Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Teollinen internet uudistaa palveluliiketoimintaa ja kunnossapitoa

Tutkijoiden ja yritysten asiantuntijoiden yhteistyöllä syntyi ajankohtainen kirja teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisesta teollisessa internetissä.

Digitalisaatio merkitsee ajankohtaisesti teollisen internetin ja esineiden tai asioiden internetin (Internet of Things, IoT) esiinmarssia. Se vaikuttaa monilla tavoilla erityisesti teollisuuden kunnossapidossa ja palveluliiketoiminnassa. Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n Datasta toimintaan teollisuudessa -toimikunnan mukaan huollon ja kunnossapidon pitäisi olla ensimmäisten joukossa hyödyntämässä ja kehittämässä teollisen internetin ja digitalisaation ratkaisuja.

– Teollisuuden yritykset tarvitsevat ajantasaista tietoa siitä, miten ne voivat edistää digitalisaation tuomaa muutosta ja vahvistaa kilpailukykyään, toinen kirjan toimittajista, professori Miia Martinsuo TTY:ltä kertoo.

Tuore Teollinen internet uudistaa palveluliiketoimintaa ja kunnossapitoa -teos on kokoelma tutkijoiden ja yritysten edustajien artikkeleita. Ne yhdessä luovat kokonaiskuvaa teollisen internetin myötä uudistuvan kunnossapidon ja muiden teollisten palvelujen liiketoiminnasta, sen kehittämisestä, kilpailukyvystä ja uusista mahdollisuuksista.

Kirjan ensimmäinen osa käsittelee uutta teollisen internetin mahdollistamille palveluille rakentuvaa liiketoimintaa. Toinen osa käsittelee teollisen internetin rakennuspalikoita eli työkaluja, alustoja, menetelmiä ja niiden kehitystä. Kolmas osa esittelee tuotanto-omaisuuden elinkaarella tarvittavia uudistuksia eri sovellusalueilla.

– Nyt ilmestynyt tietopaketti sisältää erilaisia menetelmiä, työkaluja ja hyviä käytäntöjä datapohjaisen teollisen palveluliiketoiminnan kehittämiseen, Martinsuo sanoo.

Mukana on tutkimustuloksia ja sovellusesimerkkejä muun muassa DIMECCin Service Solutions for Fleet Management -tutkimusohjelmasta. Kirja on suunnattu ensisijaisesti kunnossapidon ja muun teollisen palveluliiketoiminnan johtajille, kehittäjille ja muille alan asiantuntijoille. Kirja on toteutettu DIMECCin S4Fleet-ohjelman ja Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n yhteistyönä.

Suomenkielinen teos löytyy  Promaintin verkkokaupasta  ja sen sähköinen versio ilmestyy myöhemmin keväällä.

Lisätietoja: Professori Miia Martinsuo, TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratorio, miia.martinsuo@tut.fi

Uutisen jättäjä: Miia Martinsuo
Uutisen päivittäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, palvelut, teollinen internet, kunnossapito