Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Videonpakkauksen avulla kohti kokonaisvaltaista virtuaalitodellisuutta

Netti pursuaa videota. Videoliikenteen on ennustettu vastaavan 80–90 prosenttia kaikesta internetin kuluttajaliikenteestä vuoteen 2020 mennessä. Videonpakkaukseen keskittynyt tuore Assistant Professor Jarno Vanne on tutkimusryhmineen aivan videoajan hermolla.

Kolme vankinta videotutkimuksen vauhdittajaa tällä hetkellä ovat pyrkimys luonnolliseen katselukokemukseen, virtuaalitodellisuus ja automaattinen videosisältöjen tunnistus, arvioi tietotekniikan laitoksella toukokuussa aloittanut tietokonetekniikan Assistant Professor Jarno Vanne.

– Parhaillaan ollaan menossa kohti virtuaalitodellisuuden aikakautta ja mediakeskeistä esineiden internetiä, jossa videota käytetään koneiden väliseen sekä ihmisten ja koneiden väliseen kommunikointiin, Vanne kertoo.

– Videonpakkauksen rooli on keskeinen tässä videon täyttämässä maailmassa. Perinteiset videonpakkausmenetelmät saavuttavat lähivuosina maksiminsa ja lisätehoa tullaan etsimään älykkäämmistä pakkausmenetelmistä, jotka huomioivat entistä paremmin pakattavan videosisällön.

Jarno Vanteen kansainvälisestikin tunnettu kymmenen hengen Ultra Video Group -tutkimusryhmän päätutkimusalueena on videonpakkausmenetelmien tehostaminen sekä laitteisto- että algoritmitasolla. Ryhmä on tehnyt kansainvälistä pioneerityötä High Efficiency Video Coding (HEVC) -videopakkausstandardin suorituskykyanalysoinnissa.  Parhaillaan he kehittävät omaa Kvazaar-kooderia HEVC-pakkausta varten. Kvazaar on tällä hetkellä johtava akateeminen avoimen lähdekoodin HEVC-kooderi maailmassa.

– Kvazaarin ympärille kehitämme myös erilaisia sovelluksia muun muassa videovalvonnan, videokonferenssien, tv-tuotannon, virtuaalisen mainonnan ja tilausvideopalveluiden tarpeisiin. Teemme tutkimusta läheisessä yhteistyössä muiden suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa, Vanne sanoo.

KUKA?
Jarno Johannes Vanne (s. 1976, Pori)

Tärkeimmät tutkinnot:

  • Tekniikan tohtori 2011, TTY
  • Diplomi-insinööri 2002, TTY
     

Tärkeimmät työtehtävät:

  • TTY, Tutkijatohtori, 2011–2016
  • TTY, Tutkija, 2002–2011
     

Perhe: Vaimo ja 8-vuotias tytär. ”20-vuoden kokemuksen perusteella insinöörin ja psykologin liittoa voi pitää mielenkiintoisena yhdistelmänä.”

Harrastukset: Kuntosalilla treenaaminen tarjoaa erinomaista vastapainoa tutkimustyölle. Kesäisin kuntosali vaihtuu lenkkeilyyn ja työmatkapyöräily pitää työvireen hyvänä. ”Pirkanmaalla vietetystä 20 vuodesta huolimatta olen edelleen vankkumaton Porin Ässien kannattaja.”

Yhteistyöpohdinnat tervetulleita

Projekteissa tehtävän tieteellisen tutkimuksen vetovastuun lisäksi Vanteen toimenkuvaan Assistant Professorina kuuluu olennaisena osana uusien tutkimushankkeiden valmistelu sekä pidemmän tähtäimen tutkimussuuntien viitoitus.

– Olen myös innolla mukana ryhmämme tekemässä tieteellisessä julkaisutyössä, ohjaan diplomi- ja väitöstöitä sekä olen aktiivisesti mukana artikkelien vertaisarviointityössä. Opetuspuolella tietokonearitmetiikkaa olen myös opettanut useamman vuoden ajan, hän kertoo.

Yli 15 vuoden kokemus kansainvälisestä tutkimustyöstä tuo laaja-alaista ymmärrystä aina tutkimusrahoituksen hankkimisesta ja uusien monikansallisten kontaktiverkostojen luomisesta ihmisten johtamiseen ja tieteellisten tutkimusprojektien onnistuneeseen läpiviemiseen.

– Kuvailisin itseäni helposti lähestyttäväksi, joustavaksi ja motivaatiota ylläpitäväksi henkilöksi. Oikea oma asenne, hyvällä ryhmähengellä ja rautaisella ammattitaidolla varustettu tutkimusryhmä sekä vahva partneriverkosto muodostavat tien innovatiivisiin teknisiin ratkaisuihin.

Innovatiivisia ratkaisuja onkin tiedossa tulevaisuudessa, sillä TTY:llä tehdään Vanteen tutkimusalan kärkitutkimusta Suomessa.

– Läheiset siteet elinkeinoelämän kanssa ovat tarjonneet ryhmälleni erinomaiset puitteet teollisuuden tarpeita vastaavaan tieteelliseen tutkimustyöhön. TTY:tä pidetään luotettavana kumppanina, mikä on edesauttanut tiedonkulkua ja yhteisten päämäärien saavuttamista eri projekteissa. Uskoisin, että tutkimusalueeni tarjoaa monia yhteistyömahdollisuuksia uusille kumppaneille niin TTY:llä kuin sen ulkopuolellakin. Kannattaa siis ottaa rohkeasti yhteyttä tulevien yhteistyöhankepohdintojen merkeissä!

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, tietoa tty:stä