Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Tuomas Messo tehoelektroniikan Assistant Professoriksi

Tampereen teknillisen yliopiston sähkötekniikan laitoksella on aloittanut Assistant Professorina Tuomas Messo, jonka tavoitteena on lisätä alansa yritysyhteistyötä.

Lukuisissa projekteissa TTY:n sähkötekniikan laitoksella työskennellyt Tuomas Messo aloitti Assistant Professorina kotilaitoksellaan huhtikuun alussa. Työssään hän vastaa osaltaan oman tutkimusalansa tehoelektroniikan opetuksesta, opinnäytetöiden ohjaamisesta sekä tutkimuksesta.

– Tutkin uusiutuvienkin energiamuotojen verkkoliitännässä käytettyjen vaihtosuuntaajien dynaamisia ilmiöitä eli sitä, mitkä tekijät aiheuttavat laitteen vikaantumisen ja miten se voidaan estää. Syitä voi olla joskus hankala selvittää jälkikäteen, sillä modernit vaihtosuuntaajat sisältävät huiman määrän eri tarkoitukseen räätälöityjä säätöalgoritmeja ja tukitoimintoja. Dynaamisen mallin avulla ongelmat voidaan havaita jo simulointivaiheessa, Messo selittää.

– Kehitettyjen menetelmien avulla voidaan suunnitella laitteita, jotka toimivat luotettavasti ympäristössä, joissa laitteeseen vaikuttavien tekijöiden suuruutta on mahdoton tietää ennalta. Verkkoon kytketty vaihtosuuntaaja on yksi esimerkki tehoelektronisesta laitteesta, jolta vaaditaan hyvää suorituskykyä nopeasti muuttuvissa sekä arvaamattomissa vikatilanteissa, turvallisuudesta tinkimättä, hän kertoo.

KUKA? Tuomas Juhani Messo (s. 1985, Hämeenlinna)
 

Tärkeimmät tutkinnot:

  • Tekniikan tohtori 2014, TTY
  • Diplomi-insinööri 2011, TTY


Tärkeimmät työtehtävät:

  • Työskennellyt eri tutkimusprojekteissa TTY:n sähkötekniikan laitoksella
    vuodesta 2010
     

Harrastukset:
Tuomas Messon vapaa-aika menee liikkuessa mahdollisimman monipuolisesti, matkaa tulee vuoden aikana taitettua useampi tuhat kilometriä muun muassa suksilla, pyörällä, SUP-lautalla, juosten, rinkka selässä patikoiden sekä kanootilla. Viikonloppuna hänet saattaa löytää ravintolasta, tosin esiintymislavan puolelta musiikkiharrastuksen parista.

Tutkimustulokset hyötykäyttöön sujuvalla yhteistyöllä

Tuomas Messon kokemuksen mukaan TTY on tiivis tiedeyhteisö, jossa on voimakas halu päästä eteenpäin ja vaikuttaa tieteen kehitykseen.

– Yhteistyö laitosten välillä on helppoa ja hyödyntää molempia osapuolia. Tästä on jo paljonkin kokemusta systeemitekniikan laitoksen kanssa.

Tuttu talo mahdollistaa sujuvan yhteistyön myös alan yritysten kanssa.

– Toiveenani on jalostaa TTY:llä tarjottavaa tehoelektroniikan osaamista palvelemaan mahdollisimman hyvin yritysten tuotekehityksen sekä yliopistotutkimuksen vaatimuksia. Järjestämme yhteistyössä systeemitekniikan laitoksen kanssa muun muassa työpajoja, joissa yritysten edustajat pääsevät tutustumaan uusimpiin tutkimustuloksiin. Järjestämme myös koulutusta tulosten hyödyntämiseen liittyen, Tuomas Messo kertoo.

– Tavoitteena on mahdollistaa saumaton yhteistyö yritysten ja TTY:n välillä. Kun tutkimusaiheet on rajattu järkevästi, ne palvelevat molempien intressejä, hän jatkaa.

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: opiskelu ja opetus, tiede ja tutkimus, työssä tty:llä