Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Rajapinnassa: Hippunen valoa riittää mullistamaan maailmaa

Ulkoasultaan uudistunut TTY:n tiedelehti Rajapinta esittelee valoon perustuvaa tutkimusta, jonka sovellukset voivat siirtää tietokoneet uuteen aikaan. Tutustu myös valolla liikuteltaviin materiaaleihin, muuhun tuoreeseen tutkimukseen ja uusiin TTY-läisiin!
Professori Mircea Guina esittelee mikropilarikaviteetteja, joiden kunkin sisällä on yksi valoa tuottava kvanttipiste. Integroidun valonlähteen avulla fotonisista piireistä voidaan tehdä yhä pienempiä.
Professori Mircea Guina esittelee mikropilarikaviteetteja, joiden kunkin sisällä on yksi valoa tuottava kvanttipiste. Integroidun valonlähteen avulla fotonisista piireistä voidaan tehdä yhä pienempiä.

Kun elektroniikka ei enää nykyisellä teknologialla pysty vastaamaan kehittyvän tiedonsiirron tarpeisiin, apuun tulee valo. TTY:llä on kehitteillä valoteknologiaa, jonka sovellusmahdollisuuksista on aiemmin voitu vain haaveilla. Professori Mircea Guinan tutkimusryhmän kiinnostuksen kohteena ovat jo pitkään olleet fotoniikan tuomat mahdollisuudet elektroniikan kehittämisessä.

– Tavoitteenamme on saada valo toimimaan samalla tavalla kuin sähkö. Koska valoa käytettäessä informaatiota ei katoa kuten nykyeletroniikassa, pienikin määrä valoa riittää. Laitteet pienenevät, ovat stabiilimpia ja vievät paljon vähemmän energiaa, professori Guina kertoo.

Valolla liikuteltavat materiaalit puolestaan kehittyvät Smart Photonic Materials -tutkimusryhmän käsissä kovaa vauhtia. Inspiraatiota on haettu luonnosta. Työn alla on muun muassa keinotekoinen iiris, joka säätelee ihmissilmän iiriksen tavoin valon määrää avautumalla ja sulkeutumalla. Pisimmällä on tarttuva polymeerikoura, jonka toimintamallia voisi verrata kärpäsloukkukasviin.

– Kärpäsloukku on avoinna ja odottaa, että kärpänen laskeutuu sen kitaan. Se osaa erottaa, onko sen pinnalla pölyhiukkanen vai kärpänen – vain kärpänen saa kasvin sulkeutumaan. Samaan pyrimme omassa, valolla ohjattavassa ”kärpäsloukussamme”, ryhmää luotsaava Assistant Professor Arri Priimägi kertoo.

Valoon perustuvat teknologiat ovat yksi TTY:n tutkimuksen profiilialueista. Tutkimuksesta vastaava vararehtori Jarmo Takala arvioi kolumnissaan TTY:n rohkeiden profilointivalintojen onnistuneen.

Vuoden ensimmäisessä Rajapinnassa tutkimusuutisissa tutustutaan biohajoaviin pakkauksiin. Projektipäällikkö Juhani Heljo kertoo, mistä sähkötehopiikki syntyy. Lehdessä esittäytyvät myös Assistant Professor Aino-Maija Lakaniemi ja TUT Industry Professor Matti Sommarberg. Yliopisto-opettaja Erja Sipilä kannustaa tyttöjä tekniikan pariin.

Pysy ajan tasalla – tilaa Rajapinnan uutiskirje sähköpostiisi!

Lue Rajapinnan uusin numero >>

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, tietoa tty:stä, rajapinta