Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Rajapinta: Digitaalisuus tehostaa ja auttaa ymmärtämään teollisuuden prosesseja

Rajapinnan kevään numerossa tutkijat pohtivat, miten esineiden internetin laitteet voisivat ymmärtää toisiaan paremmin. Syksyllä lanseerattava, rakennusalan digiloikkaa vauhdittava CoreLab esittäytyy. Syksyllä starttaa myös uusi robotiikan pääaine.
Corelabin puuhamiehet Jukka Puhto ja Tuomas Kankaanpää rakentavat yhteistyöverkostoa kiinteistö- ja rakennusalan yritysten, startupien ja Tampereen teknillisen yliopiston välille.
Corelabin puuhamiehet Jukka Puhto ja Tuomas Kankaanpää rakentavat yhteistyöverkostoa kiinteistö- ja rakennusalan yritysten, startupien ja Tampereen teknillisen yliopiston välille.

Tampereen teknillisen yliopiston tiedelehti Rajapinnan numerossa 2/17 liikutaan digitalisaation maailmassa. Digitalisaatio tekee tuloaan esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalalle, jossa monilla pk-yrityksillä olisi tarvetta kehittää toimintaansa ja työskentelytapojaan. Niillä ei kuitenkaan ole keinoja eikä yhteistyökumppaneita, joiden avulla asioita voisi lähteä viemään eteenpäin. Apuun tulee TTY:n uusi CoreLab.

– Syyskuun lopulla lanseerattava CoreLab on uudenlainen avoin yhteiskehittämisfoorumi, jossa rakennetun ympäristön yritykset ja startupit voivat verkostoitua ja tehdä helpommin kehitystyötä yhdessä TTY:n asiantuntijoiden kanssa, kertoo tutkijatohtori Jukka Puhto TTY:n rakennustekniikan laboratoriosta.

Teollinen internet toimivammaksi

TTY on useiden yritysten kanssa mukana EIT Digitalin rahoittamassa, kolmivuotisessa ACTIVE-tutkimusohjelmassa. Sen tavoitteena on rakentaa yhteinen, kaupallistettavissa oleva IoT-alusta tai kerros, jonka avulla kaikki pirstaleisen esineiden internetin eri osat saadaan puhumaan samaa kieltä ja keskustelemaan keskenään. 

– Se helpottaa uusien palveluiden ja sovellusten suunnittelijoiden työtä ja mahdollistaa tietojen jakamisen ja tiedonsiirron eri markkinoiden ja toimialojen välillä ilman, että laitevalmistajien ja palveluntarjoajien tarvitsee sopia siitä etukäteen erikseen, kertoo tohtoriopiskelija Bill Silverajan TTY:n tietotekniikan laboratoriosta.

TTY:n promootiossa toukokuussa vihityn kunniatohtorin, Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mielestä Suomessa on kaikki edellytykset löytää teollisuuden seuraava suuri aalto teollisesta internetistä. Kilpailu ja kilpailijat ovat alalla kovia, mutta Lundmark kehottaa painamaan lisää kaasua.

– Ensinnäkin tarvitaan vielä enemmän poikkitieteellistä ja poikkiteknologista koulutusta. Toiseksi tarvitaan vielä tiiviimpää yhteistyötä yritysten ja yliopistojen välillä teollisen internetin soveltavassa tutkimuksessa, Lundmark sanoo.

Tampereelta tulevaisuuden kovimmat osaajat

Yhteiskunnan nopea muutos muuttaa myös yliopistomaailmaa. Tampere3 avaa opiskelijoille ainutlaatuisia mahdollisuuksia luoda uusia osaamisyhdistelmiä, jotka vastaavat tulevaisuuden työelämän tarpeisiin, kirjoittaa projektijohtaja Marianne Kukko kolumnissaan. Uutta opintorintamalla on myös ensi syksynä alkava robotiikan pääaine. Kännykkänsä opiskelija voi kenties ladata pian aurinkokennoreppunsa avulla.

Hyvä esimerkki tutkimuksesta syntyvästä liiketoiminnasta puolestaan on TTY:llä pitkään tehdyn partikkeli-neste-seostutkimuksen ohessa kehitetty Collo-niminen online-analysaattori, joka on parhaillaan käytössä muun muassa Nokian Vedellä. Teollisuudelle menetelmä voi tuoda monenlaista säästöä ja auttaa ymmärtämään teollisia prosessesja paremmin.

Lue uusi Rajapinta ja pysy ajan tasalla tilaamalla uutiskirje sähköpostiisi!

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, tietoa tty:stä, rajapinta