Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

TTY:n tutkijat Helsinki Challengen finaalijoukkueessa

Helsinki Challenge -tiedekilpailun finaaliin valittiin seitsemän tiimiä. Yksi niistä on Team ELMO, jossa ovat mukana Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat Markku Honkala ja Tomi Hakala. Team ELMO torjuu malariatartuntoja kolmiulotteisella hyttysverkolla.

– Pääsy finalistien joukkoon kertoo siitä, että aihe vaikuttaisi olevan muillekin tärkeä, ja olemme tiiminä ainakin toistaiseksi onnistuneet työssämme, kertoo Markku Honkala.

Team ELMO iskee malariaa vastaan uudenlaisten hyttysansojen avulla. Myös uusi rokote hyttysten levittämiä tauteja vastaan on tähtäimessä. Rokotteen kehittämisestä vastaa Helsingin yliopisto.

– Yksityiskohtaisesti en vielä voi paljastaa hyttysansan rakennetta, mutta periaate on se, että moskiittohyttynen pääsee yhteen suuntaan ensimmäisen verkon läpi, mutta ei enää takana olevasta toisesta verkosta, eikä myöskään takaisinpäin ensimmäisestä verkosta. Esimerkiksi asumusten ikkuna-aukkoihin asennettuna konsepti toimii siis niin sanottuna double screen -hyttysansana, sanoo Honkala.

TTY:n osuutena on ollut ansakonseptin toiminnallisuuden eli yhteen suuntaan hyttysiä läpäisevän verkkorakenteen kehittäminen. TTY on myös kehittänyt hyttysansan materiaaleja ja valmistettavuutta. Näitä TTY:n tekemiä ansaprototyyppejä on testattu projektin aikana Helsingin yliopiston hyttystunnelissa ja kenttätesteissä Afrikassa.

Syyskuussa Brysseliin

Syyskuussa finalistitiimit matkaavat Brysseliin Global Impact Camp -leirille, jonka tarkoitus on edistää suomalaisen tutkimuksen tunnettavuutta, antaa tiimeille eväitä EU-rahoituksen hakemiseen sekä syventää yhteyksiä päättäjiin ja muihin vaikuttajiin.

– On tärkeää saada konseptistamme välitettyä infoa mahdollisimman laajalle. Sitä kautta on mahdollista saada lisää tukea konseptin toteuttamiseen, pohtii Honkala

Helsinki Challenge -kilpailu kokoaa suomalaiset yliopistot monialaiseen yhteistyöhön koko maailman hyväksi. Kilpailun teemat – ihminen muutoksessa, kestävä planeetta ja urbaani tulevaisuus – linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kilpailun tuomaristo valitsi tiimit finaaliin kriteereinään tiedepohjaisuus, ratkaisuhakuisuus, vaikuttavuus, uutuus ja luovuus. Tuomaristo valitsee finalisteista voittajan tai voittajat, jotka julkistetaan marraskuussa 2017. Kilpailun palkintona jaetaan 375 000 euroa ja se on tarkoitettu ratkaisun toteuttamiseen.


Helsinki Challenge -tiedekilpailun finaaliin seitsemän tiimiä

Team ELMO haastaa malariahyttysen

Meet the finalist ELMO

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, helsinki challenge