Uutiset ja tapahtumat - Tampereen teknillinen yliopisto

Oppimisen iloa Yrityskylässä

Yrityskylä Alakoulussa riittää menoa, kun kuudesluokkalaiset kokevat tekemisen ja oppimisen iloa. He hoitavat työtehtäviään, saavat palkkaa, maksavat veroa, äänestävät, käyvät pankissa, kaupassa ja terveystarkastuksessa, pitävät kahvitaukoa ja poikkeavat asioilla vaikka metsänhoitoyhdistyksessä.
Punkalaitumen keskuskoulun oppilaiden Hetan, Väinön ja Mikaelin työpaikkana Yrityskylä Alakoulussa oli Tampereen teknillinen yliopisto. 3D-tulostin raksutti heidän valvonnassaan.
Punkalaitumen keskuskoulun oppilaiden Hetan, Väinön ja Mikaelin työpaikkana Yrityskylä Alakoulussa oli Tampereen teknillinen yliopisto. 3D-tulostin raksutti heidän valvonnassaan.

Yrityskylä on peruskoulun kuudensille ja yhdeksänsille luokille suunnattu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus. Yrityskylä Alakoulussa Finlaysonin alueella Tampereella vierailee joka lukuvuosi noin 6 500 kuudesluokkalaista opettajineen.

Yrityskylä Alakoulun pienoisyhteiskunnassa oppi- ja tutkimuslaitosmaailmaa edustaa Tampereen teknillinen yliopisto. TTY on mukana, koska se haluaa tuoda esiin tekniikan monipuolisia mahdollisuuksia lapsille ja nuorille.

– Tekniikka on monin tavoin muokkaamassa maailmaa, jossa elämme. Yrityskylä on hyvä keino avata työurien laajaa kirjoa ja tehdä TTY:tä tutuksi tuleville opiskelijoille, sanoo koulutuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala Tampereen teknillisestä yliopistosta.

3D-tulostin houkutteli tehtävään

Tampereen teknillisessä yliopistossa työskentelivät tiistaina 31.10. professori Heta, rehtori Väinö ja TUTLabin projektipäällikkö Mikael Punkalaitumen keskuskoulun kuudennelta luokalta. Osastolla raksutti päivän ajan oikea 3D-tulostin. Kaikenlaisista laitteista kiinnostunut Mikael haki TUTLabin projektipäällikön tehtävään juuri 3D-tulostimen takia.

– Tehtäviini kuuluu valvoa 3D-printteriä. Se tekee hillopurkin kansia sekä puhelimen ja talon pienoismalleja, kertoo Mikael.

Heta halusi TTY:n professorin tehtävään, koska hänestä tuntuu kivalta auttaa ihmisiä.

– Olen kierrellyt muissa yrityksissä ja kysynyt, että tarviiko he esimerkiksi lämmöntarkastusta. Palvelu on mukavaa – on mukavaa olla itse asiakkaana ja palvella muita asiakkaita, kertoo Heta.

Väinön työpäivään rehtorina on kuulunut muun muassa kaupungintalon kokoukset, työntekijöiden palkkojen maksaminen ja pankkiasioiden hoito.

– Kivointa on ollut puheen pitäminen. Päivän aluksi pidin puheen, jossa kerroin, missä olen töissä ja ketä työntekijöitä meillä on. Parasta Yrityskylässä on se, kun kaikki tekee jotain, kertoo Väinö ja ostaa kuudella eurolla työpaikalleen imuroinnin Pirkanmaan Jätehuollosta.

Sopii uuteen opetussuunnitelmaan

Punkalaitumen keskuskoulun opettaja Ville Ahvenus on luokkansa kanssa valmistautunut vierailuun Yrityskylässä parin viikon ajan. Yrityskylä sopii hyvin uuteen opetussuunnitelmaan, jossa korostuvat monialaiset oppimiskokonaisuudet.

– Opettajan näkökulmasta tämä on jees-juttu. Oppilailla on kova into päällä, sanoo Ville Ahvenus.

Hän on ylpeä siitä, että Yrityskylä-konseptin isä on Punkalaitumelta kotoisin oleva Tomi Alakoski.

Yrityskylä Yläkoulun tilat TTY:n kampuksella

Yrityskylä on Taloudellisen tiedotustoimiston TATin koordinoima, kansainvälisesti palkittu suomalainen koulutusinnovaatio, jonka tarina alkaa vuodesta 2010. Pirkanmaalla Yrityskylä Alakoulu on toiminut vuodesta 2013. Vuoden 2017 alussa Tampereella aloitti toimintansa 9.-luokkalaisille suunnattu Yrityskylä Yläkoulu, joka toimii TTY:n tiloissa Konetalossa. Yrityskylä Yläkoulussa nuoret opiskelevat case-yrityksen avulla globaalin yritystoiminnan pyörittämistä.

Emil, Aaro, Lenni ja Otso pitivät palaveria Yrityskylässä Metson konttorilla. Miten kiviporia saadaan kaupaksi?

Pankkiasiat hoituivat Osuuspankissa.

Halutaanko Yrityskylään nuorisotalo, koulu, työvoimatoimisto vai poliisilaitos?

www.yrityskyla.fi

Yrityskylän toiminta alkoi TTY:llä – yläkoululaiset johtavat yrityksiä maailmantalouden pyörteissä

Tervetuloa käymään TTY:n kampuksella! Oppilaitosten vierailut kampukselle

 

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: opiskelu ja opetus, palvelut ja yhteistyö, tietoa tty:stä, näkyvyys ja viestintä, yrityskylä