Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Robotiikasta uusi pääaine TTY:lle

Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) voi ensi syksystä alkaen opiskella pääaineena robotiikkaa. Avaus on merkittävä, sillä TTY on ensimmäinen suomalainen yliopisto, jossa robotiikan voi valita pääaineeksi.

Robottien ja autonomisten järjestelmien määrä kasvaa nopeasti lähitulevaisuudessa. Niitä käytetään niin teollisuudessa, palveluissa kuin kotonakin. Teollisuus myös investoi voimakkaasti robotiikan ja sen sovellusten tutkimus- ja kehitystoimintaan.

─ TTY:llä seurataan aktiivisesti teollisuuden tulevaisuuden tarpeita ja tutkinto-ohjelmia kehitetään niiden mukaan. Esimerkiksi robotiikan osaajille on selvä tilaus. Siksi TTY on päättänyt perustaa kokonaan oman pääaineen ja tarjota uusia kursseja, kertoo dekaani Pauli Kuosmanen teknisten tieteiden tiedekunnasta.

TTY:ssä syksyllä 2017 alkavan pääaineen tavoitteena on tarjota opiskelijalle laajat tiedot robotiikasta ja sen mahdollisuuksista yhteiskunnassa. Pääaineen kurssit pitävät sisällään sekä alan teoreettiset perusteet että käytännönläheistä opiskelua oikeiden robottien parissa. Lisäksi valittavana on useita mielenkiintoisia valinnaisia kursseja. Kurssit luennoidaan englanniksi.

Pääaine on suunnattu erityisesti TTY:n automaatiotekniikan, konetekniikan ja tieto- ja sähkötekniikan tutkinto-ohjelmissa opiskeleville. Opiskelijoilta odotetaan hyviä matemaattisia taitoja sekä tietoteknisiä valmiuksia, kuten ohjelmointitaitoa. Se myös soveltuu sivuaineeksi lähes kaikkiin tekniikan tutkinto-ohjelmiin.

─ Sovellusalana robotiikka tarjoaa monialaisen ja mielenkiintoisen tehtäväkentän. Sitä pääaineenaan opiskelleet työllistyvät monenlaisiin tehtäviin tutkimuksen tai teollisuuden palveluksessa, sanoo dekaani Mika Grundström.

Tavoitteena on, että opiskelija osaa valmistuttuaan kehittää robottijärjestelmiä ja työskennellä osana eri alojen ammattilaisten muodostamaa tiimiä.

Lisätiedot:

Teknisten tieteiden tiedekunnan dekaani Pauli Kuosmanen, p. 050 304 5934 etunimi.sukunimi@tut.fi

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Mika Grundström, p. 050 554 2343  etunimi.sukunimi@tut.fi

Associate Professor (tenure track) Reza Ghabcheloo, p. 040 849 0346, etunimi.sukunimi@tut.fi

 

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, robotiikka, pääaine