Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Yritykset tutustuivat TTY:n tutkimukseen ja palveluihin

TTY tutuksi -tapahtuma kokosi yhteen yrityksiä, alumneja ja TTY-läisiä. Esillä oli näyttävä kattaus yliopiston tutkimusta ja esimerkkejä yhteistyön monista mahdollisuuksista. Tapahtuma oli osa TTY-viikon runsasta tapahtumatarjontaa, ja sen tallenne on katsottavissa YouTubessa.
TTY-viikon perinteiset yritystapahtumat yhdistyivät tänä vuonna alumniseminaarin kanssa yhdeksi kattavaksi tapahtumaksi.
TTY-viikon perinteiset yritystapahtumat yhdistyivät tänä vuonna alumniseminaarin kanssa yhdeksi kattavaksi tapahtumaksi.

Tiistaina 9.2. järjestetyn tapahtuman avasi rehtori Markku Kivikoski, joka kertoi TTY:n uudistuneesta strategiasta (2016–2020) ja sen päivitetyistä profiilialueista.

TTY:n profiilialat ovat digitaalinen toimintaympäristö, energia- ja ekotehokkuus, terveysteknologia ja valoon perustuvat teknologiat. Aiemmin strategiassa ollut teema-alue teollinen kilpailukyky ei ole poistunut, vaan sitä on haluttu vahvistaa siten, että se koskee yliopiston kaikkea toimintaa.

– Vahvistamme suomalaista teollisuuden kilpailukykyä ja vientiä, Kivikoski totesi.

Robotista kaveri, biohajoavalla materiaalilla uutta rustokudosta

Seminaarissa kuultiin kultakin neljältä profiilialueelta, mitä alojen tutkimuksessa tapahtuu tällä hetkellä. Yksi esimerkki digitaalisen toimintaympäristön alueelta oli associate professor Joni Kämäräisen tutkimus. Kämäräinen tutkii erityisesti konenäköä ja -kuuloa, jotka ovat keskeisessä asemassa robotiikan kehityksessä. Kämäräisen mukaan olemme teknologiamurroksen äärellä, jonka muutosvoima on erityisesti robotisaatiossa.

– Virtuaalimaailma myydään tulevaisuudessa nostalgian avulla. Robotit kulkevat mukanamme ja tallentavat elämäämme. Myöhemmin voimme palata tallennettuun dataan ja muistella menneitä. Välitön tarve roboteille on jo muun muassa palvelutaloissa.

Terveysteknologian tutkimusta esitteli tutkijatohtori Anne-Marie Haaparanta. Hän on mukana tutkimuksessa, jossa on kehitetty biohajoavaa materiaalia rustovaurioiden korjaamiseen. Tähän saakka hoitona nivelrikkoon on ollut tekonivelen asentaminen, mutta nyt tavoitteena on estää nivelrikon syntyminen korjaamalla istutteen avulla vaurio jo ennen nivelrikon syntymistä.

– COPLA-istute on biohajoava eli elimistöön ei jää mitään pysyvää vaan kudos korjaantuu entiselleen, hän kertoi.

Hankkeessa on meneillään Tekesin tutkimuksesta liiketoimintaa -hanke. Tuote tullaan tuotteistamaan ensimmäiseksi eläinystävillemme.

Ilmastonmuutos tapetilla, laserilla veden alkuaineet selville

Energia ja ekotehokkuus -aluetta edusti professori Pertti Järventausta. Hänen mukaansa ilmastonmuutokseen liittyvät aiheet ovat perustavaa laatua olevia kysymyksiä, ja niihin myös TTY:llä haetaan vastauksia.

– Myös Tampere3 näkyy toiminnassa; poikkitieteellistä tietoa päätöksenteon tueksi tuotetaan jo nyt kolmen korkeakoulun kanssa yhteistyössä.

TTY:n strategiaan nostettu uusi profiiliala on valoon perustuvat teknologiat. Kiinnostava käytännön esimerkki laserin sovelluskohteista on assosiate professor Juha Toivosen esittelemä teknologia, jonka avulla vedestä voidaan mitata epäpuhtauksia. Tutkimuksen myötä syntyneen tuotteen odotetaan siirtyvä myös markkinoille.

Tutustu kaikkiin päivän esityksiin (pdf)

YouTubessa on katsottavissa tapahtuman tallenne: Tutkimuksen uudet suuntaukset.

 

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, näkyvyys ja viestintä, kampusareena, tutkimus, tty tutuksi, profiilialat, strategia, yritykset