Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

TTY:n arkkitehtiopiskelijoiden ideoima sauna mukana Puupalkinto 2017 -kilpailussa

Virroilla sijaitseva Nuorisokeskus Marttisen VIHTA-rantasauna on mukana Puupalkinto 2017 -kilpailussa. Idea Vihta-rantasaunaan on peräisin TTY:n arkkitehtuurin opiskelijoilta Anniina Kortemaalta ja Elina Merilältä.
VIHTA-rantasauna on mukana Puupalkinto 2017 -kilpailun yleisöäänestyksessä.
VIHTA-rantasauna on mukana Puupalkinto 2017 -kilpailun yleisöäänestyksessä.

Puupalkinto 2017 -kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 23 rakennusta, joista esiraati valitsi 15 mukaan yleisöäänestykseen. Yleisöäänestys jatkuu 26.11.2017 saakka. Voittaja julkistetaan Puupäivässä Helsingissä 30.11.2017. Äänestä Puupalkinnon saajaa.

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Palkinnon myöntää Puuinfo, jonka taustalla ovat Metsäteollisuus ry, Sahateollisuus ry ja Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry sekä Maa- ja Metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry.

Uutta luovaa puuarkkitehtuuria

Idea VIHTA-rantasaunaan syntyi syksyllä 2015 ideakilpailussa, jonka järjesti Tampereen Teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitos yhdessä Nuorisokeskus Marttisen kanssa. Kilpailu oli suosittu sekä kotimaisten että ulkomaisten arkkitehtiopiskelijoiden keskuudessa – siihen jätettiin 36 ehdotusta. Kilpailutehtävä osoittautui laajuutensa vuoksi haastavaksi. Kilpailun taso oli korkea ja kilpailutyöt osoittivat opiskelijoiden huolellisen perehtymisen suunnittelutehtävään sekä kilpailun vaatimaan suureen työmäärään. Tekijät olivat eläytyneet kiitettävästi Marttisen toimintaan ja rakennuspaikan maisemallisiin lähtökohtiin, todettiin arvostelupöytäkirjassa.

Näin nuorten käyttöön tarkoitetun saunarakennuksen suunnitteluun saatiin nuorten suunnittelijoiden näkemys. Ideakilpailun voittivat Anniina Kortemaa ja Elina Merilä. Voittajatyön pohjalta syntyneen VIHTA -saunan muotokieli on mielenkiintoinen, persoonallinen, elämyksellinen ja rikas. Arkkitehtuuri on uutta luovaa puuarkkitehtuuria. Toisveden rantaan valmistunut luonnonläheinen sauna korostaa maiseman parhaita puolia.

– Suunnitelmamme lähtökohtia oli muun muassa Marttisen vanhoista aittarakennuksista vaikutteita ottanut kattomuoto, luonnonvalon tuominen tilaan eteläisestä katonrajasta, järvimaisemaan suunnattu panoramaikkuna sekä pohjoisen julkisivun erikoisrakenteet, kertovat Kortemaa ja Merilä.

Saunominen ja illanvietto ovat tärkeä osa nuorisokeskuksessa järjestettävien leirien ja leirikoulujen ohjelmaa ryhmähengen ja yhteisöllisyyden kannalta. Saunakulttuuri ja saunaelämys ovat tärkeitä myös nuorisokeskuksen toteuttamassa kansainvälisessä nuorisotoiminnassa. Monikäyttöiset tilat palvelevat myös yrityksiä ja yhdistyksiä kokous- ja virkistystilaisuuksien järjestämisessä.

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: opiskelu ja opetus, palvelut ja yhteistyö, arkkitehtuuri