Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Rehtori Mika Hannula: Tampere3 tarvitsee vahvan strategian ja hyvää johtajuutta

- Uuden yliopiston täytyy hyödyttää ihmisiä, yhteiskuntaa ja ympäristöä. Sen pitää toimia tiiviissä yhteistyössä yritysten ja koko yhteiskunnan kanssa, ja kouluttaa opiskelijoistaan maailmankansalaisia, joista kasvaa tulevaisuuden johtajia, sanoi rehtori Mika Hannula lukuvuoden avajaisissa 4.9.
Avajaiskulkuetta johti professori Hannu Eskola.
Avajaiskulkuetta johti professori Hannu Eskola.

Tampere3-prosessissa Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Tampereen yliopisto yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi, joka omistaa Tampereen ammattikorkeakoulun. Uusi korkeakouluyhteisö on uniikki, monialainen kokonaisuus, joka yhdistää rohkeasti tekniikan, yhteiskunnan ja terveyden teemoja niin tutkimus-, opetus- kuin innovaatiotoiminnassa.

- Uuden yliopiston täytyy hyödyttää ihmisiä, yhteiskuntaa ja ympäristöä. Sen pitää toimia tiiviissä yhteistyössä yritysten ja koko yhteiskunnan kanssa, ja kouluttaa opiskelijoistaan maailmankansalaisia, joista kasvaa tulevaisuuden johtajia, Hannula linjasi puheessaan.

Kesäkuussa nimitetyn säätiöyliopiston hallituksen ensimmäisiä tehtäviä tänä syksynä on käynnistää uuden korkeakoulukonsernin strategiaprosessi ja näyttää suuntaa.

- Tehtävä on erittäin vaativa ja vastuullinen. Jotta kokonaisuudesta saadaan toimiva ja konsernista enemmän kuin osiensa summa, tarvitaan vankka strategia, sen taitava jalkauttaminen, toimiva johtamisjärjestelmä ja ennen kaikkea paljon hyvää keskustelevaa johtajuutta.

Tekniikan vetovoima on kasvussa

Tekniikan alan vetovoima nuorten keskuudessa näyttää olevan kasvussa. Yliopistojen vuoden 2017 yhteishaussa tekniikan alan yhteenlaskettu ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi 13 prosenttia edellisvuodesta. TTY:ssä ensisijaisten hakijoiden määrä nousi peräti 23 prosenttia.

- Nämä ovat kovia kasvulukuja, ja niiden taustalla on varmasti monia asioita. TTY on viime vuosina menestynyt hyvin yliopistovertailuissa ja kansallisen kanditutkimuksen mukaan TTY:n opiskelijat kokevat hyvinvointinsa paremmaksi kuin muiden suomalaisten yliopistojen opiskelijat, Hannula totesi.

Tampereella hankittu korkeatasoinen diplomi-insinöörin ja arkkitehdin koulutus on vankka pohja tehdä merkityksellistä työtä yhteiskunnan eri osa-alueilla.

- Yliopistot ovat paitsi kansan sivistäjiä, myös kansakunnan kilpailukyvyn rakentajia; ne tuottavat osaamista ja osaajia elinkeinoelämälle ja julkiselle sektorille. Erityisesti tekniikan alan tutkimus ja koulutus ovat siivittäneet suomalaisen teollisuuden menestystä.

Tekniikan vetovoiman kasvusta huolimatta Hannula esitti myös huolensa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta.

- Pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksissa suorittaneiden määrä on vuosikymmenessä laskenut 15 prosentilla. Viime vuonna pitkän matematiikan kirjoitti 11 600 abiturienttia. Kehitys on huolestuttava.

Ilman riittävää luonnontieteellistä osaamista yliopistot eivät saa riittävästi hyvää opiskelija-ainesta. Hannulan mukaan ongelma on otettava vakavasti, koska pitkällä aikavälillä se on merkittävä uhka satavuotiaan Suomen teknologiselle osaamiselle ja innovaatiokyvylle ja sitä myöten koko hyvinvointiyhteiskunnalle.

***

Tampereen teknillisen yliopiston lukuvuoden avajaisia vietettiin maanantaina 4.9. Rehtorin avajaispuheen lisäksi juhlapuheen piti Tekniikan Akateemisten puheenjohtaja, TTY:n kunniatohtori ja Advisory Boardin jäsen Marjo Matikainen-Kallström. Alumnien tervehdyksen toi DI, hallituksen puheenjohtaja Risto Lehtimäki. Ylioppilaskunnan puheenvuoron piti hallituksen puheenjohtaja Tiina Mikkonen.

Tampereen kaupungin tiederahaston vuoden väittelijän 2016 palkinnon sai tekniikan tohtori Caglar Aytekin. TTY:n kunniamaininta yhteiskunnallisesti vaikuttavasta väitöskirjatutkimuksesta luovutettiin tekniikan tohtori Satu Huuhkalle.

Puheet:
Avajaispuhe, rehtori Mika Hannula
Juhlapuhe, Marjo_Matikainen-Kallström
Ylioppilaskunnan puheenvuoro, Tiina Mikkonen
Alumnin tervehdys, Risto Lehtimäki

Lisätietoja: rehtori Mika Hannula, puh. 0400 331838, mika.hannula@tut.fi

Uutisen jättäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, näkyvyys ja viestintä, lukuvuoden avajaiset, puheet