Tyttö sinä olet tähti – tekniikassakin! - Tampereen teknillinen yliopisto

Tyttö sinä olet tähti – tekniikassakin!

Sonja Kimpimäki, 20, on toisen vuoden teekkari, joka opiskelee myös sisustussuunnittelijaksi. Tekniikan alalle hakeutunutta Sonjaa ei pidätellyt edes lukiossa valittu lyhyt matematiikka, sillä hän kirjoitti kuitenkin pitkän, arvosanalla M. Toista vuotta Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskeleva Sonja haluaa uran, joka tarjoaa haasteita, mutta ei polta loppuun.

Sonja ymmärsi lopullisesti abiturienttivuotenaan, että hän haluaa teknilliseen yliopistoon, vaikka joku toinen oli jo ehtinyt haaveilla vaihtoehdosta hänen puolestaan. Päätöstä seurasi sarja kunnianhimoa vaativia toimenpiteitä, sillä lyhyen matematiikan osaaminen piti upgreidata pitkäksi, jotta ovet TTY:lle avautuisivat.

– Tekniikan alaan liittyy joillain naisilla vahvoja ennakkoluuloja. Termi teknillinen vie ajattelun helposti väärille urille. Onneksi otin asioista selvää ja ymmärsin, kuinka monipuolinen ura diplomiinsinöörillä voi olla. Teknillisissä opinnoissa ei aina ole kyse tekniikasta, vaan teknillisestä ajattelutavasta ja näkemyksestä.

Asenne ratkaisee

Sonjan sisukas asenne näkyy kaikessa arjessa. Hän tekee sen, mistä unelmoi, eikä ole valmis tinkimään tärkeistä asioista. Sisustussuunnittelu ja tekniikan ala eivät poissulje toisiaan, päinvastoin. Moniosaaminen on päivän sana. Tämä on mahdollisuuksien maailma.

– Kovalla työllä pääsee haluamiinsa tavoitteisiin. Haasteellisempaa on tietää, mitä haluaa, koska se lähtee vahvuuksiensa tunnistamisesta. Itseensä ja unelmiinsa pitää uskoa.

Sonjalle teknilliseen yliopistoon sisäänpääsy ensiyrittämällä oli jackpot, jota hän osasi kuitenkin odottaa.

– Mietin puskevani sisään samalla draivilla, millä selätin ylioppilaskirjoitukset. Isäni on diplomi-insinööri, mikä toki auttoi. Myös koko perheen tuki oli tärkeää, ja nykyään nuorempi siskonikin opiskelee samaa alaa.

Yhteisöllinen ja viihtyisä kampus

Hervannan kampuksella on puitteet kohdillaan. Tiivis yhteisö, ravintolat ja harrastetilat viihdyttävät monipuolisesti - teekkarisaunatiloista puhumattakaan!

– Teekkarit tuntevat hyvin toisensa. Opiskelukavereiden tuella on vaikutusta jaksamiseen ja innostuksen säilyttämiseen.

Vaikka koulupäivät venyvät usein pitkiksi ja kampuksella tulee vietettyä paljon aikaa, muutamasta asiasta Sonja ei tingi: unesta, liikunnasta, ystävistä ja hyvästä ruuasta.

Tulevaisuuden uravalinta ei vielä ole kristallinkirkkaana Sonjan mielessä, eikä hän halua siitä stressata toisena opiskeluvuotenaan.

– Jos en pelkäisi mitään, lähtisin yrittäjäksi. Tällä hetkellä minua kiehtoo kuitenkin erikoistuminen jonkun osa-alueen huipulle. Diplomi-insinöörille löytyy vaihtoehtoja!

Sonjan vinkit uraansa miettiville tulevat tässä:

– Tehkää unelmienne eteen töitä! Enemmän kaduttaa se, mitä jätti tekemättä, kuin se mitä tuli tehtyä. Vaikka et olisi ajatellut vielä tekniikan opintoja, anna niille mahdollisuus. Tutki TTY:n tarjontaa ja lue blogeja sekä kysele alalla olevilta kokemuksia. Tekniikka ja teknologia ovat tulevaisuuden aloja! Ja kun pääset opiskelemaan, ota opiskelijaelämästä kaikki irti.

Unelmat varautukaa, te saatatte toteutua!

Päivittäjä: Minna Puntila, 24.02.2017 11:14.
Asiasanat: opiskelu ja opetus