Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

TTY ja CERN syventävät yhteistyötä tekoälyn ja robotiikan alalla

Tavoitteena on parantaa CERNin hiukkaskiihdyttimien huoltoa robotiikan ja tekoälyn avulla. Yhteistyössä kehitetään erityisesti menetelmiä monipuolisen anturitiedon tulkintaan ja tutkitaan ihmisen ja robotin välistä vuorovaikutusta.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin keskeisin tutkimuslaitteisto on vuonna 2010 käyttöönotettu LHC-hiukkaskiihdytin (Large Hadron Collider). Se on täyttänyt odotukset muun muassa Higgsin hiukkasen löytymisessä. Parhaillaan CERN koordinoi myös kansainvälistä suurhanketta, jonka tavoitteena on suunnitella uuden sukupolven hiukkaskiihdytin. Future Circular Collider (FCC) tulee toteutuessaan korvaamaan LHC:n arviolta noin 30 vuoden kuluttua.

TTY:n tutkijat ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä CERNin kanssa. Yhteistyötä on tehty muun muassa hydrauliikan ja automatiikan alalla sekä uuden hiukkaskiihdyttimen magneettien suojauksen kehittämisessä. Nyt yhteistyö syvenee myös tekoälyn ja robotiikan alalla.

CERNissä robotiikkaa hyödynnetään muun muassa radioaktiivisen materiaalin käsittelyssä sekä LHC-hiukkaskiihdyttimen tunnelin sisällä suoritettavissa huoltotöissä. Tampereen teknillisen yliopiston osaamista hyödynnetään nyt erityisesti anturiteknologioiden ja tekoälyn kehittämisessä.

- Kehittyneen robotiikan avulla työskentely hiukkaskiihdyttimen vaarallisissa ja vaikeapääsyisissä ympäristöissä voisi helpottua merkittävästi. Tekoälyn ansiosta robotit myös toimisivat entistä itsenäisemmin ja kommunikaatio ihmisten kanssa hoidettaisiin lisätyn todellisuuden ratkaisujen avulla, kertoo TTY:n robotiikan alan apulaisprofessori Roel Pieters.

Yhteistyössä on mukana myös TTY:n signaalinkäsittelyn apulaisprofessori Esa Rahtu, joka alaa on tietokonenäön ja koneoppimisen kehittäminen sekä professori Saku Mäkinen. Mäkinen työskentelee myös Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitoksessa (HIP), joka koordinoi Suomen CERN-yhteistyötä.

TTY:n ja CERNin yhteistyö vahvistaa TTY:n asemaa robotiikan ja tekoälyn kehittäjänä. Yhteistyö ylittää tieteenalarajoja sekä yhdistää koneoppimista, konenäköä ja robotiikkaa yliopiston strategian mukaisesti.

Lisätiedot:

Assistant Professor (tenure track) Roel Pieters, etunimi.sukunimi@tut.fi, p. 050 447 8347 
Assistant Professor (tenure track) Esa Rahtu, etunimi.sukunimi@tut.fi

Lue myös:

TTY:n ja CERNin yhteistyö syvenee tulevaisuuden hiukkaskiihdyttimien suunnittelussa (22.22017)
TTY osallistuu Cernin uuden hiukkaskiihdyttimen käyttövarmuuden suunnitteluun (Rajapinta 2/2015)

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, cern, tekoäly, robotiikka