Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Tervetuloa LUMATEn Tiedekahvilaan ja Lasten akatemiaan!

Tampereen LUMATE-keskus tarjoaa tiedekerhojen ja -leirien sekä kouluvierailujen lisäksi monipuolisia tapahtumia lapsille ja aikuisille. Tiedekahvilan 29.3. aiheena on suprajohtavuus, ja Lasten akatemiassa 1.4. kerrotaan, mitä ötökät tekevät öisin.
Tampereen LUMATE-keskus haluaa herätellä kiinnostusta luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan jo alakouluiässä.
Tampereen LUMATE-keskus haluaa herätellä kiinnostusta luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan jo alakouluiässä.

Kansalliseen LUMA-verkostoon kuuluva Tampereen LUMATE-keskus johdattaa lapset ja nuoret LUonnontieteisiin, MAtematiikkaan ja TEkniikkaan hauskalla tavalla leikin ja kokeilemisen avulla. LUMATEn ydintoimintaa ovat alakouluikäisten tiedekerhot, joissa tutkitaan luonnontieteellisiä ilmiöitä innostavasti ja elämyksellisesti. Suosittuja ovat myös kesäleirit, joita järjestetään kolmessa ryhmässä aina esikoulun päättävistä kahdeksannen luokan päättäviin asti. Ilmoittautuminen kesäleireille aukeaa huhtikuun puolivälissä.

Valtakunnallinen tehtävä

Vuoden 2017 alusta alkaen opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut LUMA-verkostolle valtakunnallisen tehtävän, mikä takaa myös Tampereen LUMATE-keskuksen toiminnan pitkäjänteisen tukemisen ja kehittämisen.

─ Kyseessä on kansallinen missio uusien osaajien houkuttelemiseksi matemaattisille aloille. LUMA-toiminnalla on nyt sama status kuin Kansallismuseolla ja normaalikouluilla, iloitsee Tampereen LUMATE-keskuksen johtaja Esa Räsänen.

Tiedekahvila 29.3.

Tiedekahvila on yleisöluento, jonka aiheena on Suprajohtavuus: Leijuvista junista kvanttitietokoneisiin.
Aika: 29.3. kello 18–20
Paikka: pääkirjasto Metson Lehmus-Sali.
Luento on kaikille avoin ja maksuton. Lisätietoja Tiedekahvilasta

Lasten akatemia 1.4.

Lasten akatemian aiheena on Mitä ötökät tekevät öisin?
Aika: 1.4. kello 11.00–11.45
Paikka: Tampereen yliopiston Päätalon luentosali A1. Lasten akatemian luennot ovat avoimia ja maksuttomia kaikille 7─10-vuotiaille lapsille.
Lisätietoja Lasten akatemiasta

─ Valtakunnallinen tehtävä vastaa osaltaan Pisa-tutkimuksen tulosten tuomiin haasteisiin. Tulosten mukaan oppimistulokset ovat huonontuneet etenkin pojilla, ja toisaalta tyttöjä eivät luonnontieteen ja matematiikka kiinnosta, kertoo Räsänen ja muistuttaa positiivisten tulosten näkyvän vasta viiveellä.

Tutkija vieraaksi lukioon

Viime vuoden lopulla LUMATE perusti asiantuntijapankin, josta lukion opettajat voivat etsiä asiantuntijoita puhumaan omalle oppitunnilleen. Asiantuntijan vierailu ei maksa koululle mitään. Aiheita asiantuntijapankissa on tällä hetkellä yli sata. Tutkijan voi pyytää oppitunnille kertomaan omasta tutkimusaiheestaan, esimerkiksi metallimateriaaleista, polymeereistä, solun rakenteesta tai vaikka 5G-mobiiliverkosta. Myös yleisempiä aiheita on tarjolla, esimerkiksi tutkijan työpäivä, Nobel-palkinnot ja mihin yrityksiä tarvitaan. Tutustu asiantuntijapankin aiheisiin ja asiantuntijoihin.

LUMATE-lähettiläs vieraaksi yläkouluun

Vierailuja yläkouluihin tekevät LUMATE-lähettiläät, jotka ovat luonnontieteiden opiskelijoita tai vastavalmistuneita. He kertovat omia kokemuksiaan opiskelusta sekä luonnontieteiden ja tekniikan osaamisen tärkeydestä kaikilla aloilla. Tarkoituksena on kertoa, miksi näihin aloihin kannattaa suhtautua avoimin mielin. Yläkoulun opettajat voivat tilata LUMATE-lähettilään oppitunnille kahdeksannen luokan keväällä tai yhdeksännen syksyllä.

Mikä on Tampereen LUMATE-keskus?

  • Tampereen LUMATE-keskus on osa valtakunnallista LUMA-keskus Suomea.
  • LUMATE-keskuksen päärahoittajat ovat Tampere3-korkeakoulut (TTY, TaY, TAMK) sekä Tampereen kaupunki.
  • LUMATE-keskus kuuluu hallinnollisesti TTY:n oppii-yksikköön. Keskuksessa työskentelevät Susanna Petäjistö ja maaliskuussa aloittanut Laura Salkonen. Heidät löytää TTY:n Päärakennuksen 1. kerroksesta.
  • LUMATE-keskuksen ohjausryhmään kuuluu korkeakouluedustajien lisäksi Tampereen kauppakamarin, Teknologiateollisuuden sekä MAOL:n edustajia. TTY:ltä ohjausryhmässä ovat mukana Esa Räsänen (pj) sekä Minnamari Vippola. Räsänen toimii myös keskuksen johtajana, varajohtajana on Jorma Joutsenlahti (TaY).


Lisätietoja Tampereen LUMATE-keskuksesta

Tampereen LUMATE-keskuksen esittelyvideo

Tampereen LUMATE-keskus Facebookissa

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, näkyvyys ja viestintä, lumate, tiedekahvila, lasten akatemia, tiedekerhot