Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Yritysyhteistyö kiinnosti presidentti Kersti Kaljulaidia

Viron presidentti Kersti Kaljulaid vieraili Tampereen teknillisessä yliopistossa osana valtiovierailuaan. Presidentti tutustui seurueineen Kampusareenaan, SMACC:iin ja TUTLabiin sekä piti puheen Kampusklubilla.
Presidentti Kersti Kaljulaid tutustui TUTLabiin vieraillessaan Tampereen teknillisessä yliopistossa.
Presidentti Kersti Kaljulaid tutustui TUTLabiin vieraillessaan Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Viron tuore presidentti Kersti Kaljulaid saapui ensimmäisen virallisen valtiovierailunsa toisena päivänä 8.3. Helsingistä tutustumaan Tampereeseen. Viron presidenttiparin vierailua Tampereella isännöivät kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, pormestari Anna-Kaisa Ikonen sekä TTY:n rehtori Mika Hannula. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Tampereen teknillinen yliopisto.

Esittelypuheenvuorojen jälkeen Kaljulaid pääsi seuraamaan opiskelijoiden työnäytöksiä TUTLabissa. Näytillä oli innovatiivisen systeemitekniikan kurssin opiskelijoiden suunnittelemia ja TUTLabin koneilla toteutettuja huvipuistolaitteiden pienoismalleja. Käynnissä olleet laserleikkuri, 3D-printteri, brodeerauskone ja CNC-jyrsin saivat seurueen ja toimittajien salamavalot räiskymään.

Presidenttiä TUTLabissa isännöinyt dekaani Jyrki Vuorinen kertoi Kaljulaidin olleen hyvin kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista.

– Presidentti pohdiskeli, että olemme selvästi palaamassa tavallaan vanhaan. Ennen malleja piirrettiin käsin, nyt niitä tehdään tietokoneilla ja tulostetaan 3D-printtereillä, Vuorinen kertoi.

TUTLabista lähtiessään presidenttipari sai lahjaksi taidokkaat 3D-printterillä ja CNC-jyrsimellä valmistetut Viron kansallislinnut, haarapääskyt.

Yritysten, kaupunkien ja yritysten yhteistyö tärkeää

Vierailun lopuksi presidentti piti Kampusklubilla puheen, jonka voi katsoa myös jälkikäteen streamina TTY:n YouTube-kanavalla. Kaljulaid käsitteli niin sanottua Triple Helix -mallia eli yliopistojen, yritysten ja kaupunkien yhteistyötä, jota hän pitää erittäin tärkeänä. Esimerkiksi hän nosti Tarton yliopiston kampuksen Narvassa, joka on Viron vahvaa teollisuusseutua.

– Yliopiston kampus on kasvanut keskukseksi, johon niin päättäjät kuin yrityksetkin ottavat yhteyttä alueen kehittämistä koskevissa kysymyksissä, presidentti Kaljulaid kertoi.

Perinteisesti yliopistojen vaikutus yhteiskuntaan on liittynyt erilaisiin innovaatioihin, joita yliopistoissa on tehty ja joita sitten on kaupallistettu yhteiskunnan käyttöön. Muuttuva maailma asettaa kuitenkin Kaljulaidin mukaan uudenlaisia haasteita myös yliopistoille.

– Yhteiskunnan kehittyessä yhä enemmän palveluyhteiskunnaksi yliopiston vaikuttavuutta on entistä vaikeampi mitata. Yliopistot kuitenkin tuottavat jatkuvasti tietoa ja kouluttavat ihmisiä yhteiskunnan osaajiksi. Yliopistojen ei pitäisi olla ujoja eikä takertua ainoastaan vanhaan malliin, vaan miettiä, miten niiden vaikuttavuutta palvelusektorilla voidaan hyödyntää, Kaljulaid sanoi.

TTY:llä presidenttiä kiinnosti yliopiston vahva yritysyhteistyö, mistä esimerkkeinä hänelle esiteltiin muun muassa Kampusareenan toimintaa.

– TTY ei tee ainoastaan käytännön yhteistyötä yritysten kanssa, vaan teemme yritysten kanssa myös tieteellistä tutkimusta, rehtori Mika Hannula kertoi.

– Seuraava askel yhteistyössä ovat Tampere3:n tuomat mahdollisuudet. Kolmen korkeakoulun erilaiset profiilit mahdollistavat entistä paremmin teknologisen osaamisen yhdistämisen esimerkiksi liiketoimintaosaamiseen, lääketieteen alan tutkimukseen sekä yhteiskunnalliseen ja kulttuurin tutkimukseen.

Presidentin puhetta seurasi Kampusklubilla noin 50 presidentin delegaation edustajaa, virolainen yritysvaltuuskunta sekä kutsuvieraita.

– Oli ilo kuunnella presidentti Kaljulaidin tarkkanäköisiä ja ajassa kiinni olevia näkemyksiä yliopistojen ja yritysten yhteistyöstä, TTY:llä alkuvuodesta aloittanut TUT Industry Professor Matti Sommarberg sanoi.

Kuva: Hanna Leppänen

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Uutisen päivittäjä: Katja Ayres
Asiasanat: tietoa tty:stä