.

Miksi tulit juuri Tampereelle opiskelemaan? Mikä Tampereessa ja Hervannassa on parasta?

Halusin opiskelemaan teknilliselle alalle ja vaihtoehtoinani oli alustavasti Lappeenranta ja Tampere. Kaverit lähtivät opiskelemaan Tampereelle ja tulin itse perässä. Asun itse Hervannassa ja pidän Tampereen monipuolisuudesta. Kotikadun varrelta lähtevällä bussilla pääsee kymmenen minuutin välein keskustaan ja Hervannasta toisaalta löytyy hienoa luontoa kävelymatkan päästä.

Miksi aiot valmistuttuasi? Mihin muualle alaltasi valmistuu?

Olen suunnitellut keskittyväni sulautettuihin järjestelmiin. Käytännössä alan työt ovat elektroniikkalaitteiden suunnittelua tai laitteistoläheistä koodausta. Sivuaineilla yritän painottaa mikroskaalan osaamista ja mahdollisesti puettaviin laitteisiin erikoistumista. Koulutuksesta voi saada valmiuksia eri painotuksilla esimerkiksi työskentelyyn elektroniikan tuotantolaitoksissa tai vaikka vahvistinsuunnittelussa.


Nimi: Iina Flyktman

Koulutusala: sähkötekniikka
Kotipaikka: Jyväskylä

Mitä opiskelet?

Opiskelen tehoelektroniikkaa sekä elektroniikkaa. Olen lisäksi lukenut jonkin verran sähkövoimatekniikkaa. Elektroniikasta opiskelen diplomivaiheessa uusia materiaaleja sekä valmistusta.

Kerro esimerkki kiinnostavasta harjoitustyöstä?

Kiinnostava harjoitustyö on sellainen, jossa pääsemme ryhmässä soveltamaan oppimiamme asioita. Tällä hetkellä olen kurssilla, jolla ryhmässä suunnittelemme ja toteutamme jonkin laitteen, jonka olemme itse ideoineet. Olemme saaneet laitteen toteuttamiseen budjetin, aikataulun ja tietyn vaatimustason, mutta muuten saamme hyödyntää ryhmän sisältä löytyvää osaamista eri osa-alueilta ja kehittää laitteen itse. Työssä käydään läpi koko prosessi uuden idean syntymisestä siihen, miten se saadaan markkinoitua asiakkaille ja toimivaksi tuotteeksi.

Miksi tulit juuri Tampereelle opiskelemaan? Mikä Tampereessa ja Hervannassa on parasta?

Tampere oli mielestäni hyvällä sijainnilla ja sopivan kokoinen kaupunki. Tampereella on paljon harrastusmahdollisuuksia, opiskelijoille suunnattuja tapahtumia, ravintoloita sekä toimiva joukkoliikenne. Hervannassa parasta on se, että kaikki tärkeä löytyy tosi läheltä: koulu, kaupat, posti ja liikuntapaikat. Hervannassa asuu paljon opiskelijoita ja lähes aina löytyy tapahtumia, joihin voi osallistua ja tavata ihmisiä. Jos Hervannasta loppuu tekeminen, niin kulkuyhteydet keskustaan ovat todella hyvät.

Miksi aiot valmistuttuasi? Mihin muualle alaltasi valmistuu?

Itseäni kiinnostaa jonkinlainen tutkimustyö tai testaus, sen enempää en vielä osaa sanoa. Sähkötekniikan alalta voi päätyä hyvin erilaisille urapoluille, esimerkiksi elektroniikan tai lääketieteellisten sovellusten suunnitteluun, sähköverkkojen suunnittelijaksi, sähkölaitoksille työntekijöiksi, asiantuntijatehtäviin erilaisiin yrityksiin, ostopäälliköiksi tai vaikka opettajiksi.

Päivittäjä: Virpi Andersin, 23.02.2016 13:22.
Asiasanat: opiskelu ja opetus, teekkarit kertovat, sähkötekniikka