Fitness-ammattilainen yhdisti urheilun ja opiskelun - Tampereen teknillinen yliopisto

Fitness-ammattilainen yhdisti urheilun ja opiskelun

Piia Pajunen on tunnettu bloggaaja, fitness-ammattilainen ja tuotantotalouden teekkari, joka valmistelee TTY:llä diplomityötään urheilusponsoroinnin prosesseista. Suomessa ammattilaisstatuksen on saanut kymmenkunta fitness-urheilijaa, Piia on yksi heistä. IFBB Pro League vie hänet ensi kesänä Pohjois-Amerikkaan useampaankin kovatasoiseen kilpailuun. Tällä hetkellä fitness-teekkarin päivät vierähtävät TTY:n tiiviillä kampuksella tasapuolisesti urheilun ja opiskelun parissa.

- TTY:llä on todella hyvä treenata. Käyn salilla luentojen välillä, treenikamppeet kulkevat kassissa mukana ja päivän saa tehokkaasti ohjelmoitua. Kun kaikki tarvittava löytyy täältä Hervannasta, ei siirtymiseen tarvitse varata aikaa. Huippu-urheilijana arvostan myös akateemista vapautta, voin itse suunnitella päiväni, Piia kiittelee.

Piia on kotoisin Jyväskylästä. Lukiossa matematiikka ja kemia sujuivat ja Piiasta tuntui järkevältä hakea teknilliseen yliopistoon. TTY:llä oli jo valmiiksi tuttuja, joten valinta oli helppo, eikä sitä ole tarvinnut katua.

- Alkuun hiukan mietin sitä, millaista teekkarielämää täällä vietetään, sopeudunko tyttönä joukkoon ja miten löydän omat juttuni. Epäilykset olivat kuitenkin turhia. Löysin pian saman henkistä porukkaa ja sain harrastuksissa ja iltamenoissa uusia kavereita. Tänne oli helppo tulla ja tyttöjäkin täällä opiskelee, Piia naurahtaa.

Amerikka kutsuu kisaamaan

- Minulla on nyt 10 viikkoa aikaa ensimmäisiin kilpailuihini, jotka pidetään toukokuussa Kanadassa. Sitten on vuorossa Miami sekä myöhemmin kesällä Chicago ja Vancouver. Kilpailen IFBB pro Leaguessa vapaaohjelmafitness-sarjassa nyt kolmatta vuotta. Nousin ammattilaissarjaan vuonna 2014, kun voitin Arnold Amateur Europe –kilpailun, Piia kertoo.

Ennen ammattilaisuraa Piia ehti voittaa kaksi Suomen mestaruutta ja sijoittua pronssille EM-kilpailuissa. Ammattilaisena hän ei voi enää osallistua SM- ja EM-kisoihin, vaan menestystä haetaan kovatasoisilta ammattilaisareenoilta.

- Näin kilpailukautena harjoittelen noin neljä kertaa viikossa salilla. Sitten viikkoon sisältyy neljä aerobista, kestävyyttä parantavaa harjoitusta ja pari akrobatiaharjoitusta, jossa treenaan ohjelmani liikkeitä, Piia summaa.

Yleensä viikkoon mahtuu yksi kokonainainen lepopäiväkin. Kilpailukauden aikana Piian on oltava tarkka myös ravinnostaan. Se koostuu terveellisistä ja puhtaista raaka-aineista, mukana on niin rasvaa, hiilihydraatteja kuin proteiinejakin.

- Kilpailukauden alla minun pitää kiristää kehoni rasvaprosenttia. Ravinto on tietenkin tärkeällä sijalla valmistautuessa. Kilpailukauden ulkopuolella on vapaampaa. Syön kyllä jäätelöä ja herkkujakin, tärkeintä on kokonaisuus ja monipuolisuus. Kehoni on tottunut saamaan energiaa parin-kolmen tunnin välein, joten syön pieniä aterioitua aika usein, Piia selvittää.

Fitness-urheilijoiden ura voi olla pitkä, nelikymppisiä kisaajia nähdään lavalla nuorempien joukossa.

- Minä taidan olla Suomen nuorin ammattilainen. Kilpailemisen ohella suunnittelen uraa yrittäjänä. Varmasti kokemukseni fitness-ammattilaisena täydentää diplomi-insinöörin opintoja. Minua kiinnostavat erityisesti markkinointi ja brändiin liittyvät asiat, siitä maailmasta toivoisin löytäväni myös itselleni töitä.

Piian blogiin

Päivittäjä: Minna Puntila, 21.03.2017 15:44.
Asiasanat: opiskelu ja opetus, näkyvyys ja viestintä, fitness, liikunta, kampus, teekkari, tuotantotalous