Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Rakenteiden Mekaniikka -lehden juhlaseminaari kiinnosti yrityksiä

Rakenteiden Mekaniikka -lehden 50 vuotista historiaa juhlistavaan kaksipäiväiseen seminaariin kokoontui Vaasan yliopistolle elokuun lopulla 117 mekaniikan asiantuntijaa.
Professori Claes Johnson KTH.
Professori Claes Johnson KTH.

Seminaarissa kuultiin 71 esitystä, joista viisi oli kutsuttuja yleisistuntoesitelmiä. Esitelmien laajennetut tiivistelmät julkaistaan Rakenteiden Mekaniikka -lehden 50. vuosikerran numerossa 3 ja ne ovat vapaasti saatavilla osoitteessa https://rakenteidenmekaniikka.journal.fi/ . Ohjelmassa oli myös tutustuminen Vaasan yliopiston moottorilaboratorioon.

Vaikka seminaari oli kansallinen, oli joukossa myös edustajia Ruotsista, Italiasta, Unkarista ja Intiasta. Myös runsas yritysosallistuminen seminaariin oli ilahduttavaa; 23. yrityksen muodostama joukko muodosti hieman yli puolet osallistujista.

Seminaarin avauspuheen piti Vaasan yliopiston emeritusprofessori Erkki Antila. Hän totesi avauspuheessaan Vaasan seudun vahvaksi energiateollisuuden alueeksi. Ensimmäisenä kutsuttuna esitelmänä kuultiin lehden ensimmäisen päätoimittajan Pauli Jumppasen historiallinen katsaus rakenteiden mekaniikan kehittymiseen maassamme, alkaen jo Helsingin teknillisen reaalikoulun perustamisesta 1849 ja päätyen ehdotelmaan rakenteiden mekaniikan parissa työskenteleville alamme näkyvyyden lisäämiseksi.  Hänen positiivinen lopputoteamuksensa on kiinalainen sanonta Han-dynastian ajalta ”Nothing is impossible to the willing mind”.

Varsinaisista tieteellisistä kutsuesitelmistä vastasivat professorit Claes Johnson KTH, Anders Klarbring Linköpingin yliopistosta, Aki Mikkola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja Wärtsilä Finland Oy:n analyysijohtaja Hannu Tienhaara. Aiheet liittyivät kvanttimekaniikasta lähtien optimointiin, reaaliaikasimulointiin ja numeeristen menetelmien kehittymiseen.

Seminaarin suosituimpia aihealueita olivat väsyminen sekä optimointi yleisen rakenteiden mekaniikan lisäksi.

TTY oli seminaarin päävastuullinen järjestäjä; järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimi professori Reijo Kouhia ja varapuheenjohtajana apulaisprofessori Jari Mäkinen. Seminaari järjestelyt toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Oulun yliopiston, Rakenteiden Mekaniikan seuran sekä Wärtsilä Finland Oy:n yhteistyönä. http://rmseura.tkk.fi/rm50/ .

Lisätiedot:
Reijo Kouhia
 

Uutisen jättäjä: Elina Soininen
Uutisen päivittäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, palvelut ja yhteistyö, työssä tty:llä, näkyvyys ja viestintä, rakennustekniikka,