Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

TTY:n arkkitehtiopiskelijoille menestystä ideakilpailussa

Kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2017 on ratkaistu. Palkintosijoille ylsivät TTY:n arkkitehtuurin opiskelijat Juha Riihelä ja Olli Pasanen.
Juha Riihelän palkittu ehdotus ”Latvus”. Latvuksen näyttävät lisäkerrosten puujulkisivut on tehty CLT-tilaelementeistä.
Juha Riihelän palkittu ehdotus ”Latvus”. Latvuksen näyttävät lisäkerrosten puujulkisivut on tehty CLT-tilaelementeistä.

Vuoden 2017 arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailun kohde oli Espoon Asunnot Oy:n omistama kerrostalokortteli Espoon Iivisniemen lähiössä. Kilpailuun tuli 11 ehdotusta.

Kilpailun parhaimpina palkintoina jaettiin kaksi II-palkintoa nimimerkeille ”Latvus”, tekijänä Juha Riihelä Tampereen teknillisestä yliopistosta ja ”Pilke”, tekijänä Terhi Koivisto Oulun yliopistosta. Kolmannen palkinnon sai nimimerkki ”Viivakoodi”, tekijänä Olli Pasanen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Palkintolautakunta piti kilpailun yleistasoa varsin korkeana. Ehdotuksissa oli perehdytty kiitettävästi kilpailun tavoitteisiin ja mukana oli ennakkoluulottomia ehdotuksia niin energiatehokkuudessa, materiaalinkäytössä kuin teknisissä ratkaisuissa.

Kilpailun palkintolautakunta piti Juha Riihelän Latvus-ehdotusta tyylikkäänä ja selkeänä kokonaisuutena sekä mielenkiintoisena ja kaupunkikuvallisesti hallittuna.

– Persoonallinen parvekeratkaisu parantaa energiatehokkuutta säilyttäen uudella tavalla nauhaikkunoista tunnusomaisen vaakasuuntaisen arkkitehtuurin. Lisäkerrokset on toteutettu puisista CLT-tilaelementeistä kevyen elegantisti. Teräväreunaisiksi ohenevat seinät ovat taitava yksityiskohta suunnitelmassa. Lisäkerroksissa sisäänvedot ja kaksikerroksiset huoneistot tuovat monipuolisuutta ja vaihtelua asuntosuunnitteluun. Hissi on tehokkaasti ratkaistu ja sen lisäys on onnistuttu toteuttamaan ansiokkaasti ilman uutta vertikaalia teemaa julkisivussa. Ehdotus on teknisesti ja toteutuksen kannalta mietitty.

Kerrostalokorjauksen ideakilpailu järjestettiin kymmenennen kerran. Vuosittaisen kilpailun tarkoitus on tuottaa korkeatasoisia, monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia ideoita 1960–1980-luvuilla rakennettujen lähiökerrostalojen julkisivujen energiakorjauksiin sekä hissien ja lisäkerrosten rakentamiseen.

Kilpailun järjestivät yhteistyössä Julkisivuyhdistys ry, Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laboratorio, Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitos ja Oulun yliopiston Arkkitehtuurin tiedekunta sekä Espoon Asunnot Oy. Ideakilpailu järjestettiin 10. kerran.


Lisätietoja:

Associate Professor (tenure track) Markku Karjalainen, Tampereen teknillinen yliopisto, palkintolautakunnan puheenjohtaja, markku.karjalainen@tut.fi, puh. 040 583 2127

Julkisivuyhdistyksen tiedote: Kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2017 on ratkaistu

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: opiskelu ja opetus, palvelut ja yhteistyö, arkkitehtuuri, ideakilpailu