Roosa vaihtoi uraa lennosta - Tampereen teknillinen yliopisto

Roosa vaihtoi uraa lennosta

Viitasaarelainen Roosa Haapavirta 25, kouluttautui lukion jälkeen kokiksi. Nopeasti hän kuitenkin hakeutui taas kouluun, ja nyt, tuotantotalouden teekkarina, hän tuntee nyt olevansa omalla alallaan. Tie tutkinto-opiskelijaksi aukeni avoimen yliopiston kautta.

– Kokiksi valmistuttuani muutin Tampereelle, ja aluksi minulla ei ollut täällä töitä. Halusin käyttää luppoajan johonkin järkevään ja huomasin TTY:n avoimen yliopiston väyläopinnot.

Väyläopinnot on tarkoitettu tutkinto-opiskelijoiksi haluaville, ja 20 opintopisteen kokonaisuuden suoritettuaan opiskelija voi hakea tutkinto-opiskelijaksi erillisvalinnassa.

– Otin opinnot ensin lähinnä lukioaikaisten lempiaineideni eli matematiikan, fysiikan ja kemian kertauskurssina, mutta opiskelu vei mukanaan.

Väyläopinnot on mahdollista tehdä työn ohessa, mutta Roosa myöntää, että aika paljon ne vaativat. Hän ei juuri käynyt luennoilla, vaan teki hommia kotona laskuharjoitusten parissa, osin yksin, osin ystävän kanssa.

– Ystävyyssuhteita opiskelukavereihin kannattaa solmia, sillä yhdessä on mukavampi tehdä töitä. Löysin itsekin väyläopintojen aikana kaverin, joka myös pääsi niiden kautta tutkinto-opiskelijaksi.

Tuotantotalous on Roosan juttu

– Kun haku väyläopinnoista tutkinto-ohjelmaan tuli ajankohtaiseksi, aloin ottaa selvää vaihtoehdoista. Tuotantotalous oli kivan laaja eikä niin tekninen ala. Se tuntui järkevältä ja helpolta.

Tutkinto-opiskelijaksi Roosa pääsi väyläopintokurssien arvosanojen perusteella suoraan. Ja avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot luettiin hyväksi opinnoissa, jolloin pakolliset fysiikan kurssitkin olivat seuraavalta syksyltä pois.

– Luennoilla istumista opiskelu ei vieläkään ole, vaan yhdessä tekeminen painottuu. Teemme laskuharjoituksia ja ratkaisemme yritysten oikeita ja keksittyjä ongelmia ja kirjoitamme niistä raportteja.

Haastavinta kunnianhimoiselle Roosalle on ollut se, että opiskelu vie paljon aikaa, jos haluaa kunnon arvosanoja. Sillä niitä hän haluaa.

Kokin töitä Roosa tekee opintojen ohella edelleen, mutta tuotantotalouden opiskelu on se oma juttu.

– Innostun koko ajan enemmän ja enemmän.

Kohti kansainvälisyyttä

Kotiväki on suhtautunut Roosa teknilliseen uraan kannustavasti, mutta tuotantotalous on ala, jota hän on usein joutunut avaamaan. Tuotantotalouden opinnoissa yhdistyvät talous ja tekniikka. Alan diplomi-insinöörit työllistyvät yritysten vaativiin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtäviin, usein kansainväliselle työuralle. Maailman tuulet kiinnostavat myös Roosaa.

– Valmistuttuani haluan kansainvälisiin töihin. Jo ensi kevääksi olen lähdössä vaihtoon Singaporeen, missä tarkoitukseni on suorittaa konetekniikan sivuaineopintoja.

Sisukkaasti eteenpäin

Väyläopinnot olivat Roosalle olennainen sysäys teknilliselle uralle. Hän arvelee, että perinteisesti pääsykokeiden kautta hän ei varmaankaan olisi hakeutunut Hervantaan opiskelemaan.

– Väyläopinnoissa pääsi jo vähän sisälle juttuun ja näki, mitä opiskelu voisi olla. Myös opiskelukykyä ja motivaatiota mittaavat väyläopinnot voivat kyllä välillä tuntua yksinäiseltä puurtamiselta, mutta sitä ei kannata säikähtää. Oma opiskeltava aine on sitten paljon muutakin, ja sen kautta saa ympärilleen ison, samanhenkisen porukan.

Parasta opiskelussa Roosan mielestä ovatkin ihmiset, sekä omat kurssikaverit että yliopisto kampuksen koko teekkariyhteisö.

– Teekkarikulttuuriin kuuluu näkyviä merkkejä, kuten teekkarilakki, mutta teekkariuden olemusta on vaikea pukea sanoiksi. Meininki vaan on tosi yhteisöllinen, ja ihmisiin on helppo tutustua.

 

Lue lisää väyläopinnoista

 

Päivittäjä: Satu Kantti, 20.06.2017 13:58.
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tietoa tty:stä, näkyvyys ja viestintä, avoin yliopisto