Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Valmistava teollisuus siirtyy digitaaliaikaan

Kone- ja tuotantotekniikan laboratoriossa Associate Professorina aloittanut Andrei Lobov tutkii valmistavan teollisuuden digitaalisia ratkaisuja. Tavoitteena on kehittää joustavia tuotantojärjestelmiä, jotka mukautuvat asiakkaitten vaihtuviin tarpeisiin.

Andrei Lobov nimitettiin Associate Professoriksi (tenure track) Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) kone- ja tuotantotekniikan laboratorioon tammikuussa 2018. Lobov toimii Digitaalisen valmistuksen (Digital Manufacturing, DM) Epanet-tutkimusryhmän johtajana Seinäjoen yliopistokeskuksessa.  

Kuka?

Andrei Lobov, Associate Professor (tenure track)

Syntynyt Tallinnassa vuonna 1979.

Koulutus

  • Tietokone- ja järjestelmätekniikan kandidaatin tutkinto, Tallinnan teknillinen yliopisto, 2001. Automaatiotekniikan maisteri, TTY, 2004. Tekniikan tohtori, TTY, 2009.

Työura ja akateeminen elämä

 

Perhe: vaimo, poika ja kaksi kissaa.

Harrastukset: juoksu ja hiihto.

 

Lobovin tutkimus tukee valmistavan teollisuuden digitalisaatiota, jota vauhdittaa muun muassa teollisen internetin kehitys. Tavoitteena on kehittää joustavia tuotantojärjestelmiä, jotka mahdollistavat vapaasti räätälöitävät tuotteet. 

Vaikka edistystä on tapahtunut ajoista, jolloin T-Fordin sai minkävärisenä vain kunhan se oli musta, tuotteiden variaatioiden määrä on yleensä yhä rajallinen. Jos ennen oli valittavana yksi väri, nyt niitä on 16, Lobov sanoo.

Tutkijana Lobovin tavoite on mahdollistaa tuotantojärjestelmä, jonka lopputuotteet eivät ole etukäteen kenenkään tiedossa. 

Kuvittele tehdas, jossa älykkäät koneet kommunikoivat suoraan asiakkaitten kanssa ja valmistavat kunkin tarpeisiin räätälöityjä tuotteita. Silloin tehtaanomistajakaan ei välttämättä tiedä mitä hänen koneensa valmistavat.

Uutisen jättäjä: Anna Naukkarinen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä, näkyvyys ja viestintä