Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Tieteen päivillä puhutaan hyvästä elämästä ja teknologian rajoista

Tampereella tammikuussa 2017 järjestettävässä Tieteen päivät -tapahtumassa paneudutaan muun muassa teknologian mahdollisuuksiin ja rajoihin, hyvään elämään ja vanhuuteen sekä sananvapauteen ja sen rajoihin. Tieteen päivät korvaa aiempien vuosien Valoa pimeyteen -tiedetapahtuman.

Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään Tampere-talossa perjantaina ja lauantaina 20.–21.1.2017. Perjantai on Nuorten päivä ja sen ohjelma on suunnattu yläkoulun 9-luokkalaisille ja lukiolaisille. Opettajat voivat ilmoittaa ryhmänsä Nuorten päivään viimeistään 22.12.

Nuoret pääsevät perehtymään muun muassa lisättyyn todellisuuteen, jota valottaa Tampereen yliopiston professori Frans Mäyrä. Projektipäällikkö Jyrki Latokartano Tampereen teknillisestä yliopistosta paneutuu robottien mahdollisuuksiin, haasteisiin ja tulevaisuuden visioihin. Teknologian lisäksi luodaan katsausta Suomen historiaan sekä luonnon ja maailman rajoihin.

Lauantaina ohjelmaa kaiken ikäisille

Lauantain ohjelma on avoin kaikille ja se on suunnattu kaiken ikäisille. Päivän luentokokonaisuudet käsittelevät muun muassa yksilönvapauksia ja rajoja, Suomen rajoja sekä perjantain tapaan teknologian tulevaisuutta ja rajoja.

Hyvää elämää ja vanhuutta pohtivat muun muassa professori Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopistosta sekä Vanhuus-kirjan kirjoittaja, Tampereen yliopiston emeritusprofessori Antti Eskola.

Teknologian tulevaisuutta ja rajoja valottavat TTY-säätiön hallituksen jäsen, johtaja Mari Pantsar Sitrasta sekä yliopistonlehtori Heikki Huttunen ja lehtori Markus Pöllänen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Päivän keskustelutilaisuudessa puhutaan sananvapaudesta ja sen rajoista. Keskusteluun osallistuvat kirjailija Jarkko Tontti, dosentti Riku Neuvonen ja Poliisiammattikorkeakoulun yliopettaja Kirsti Ruuska.

Muuta koettavaa ja nähtävää

Luentojen ja keskustelujen lisäksi luvassa on työpajoja, joissa opitaan ja herätellään keskustelua niin yhteiskunnasta kuin avaruudestakin. Näkymiä avaruuteen tarjoaa URSAn planetaario. Se näyttää, miten maailmankaikkeus muuttuu ajan myötä ja miltä tulevaisuuden kosmos mahdollisesti näyttää.

Koska Tieteen päivät järjestetään tulevan Muumimuseon naapurustossa, päivien kävijät pääsevät tutustumaan myös Making of Muumi -näyttelyyn.

Tieteen päivät järjestetään nyt kaikkiaan yhdeksässä kaupungissa. Päätapahtuma on Helsingissä. Muualla Suomessa tapahtumapaikkoja ovat Tampereen lisäksi Jyväskylä, Turku, Joensuu, Kuopio, Savonlinna, Oulu ja Rovaniemi.

Tutustu Tampereen Tieteen päivien ohjelmaan!

 

Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, tieteen päivät, tampere-talo, tiede, teknologia, tapahtuma