Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Rajapinnassa: Teknologia tulkkaa koiraa

TTY:n tiedelehti Rajapinnan vuoden ensimmäisessä numerossa katsellaan digimaailmaa muun muassa koiran silmin, CIVITin uusista tiloista käsin ja tietoturvan näkökulmasta. Tutustu tuoreeseen tutkimukseen ja uusiin TTY-läisiin!

Teknologia tulee apuun, kun koiranomistaja haluaa ymmärtää lemmikkiään paremmin. Turre&Toivoset 2.0 -hankkeessa kehitetään teknologiaa, jolla pääsee lähemmäs lemmikkinsä sielunelämää.

– Ihmisten suhde lemmikkeihin on muuttunut. Niistä on tullut perheenjäseniä, joista pidetään huolta kuin ihmisistä, tenure track -professori Antti Vehkaoja TTY:n biolääketieteen tekniikan tiedekunnasta pohtii.

TTY:n tutkijat etsivät Turre-hankkeessa menetelmiä koiran aktiivisuuden luokitteluun. Myös fysiologisiin mittauksiin, kuten sykkeen ja sykevälin mittaamiseen, kehitetään mittaus- ja anturitekniikkaa.

– Koiriin voidaan periaatteessa käyttää samoja menetelmiä, joita on kehitetty ihmisten aktiivisuuden ja ruumiintoimintojen seuraamiseen, mutta on yksi iso ero: turkki. Esimerkiksi tavallinen sykevyö ei sellaisenaan toimi, vaan tarvitaan omanlaisia antureita, Vehkaoja kertoo.

Arkipäivän älykkäitä koneita odotellessa

Assistant Professor (tenure track) Esa Rahtu aloitti syksyllä työt TTY:n signaalinkäsittelyn laboratoriossa. Hänen alaansa on tietokonenäön ja koneoppimisen kehittäminen, ja haaveenaan nähdä älykkäät koneet osana ihmisten jokapäiväistä arkielämää.

– Vaatii vielä paljon työtä ennen kuin koneoppimisratkaisut kehittyvät niin hyviksi, että niitä voitaisiin hyödyntää laajasti arkielämän ympäristöissä eikä vain rajoitetuissa tehtävissä ja tiloissa, kuten esimerkiksi tehtaissa. Olisi hienoa olla mukana kehittämässä menetelmiä, jotka todella toisivat helpotusta ihmisten arki- ja työelämään, Rahtu sanoo.

Oman kortensa kekoon kantavat myös Cobotics-hankkeen tutkijat. Hankkeessa kehitetään robottien ja ihmisten turvallista ja tehokasta yhteistyötä.

Tulevaisuuden tekoälytutkijat pääsevät tieteen kimppuun lapsille ja nuorille suunnatussa LUMATE-keskuksessa, jonka uutena johtajana aloitti Riikka Lahtinen. Päätyökseen Lahtinen opettaa kemiaa ja kehittää kemian opetusta TTY:ssä.

– Toivon että meistä jokaisella olisi kyky ymmärtää luonnontieteen perusilmiöitä jokapäiväisessä arjessamme. LUMATE-toiminta on tärkeää, jotta kaikilla lapsilla olisi tasapuolinen mahdollisuus päästä oppimaan luonnontiedettä ja tekniikkaa, Lahtinen painottaa.

Uudet tilat TTY:n Sähkötalosta saaneessa CIVITissä (Centre for Immersive Visual Technologies) puolestaan immersiivinen kokemus on entistä lähempänä. Keskuksessa yhdistyy tehokas muunneltava infrastruktuuri ja kaikki immersiivisten teknologioiden osa-alueet kattava tutkimusosaaminen.

CIVITin työhön pääsee tutustumaan tarkemmin 21.3. TechBites-tapahtumassa, joka esiin makupaloja tulevaisuuden kuvantamisteknologioista ja niiden soveltamisalueista. Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!

Numerossa mukana myös muun muassa tietoturvaa, hajusuunnistusta ja materiaalioppia. Lue Rajapinnan uusin numero ja pysy ajan tasalla tilaamalla Rajapinnan uutiskirje sähköpostiisi!

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, tietoa tty:stä, näkyvyys ja viestintä, rajapinta