Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Timo Laaksonen materiaalikemian Associate Professoriksi

Kemian ja biotekniikan laitoksella vuoden alusta Associate Professorina aloittanut Timo Laaksonen on tutkinut nano- ja biomateriaaleja monelta kantilta. Tiederajoja saa rikkoa, hän kannustaa.

Tampereen teknillisen yliopiston kemian ja biotekniikan laitos sai Timo Laaksosesta vuoden alusta vahvistuksekseen tutkijan, jolla on varsin monipuolinen tausta. Laaksonen on opiskellut ja tutkinut fysikaalista kemiaa ja sähkökemiaa sekä ollut tutkijatohtorina farmaseuttisen teknologian ja biofarmasian sovellusten parissa.

– Yhdistävänä tekijänä molemmissa on ollut erilaisten nano- ja biomateriaalien ja niiden sovellusten tutkimus. Uran varrelle on mahtunut ihan perustutkimusta esimerkiksi sähkökemiasta, mutta toisessa päässä myös työskentelyä muun muassa solujen ja lääkeaineiden biosaatavuuden parissa, Laaksonen kertoo.

KUKA?
Timo Johannes Laaksonen (s. 1978, Hvidovre, Tanska)

Koulutus:

  • Diplomi-insinööri (fysikaalinen kemia), TKK, 2002
  • Tekniikan tohtori (fysikaalinen kemia), TKK, 2007


Tärkeimmät työtehtävät:

  • TKK, Fysikaalisen kemian ja sähkökemian laboratorio, jatko-opiskelija 2003-2007
  • Helsingin yliopisto, Farmasian tiedekunta, post-doc tutkija sekä akatemiatutkija, 2007-2015
  • Vieraileva jatko-opiskelija, Kyoto University, Japan, 2003
  • Vieraileva tutkija, Saarland University, Germany, 2011
  • Dosentti (farmaseuttinen nanoteknologia), HY, 2010


Palkinnot:

  • Nuoren tutkijan palkinto  menestyneestä post-doc tutkimuksesta, farmasian tiedekunta, Helsingin yliopisto, 2012
  • Gust. Komppa -palkinto parhaasta kemian alan väitöskirjatyöstä, 2007

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi alle neljävuotiasta lasta. Mahdollinen ylimääräinen aika kuluu lenkkipolulla tai lauta-, tietokone, rooli- ja korttipelien kanssa.

Aiemmin TKK:lla Timo Laaksonen tutki metallisten nanopartikkelien sähkökemiallisia ominaisuuksia kuten kvantittunutta varauksensiirtoa kultananopartikkeleihin. Viime aikoina on Helsingin yliopistossa ollut työn alla nanopartikkelien ja -kuitujen käyttö säädellyssä lääkkeenvapautumisessa. Esimerkiksi nanokuituisen selluloosan käyttö pitkäaikaisessa lääkkeenvapautuksessa on osoittautunut hyvin mielenkiintoiseksi aiheeksi.

– Nyt täällä Tampereella pääsen varmasti takaisin nanomateriaalien fysikaalisten ominaisuuksien tutkimukseen, mikä tuntuu hyvin mielenkiintoiselta ja virkistävältä. Varsinkin optisten ominaisuuksien tutkimukseen TTY:n laboratorioinfrastruktuuri sopii erittäin hyvin.

– Opetuksen puolella uskoisin, että minut tullaan näkemään jatkossa fysikaalisen kemian luentojen parissa. Tietenkin myös farmaseuttisten sovellusten tutkimus jatkuu aktiivisena, Laaksonen sanoo.

TTY:n kollegoja Laaksonen kehuu aktiiviseksi yhteisöksi. Tuoreen professorin hyvät suhteet muun muassa Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan suuntaan ovat varmasti hyödyksi, sillä tiedekunta tulee olemaan tärkeä yhteistyökumppani tulevaisuudessa. Hän seuraa kiinnostuksella myös Tampere3-hankkeen etenemistä ja sen mukana tulevia haasteita.

– Kemian ja biotieteiden rajapinnasta löytyisi varmasti mielenkiintoisia yhteisiä hankkeita TTY:n ja Tampereen yliopiston lähentyessä. Olen pitkään tehnyt töitä monitieteellisessä ympäristössä fyysikoiden, proviisorien, biokemistien ja muiden alojen osaajien kanssa ja toivon että tästä mahdollisuudesta otetaan kaikki irti Tampereella. Tiederajoja saa rikkoa, Laaksonen kannustaa.

Uutisen jättäjä: Sanna Kähkönen
Asiasanat: tiede ja tutkimus, työssä tty:llä