Nimitysuutiset - Tampereen teknillinen yliopisto

Opetusta varhaiskasvatuksesta työelämään

Yliopistonlehtori Riikka Lahtinen aloitti Tampereen LUMATE-keskuksen johtajana tammikuun alussa. Hän sanoo saaneensa tärkeän tehtävän ja loistavasti toimivan keskuksen, joka ei kaipaa suuria muutoksia.
– Esimerkiksi näitä kapineita tarvitaan LUMATEn legorobotti-, ohjelmointi- ja elektroniikkakerhossa. Kerhoissa ohjaajina toimivat korkeakoulujen opiskelijat, kertoo Riikka Lahtinen.
– Esimerkiksi näitä kapineita tarvitaan LUMATEn legorobotti-, ohjelmointi- ja elektroniikkakerhossa. Kerhoissa ohjaajina toimivat korkeakoulujen opiskelijat, kertoo Riikka Lahtinen.

– Haluan kehittää keskuksen toimintaa kokonaisuutena, mutta tuon mukaan omia painotuksia. Itselläni on eniten tarjottavaa kemian puolelle. Lisäksi voin vahvistaa luonnontieteiden opetukseen ja oppimiseen liittyvää tutkimuksellisuutta, pohtii Lahtinen.

– Myös erilaisten asioiden integroiminen on trendi, jota LUMATEssa voisi kokeilla. Ehkä tiedekerho englanniksi ja kansainvälistyminen vaikka ulkomaisten kummikerhojen avulla.

Lahtinen haluaa kasvattaa kiinnostusta luonnontieteelliseen tietoon ja edistää kaikkien tasapuolisia mahdollisuuksia oppia ja ymmärtää ympärillämme olevia luonnontieteellisiä ilmiöitä. Ja juuri siinä esimerkiksi maksuttomat LUMATE-kerhot ovat tärkeitä. Päiväkoti-iässä voivat syntyä myös innostus ja toimintatavat, jotka ohjaavat elinikäiseen oppimiseen.  

– Luonnontiede kuitenkaan ei ole se ainoa asia, johon kaikkien pitäisi tähdätä, vaan kokonaiskuva elämästä ja maailmasta on tärkeä, Lahtinen toteaa.

LUMATEn toimintaa ylläpidetään varsin niukoilla resursseilla, ja yksi Lahtisen painopistealueista on niiden takaaminen myös tulevaisuudessa.

TTY:llä Lahtinen opettaa kemiaa ja kehittää kemian opettamista. Hänellä uravalintaan liittyi myös pientä tasa-arvokapinaa.

KUKA? Yliopistonlehtori Riikka Lahtinen 45 v

Syntynyt Helsingissä, mutta on sataprosenttinen karjalainen. Kävi koulun Rantasalmella.

Koulutus: Tekniikan tohtori 2000, TKK. Väitöskirja sähkökemian alalta.

Työhistoria: Post doc -tutkijana Liverpoolissa 2000–2002, jonka jälkeen äitiyslomalla. TTY:lle lehtoriksi 2003 ja yliopistonlehtoriksi 2010. Kemian opettamisen lisäksi toimii opettamisen kehittämistehtävissä.

Asuu Pispalassa.

Perhe: Mies, 7-vuotias tyttö ja 15-vuotias poika.

Harrastukset: Liikunta, erityisesti koreografiset jumpat. Rakastaa kulttuuririentoja ja museoita. Viimeisimmät elämykset baletti Kalevalanmaa ja Kansallismuseon Suomen tarina -näyttely.

– Vierailulla Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla huomasin, että siellä oli paljon poikia ja vähän tyttöjä. Minua ärsytti, että joku paikka olisi vain poikia varten. Ja koska pidin kemiasta, päätin pyrkiä opiskelemaan sitä.

Koulutuksen kehittäminen Lahtista kiinnostaa, koska siinä pääsee yhtenä monen muun joukossa vaikuttamaan tulevaisuuteen ja siihen, miten tulevaisuudessa pärjäämme. Hän siteeraa fyysikko Carl Wiemannia, joka on sanonut massaluentojen olevan opettamisessa yhtä tehokkaita kuin suoneniskentä lääketieteessä.

– Yliopistossa opetetaan substanssista viimeisin tieteellinen tieto, mutta opetustyössä pitäisi ottaa huomioon myös viimeisin tutkimustieto opettamisesta ja oppimisesta. Meidän pitäisi päästä pois luennot, laskuharjoitukset ja tentti -ajattelusta.

Viime kevään Lahtinen oli opettajavaihdossa Singaporessa. Sieltä hän bongasi kokeiluun mielenkiintoisen menetelmän, jolla pystyy arvioimaan esimerkiksi työelämätaitojen kehittymistä opintojaksolla.

– Kriittinen medialukutaito ja oppimaan oppiminen on tärkeintä, mitä meidän pitää substanssiasian lisäksi opettaa, Lahtinen sanoo.


Lue lisää LUMATEsta

Uutisen jättäjä: Sara Riihimäki
Asiasanat: palvelut ja yhteistyö, työssä tty:llä, tietoa tty:stä, näkyvyys ja viestintä, lumate