Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Yritykset ja opiskelijat kohtasivat rakennusalan yritystapahtumassa TTY:llä

Rakennusalan yritykset ja tulevaisuuden ammattilaiset verkostoituivat 26.1.2017 menestyksekkäästi rakennusalan yritystapahtumassa. Lue opiskelijoiden mietteitä päivän kulusta.
Verkostuitumista yritysständeillä. Kuva Lauri Nopanen
Verkostuitumista yritysständeillä. Kuva Lauri Nopanen

Perinteinen rakennusalan yritystapahtuma toi taas messutorin Raksataloon. Keskellä talvea katse oli jälleen kerran kesässä ja eteen tulevissa mahdollisuuksissa. Kysymyksenä: voisinko minä olla se valittu? Konsepti on yksinkertainen: kierretään ständejä, kerätään kyniä ja karkkeja kuin pähkinöitä - ja tietenkin osallistutaan arvontoihin. Samalla voi hieman kysyä yrityksestä ja tulevasta kesästä; ehkä intressit kohtaavat, ehkä onnistaa ja voittaa vielä jotain!

Mukana oli useita alan yrityksiä, ja moni löysi useamman kiinnostavan kohteen, jonka kanssa pitää yhteyttä – ja tietenkin lähettää kesätyöhakemuksen. Itse infra-alan opiskelijana panin lisäksi merkille, että moni yritys on lähivuosina laajentumassa infratoimintoihin; olen nyt entistäkin itseluottavaisempi suuntautumiseni suhteen. Kiinnostavalta kuulosti myös monen yrityksen tarjoama mahdollisuus suorittaa kandidaatintyöhön liittyvä tutkimusprojekti kesätyön yhteydessä.

Kuuleman mukaan päivä oli jollekin onnistumisen ultimaatio jopa niin, että nimi oli alkanut kiertää ständiltä ständille, fortunan soitto yllättänyt ja työhaastattelu sovittu. Tai ehkä se oli vain alternatiivinen fakta... Se, että yritykset tarvitsevat tekijöitä, on kuitenkin kiistatonta, ja sen huomasi yritystapahtumassa: ständeillä oltiin hyvin valmiita neuvomaan, ja aamusta kohti  iltapäivää toiminta vain parani, kun tunnelma otti mukaansa sekä opiskelijat että esittelijät.

Miika Hämäläinen, 3. vuosikurssi

Ensikosketus edessä häämöttävään teekkarikesään tapahtui torstaina Rakennustalossa järjestetyssä rakennusalan yritystapahtumassa, johon oli kokoontunut 43 eri rakennusalan yritystä esittelemään toimintaansa ja rekrytoimaan kesätyöläisiä. Vaikka killan tuoreena yritysyhteistyötoimarina olin osaltani järjestämässä tapahtumaa, iso osa ajasta kului muiden fuksien tavoin yritysten edustajia jututtaessa sekä kyniä, karkkeja ja esitteitä keräillessä. Jotkut kiertelivät esittelypisteitä ansioluetteloitaan jaellen ja omaa osaamistaan markkinoiden, toiset taas kuulostelivat enemmän, mitä yrityksillä oli kerrottavaa omasta toiminnastaan ja tulevista projekteistaan.

Monet rakennustekniikan fuksit ovat varmasti kanssani samassa tilanteessa kesätyön kannalta: rakennusalan työkokemusta on vähän, mutta intoa on paljon. Suurin osa opiskelijoistamme on lukiotaustaisia, eikä rakennustyömaista ole kokemusta välttämättä laisinkaan. Olisi kuitenkin hienoa päästä jo ensimmäisenä teekkarikesänä tekemään oman alan töitä, mahdollisesti vaikka haalariharjoittelun muodossa. Etenkin alan isot firmat tarjoavat paljon haalariharjoittelupaikkoja erilaisissa projekteissa kautta maan, niin infra- kuin talopuolellakin.  Vaikka paikkoja onkin paljon jaossa, fakta on silti se, ettei niitä riitä kaikille. Moni fuksi viettääkin ensimmäisen kesän tehden jonkin muun alan töitä. Kesätöitä hakiessa ei kannata olla ensimmäisenä vuonna paikan suhteen turhan nirso.

Yrityspäivien kanssa samaan aikaan oli käynnissä toinenkin tärkeä tapahtuma, etenkin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille suunnattu suuntautumisinfo. Infon tarkoitus oli selkeyttää toisena opiskeluvuonna eteen tulevaa pääaineen valintaa, joka määrittää suurelta osin tulevien vuosien opintosisällöt. Tilaisuudessa oli puhujia sekä yliopiston taholta että myös laajalti yritysmaailmasta. Etenkin talopuolen infot rakennesuunnittelusta ja rakennustuotannosta keräsivät paikalle niin suuren yleisön, etteivät kaikki kiinnostuneet mahtuneet edes istumaan. Itseäni enemmän kiinnostaneet infra- ja liikennepuolen esitelmät olivat myös mielenkiintoisia ja intoa herättäviä. Tuntui todella kiehtovalta ajatella, että voisin mahdollisesti itse olla muutaman vuoden päästä painimassa samankaltaisten projektien kimpussa.

Konsta Salo, 1. vuosikurssi

Uutisen jättäjä: Eija Haapaniemi
Uutisen päivittäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, työssä tty:llä, näkyvyys ja viestintä, rakennustekniikka, rakennusalan yritystapahtuma