Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Rakennusfysiikka 2017 -seminaari keräsi ennätysmäärän kävijöitä ja yhteistyökumppaneita

Rakennusfysiikka 2017 -seminaari järjestettiin 24.–26.10.2017 Tampere-talossa. Seminaari keräsi yli 600 osallistujaa ja 74 yhteistyökumppania.

Rakennusfysiikka 2017 oli järjestyksessään viides Suomessa järjestetty rakennusfysiikkaseminaari, joka järjestettiin tällä kertaa osittain uudistuneissa Tampere-talon tiloissa. Järjestäjinä toimivat TTY:n rakennusfysiikan tutkimusryhmä ja Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL ry. Seminaarin tärkeys nousi esiin palautekyselyssä ja se näkyy myös kävijä- ja yhteistyökumppanimäärien kasvussa. Kolmipäiväisen seminaarin aikana kävijämäärä nousi yli 600 henkilöön. Yhteistyökumppaneita seminaarilla oli 74, joista 45 olivat myös näytteilleasettajina.

Seminaarissa kuultiin yli 90 puheenvuoroa, jotka oli jaettu kolmelle päivälle teemoittain. Ensimmäisen päivän aiheet liittyivät aiempaan tapaan rakennusfysiikan tutkimukseen, suunnitteluun sekä koulutukseen ja toisen päivän aiheet rakennuksen kosteus- ja homeongelmiin, työmaan kosteudenhallintaan sekä sisäilmaongelmiin. Kolmas päivä käsitteli pääosin energiatehokkuutta sekä akustiikkaa.

Seminaarissa kuultiin kolmea kansainvälistä ja yhtä suomalaista keynote-puhujaa, joista seminaarin aloittivat professori Stig Geving Norjasta (NTNU) ja professori Thomas Bednar Itävallasta (TU Wien). Keskiviikkoaamuna neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä käsitteli aihetta: Miten 100-vuotias Suomi pyrkii ratkaisemaan rakennusten sisäilmaongelmat? Torstai oli suunnattu myös arkkitehdeille ja keynote-puheenvuoron piti arkkitehti P. Michael Pelken (University of Cambridge, P+ Consulting) Englannista. Keynote-puhujien tarkemmat esittelyt ja heidän esityksensä voi käydä katsomassa täältä.

Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto jaettiin seminaarissa kolmatta kertaa. Kilpailuehdotuksia lähetettiin ennätykselliset 34 kappaletta, joista seminaarissa esiteltiin raadin valitsemat kuusi voittajaehdokasta. Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto myönnettiin rakennustyömaan kosteudenhallintakoulutukselle ja sitä kehittäneelle työryhmälle. Voittajan valinnassa painotettiin tällä kertaa koulutusta, jonka merkitys on korostumassa yhä enemmän kosteusturvallisten rakennusten toteutuksessa.

- Meillä on olemassa rakennusfysiikkaan ja kosteudenhallintaan liittyen valtaisa määrä ohjeita, mutta haasteita on siinä, miten tätä tietoa saadaan välitettyä laajasti ja tiivistetysti rakennusalan eri toimijoille. Tämä rakennustyöntekijöille suunniteltu työturvallisuuskortin kaltainen kosteudenhallintakoulutus on erinomainen esimerkki siitä, miten tätä tietoa voidaan jakaa tehostetusti suurelle joukolle toimijoita. Lisäksi työmaa-aikainen kosteudenhallinta on yksi keskeisistä asioista, johon nykyisin kaivataan parannusta, professori Juha Vinha toteaa.

Kosteusturvallisen rakentamisen työryhmästä palkittiin seuraavat henkilöt: Hankkeen projektipäällikkönä toiminut Tero Marttila (Tampereen teknillinen yliopisto), Hannu Pekkarinen (Lujatalo Oy), Timo Turunen (Ramboll Oy), Pekka Väisälä (Tampereen ammattikorkeakoulu), Hannu Kääriäinen (Oulun ammattikorkeakoulu), Kalle Laine (TTS Työtehoseura), Ninna Kokko (Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO), Paavo Kero (Tampereen teknillinen yliopisto), Jani Kemppainen (Rakennusteollisuus RT ry), Petri Mannonen (Vahanen Rakennusfysiikka Oy), Jommi Suonketo (Tampereen teknillinen yliopisto), Helmi Kokotti (Suomen Sisäilmakeskus Oy), Arja Vainio (Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO), Sari Paukku (Granlund Consulting Oy), Timo Marttila (Espoon Asunnot Oy) ja Anne Hyvärinen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos).

Tiedotteen kosteusturvallisen rakentamisen palkinnosta voit lukea RILin sivuilta.

Uutisen jättäjä: Henna Kivioja
Uutisen päivittäjä: Tuuli Laukkanen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, ohjeet ja päätökset, työssä tty:llä, näkyvyys ja viestintä, rakennusfysiikka, seminaari, koulutus, kosteusturvallinen rakentaminen, rakennusfysikaalinen suunnittelu, rakennustekniikka