Väitöstiedotteet - Tampereen teknillinen yliopisto

Yhteiskunnan riippuvuus matkapuhelinverkoista korostuu poikkeustilanteissa

Matkapuhelinverkot ovat yksi kriittisimmistä infrastruktuureista nyky-yhteiskunnassa. Diplomi-insinööri Joonas Säe tutki väitöstyössään keinoja, joilla voitaisiin parantaa olemassa olevia matkapuhelinverkkoja kestämään paremmin häiriö- ja poikkeustilanteita.

Matkapuhelinverkoista on tullut yksi nyky-yhteiskunnan kulmakivistä, sillä monet järjestelmät hyödyntävät niitä langattomassa tiedonsiirrossa. Lisäksi esineiden internetin tulon myötä matkapuhelinverkkoja käyttävien laitteiden määrät kasvavat koko ajan. Siksi on tärkeää, että matkapuhelinverkot toimivat mahdollisimman luotettavasti kaikissa tilanteissa.

– Olemme jo tottuneet siihen, että matkapuhelimemme toimivat kaiken aikaa melkein missä vain. Normaalitilanteissa näin onkin, mutta esimerkiksi myrskyn katkottua sähköverkkoja matkapuhelinverkkokaan ei välttämättä toimi. Vaikka matkapuhelinverkon tukiasemissa ja runkoverkon laitteissa on toki varavirta-akut, ne auttavat vain hetken verran, Joonas Säe kertoo.

Säe tutki väitöstyössään, miten ihmiset käyttivät matkapuhelimiaan häiriötilanteissa, kuinka tilannetta voisi parantaa ja kuinka nopeuttaa häiriötilanteista toipumista.  Yhteiskunnan toiminnan kannalta on häiriötilanteissa tärkeää, että langattomat tietoliikenneyhteydet toimivat. Niistä ovat riippuvaisia monet järjestelmät ja laitteet sekä tietenkin näiden käyttäjät.

– Esimerkiksi kunnilla on lain mukaan velvollisuus huolehtia iäkkäistä henkilöistä, joista osa asuu kotonaan turvapuhelimien tuella. Turvapuhelimet käyttävät kuitenkin yleisiä matkapuhelinverkkoja, joten häiriötilanteissa nekin lopettavat toimintansa yhdessä matkapuhelinverkon kanssa. Viranomaistoiminnan mahdollistamisen lisäksi pitäisi siis muistaa myös kaikkien kansalaisten tarpeet häiriötilanteissa, Säe summaa.

Väliaikainen verkko kauko-ohjattavilla koptereilla?

Joonas Säen tulokset auttavat ymmärtämään matkapuhelimien ja -verkkojen roolia poikkeustilanteissa, pidentämään matkapuhelinverkkojen toiminta-aikaa häiriötilanteen sattuessa ja nopeuttamaan häiriöistä palautumista. Lisäksi väitöskirjassa esitellään innovatiivisia lähestymistapoja poikkeustilanteiden varalle. Tällainen on esimerkiksi väliaikaisen langattoman verkon luominen häiriöalueelle nelikoptereiden avulla.

– Jatkuvasti kasvavat vaatimukset langattomalle tiedonsiirrolle ja yhteiskunnan palveluiden nojaaminen niihin korostavat varsinkin matkapuhelinverkkojen kriittistä roolia. Tulevaisuudessa matkapuhelinverkkoja voitaisiin muuttaa siten, että poikkeustilanteissa verkon perustoiminnallisuus muuttuu kohti pidempään toimivaa konfiguraatiota. Näin voitaisiin esimerkiksi pidentää varavoimalla toimivien tukiasemien toiminta-aikaa, Säe visioi.

Väitöstilaisuus perjantaina 28.4.2017

Diplomi-insinööri Joonas Säen tietoliikennetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Aspects of Critical Communications in Disturbance Scenarios (Näkökulmia kriittisistä tietoliikenneyhteyksistä häiriötilanteissa) tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa perjantaina 28.4.2017 klo 12.00 alkaen Tietotalon salissa TB109 (Korkeakoulunkatu 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Riku Jäntti (Aalto yliopisto) ja professori Mario Garcia-Lozano (Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja). Tilaisuutta valvoo professori Jukka Lempiäinen TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriosta.

Joonas Säe (29) on kotoisin Monnista, Hausjärveltä ja työskentelee tällä hetkellä TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriossa radioverkkosuunnittelun tutkimusryhmässä.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-3933-6

Lisätietoja: Joonas Säe, puh. 040 844 7907, etunimi.sukunimi@tut.fi

 

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, elektroniikka ja tietoliikennetekniikka